A hajbeültetés ma már egy rutinműtétnek számító beavatkozás, amit rengeteg férfi és nő vesz igénybe, mivel az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez a legbiztosabb módszer a kopaszodás végleges megszüntetésére. Klinikánkon a FUE 2 Safe System technikával végezzük a beavatkozást, mivel jelenleg ez a módszer a legideálisabb a hajbeültetésre, ezzel végezhető gyorsan és precízen a műtét, ami fájdalommentes és garantált eredményt hoz.

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy mi a hajbeültetés menete, most azt vesszük górcső alá, hogy mi történik a hajbeültetés után.

Kíváncsi vagy, milyen lesz az eredmény hajbeültetés után? Mennyi ideig tart a regenerálódás? Mikor lesz új hajad, milyen lesz az új haj? Mire készüljünk, ha hajbeültetésre szántuk el magunkat, mi történik a műtét után?

Mi vár ránk a hajbeültetés után? Megváltozik az életünk, vagy csak magunkat szeretnénk megnyugtatni vele?

Mielőtt arról beszélünk, hogy mi történik a hajbeültetés után, nézzük meg, mi vesz rá valakit hajbeültetésre. Egyes becslések szerint a kopaszodó férfiak 74%-a eleinte észre sem veszi, hogy kopaszodik. Ez talán hihetetlennek tűnik, pedig igaz.

Az a magyarázat erre, hogy a férfiak általában lassan és fokozatosan veszítik el a hajukat, ha pedig naponta tükörbe nézünk, akkor nem tűnik fel a változás – azonban azok, akik pár havonta látnak minket egyből kiszúrják, hogy valami nem stimmel.

Sőt, a férfi kopaszodás két módon kezdődhet el: az elsőnél a halántékunknál kezd el ritkulni a hajunk, a másik típusnál a fejünk tetején. Az utóbbi esetben a férfiak gyakran még egy kisebb tenyérnyi foltot sem vesznek észre, mert egészen egyszerűen nem látják a tükörből.

Az első sokk

 hajbeültetés után Vilmos herceg

A kopaszodást általában barátaink vagy családtagjaink mondják nekünk először, vicces, vagy éppen gúnyos keretek között. Ezt a legtöbben megpróbálják persze elviccelni, vagy tagadni, de a tükörben alaposabban megvizsgálva rájövünk, hogy nem volt alaptalan a tréfa.

Ekkor roppant kínosan érezzük magunkat és próbálunk valami megoldást találni rá.

Mi a probléma a kopaszodással tulajdonképpen?

 hajbeültetés után Elon Musk

Az egész az evolúcióra vezethető vissza, de nem kell tudományos értekezésbe kezdeni, hogy megértsük a probléma forrását: az a férfi tűnik erősnek, vonzónak és  aktívnak amelyik fiatal. A kopaszodás pedig egyértelmű jele az évek múlásának.

Sajnos a kopaszodáshoz elsősorban nem a tapasztalatot köti a társadalom, hanem a korosodást, a gyengülést, azt, hogy “már nem vagyunk meccsben.”

Ráadásul erre a popkultúra csak rátett egy lapáttal. Most nem a direkt kopaszra borotvált, kigyúrt, rosszéletű férfiakról van szó, hanem aki természetes úton kopaszodik. Ők általában tunya, unalmas, mimóza, határozatlan alakok a filmekben.

Ha megnézzük Vilmos herceget, vagy éppen a Tesla vezért, Elon Musk-ot, akkor a kopasz frizurájukat elnézve nehezen képzeljük el, hogy társadalmilag milyen szinten vannak. Elon Musk szerencsére a hajbeültetés mellett döntött és nagyon jól tette, ha megnézzük a hajbeültetés után készült portréját, döbbenetes a különbség a kisugárzásában.

Mire vigyázzak közvetlenül hajbeültetés után? Marad-e valamilyen heg?

A hajbeültetés után pár nappal már nem fognak látszani a beavatkozás nyomai, ez annak is köszönhető, hogy a tű, amit használunk 0,6-0,8 mm ezért ezek az apró tűhegynyi kis vágások nyomtalanul eltűnnek, pár nap alatt begyógyulnak a mikrosérülések, tehát semmilyen heg nem fog maradni.

Ha túl vagy már a beavatkozáson, beültették a szükséges hajszálakat, az orvosodtól azt is megtudtad, hogy mit kell tenned közvetlenül a műtét után, a biztonság kedvéért vegyük át mégegyszer, hogyan bánj a beültetett hajjal, mit tegyél és mit ne közvetlenül a hajbeültetés után, hiszen rajtad is múlik, hogy milyen lesz a végeredmény!

A legfontosabb, hogy bánjunk nagyon kíméletesen a fejbőrünkkel!

Mit tegyünk hajbeültetés után?

  • Az első pár napban nagyon érzékeny a beültetett haj, ezért egy speciális párnán kell aludnunk, amit a Klinkától kapunk, ez azért fontos, hogy a beavatkozáskor érintett területet ne érhesse nagy nyomás vagy dörzsölés.

Mit ne tegyünk hajbeültetés után?

  • Ne vakarjuk, dörzsöljük az érintett területet, mert a frissen beültetett graftok sérülékenyek, ezért lehetőleg ne is érjünk hozzájuk! Mivel a hajhagymák beépülésének egyik jele az, hogy viszket a fejbőrünk, talán nem könnyű ezt betartani, de fontos, hogy a szép eredmény érdekében megálljuk a vakarást! Klinikánkon kapunk egy sóoldatot, amit időnként rá lehet spriccelni a viszkető területre, ezzel csökkenthetjük a viszketést!
  • Ne végezzünk olyan erőteljes fizikai munkát, ami túlzott izzadással járhat és kerüljük az aktív sportolást is! A normális izzadás nem jelent veszélyt a frissen beültetett hajunkra.
  • A hajbeültetés után követő hetekben kerüljük a hosszan tartó, erős napsugárzást! Ha kalapot, baseball sapkát hordunk, vagy árnyékban tartózkodunk, akkor nem kockáztatjuk a hajbeültetés sikerességét. Fontos, hogy olyan sapkát hordjunk, ami az érintett felületet nem szorítja, nem dörzsöli, nem túl szoros.
  • A hajbeültetés után 2-3 hétig kerüljük a túl forró, vagy túl hideg fürdőt és ne menjünk szaunázni!
  • Kerülni kell a vegyszerek használatát is, az első pár napban a sampont is felejtsük el!

Ezeket a megkötéseket a hajbeültetés után pár héttel fokozatosan el lehet hagyni, de az sem baj, ha továbbra sem kockáztatjuk leendő dús hajunkat és óvatosan bánunk a fejbőrünkkel is! Ha az első pár héten ezekre odafigyelsz, és betartod az orvos utasításait, biztos lehetsz benne, hogy a beültetett hajszálak végérvényesen és tartósan ott maradnak, és életed végéig örülhetsz új hajadnak!

Mi történik ezután, mennyi ideig tart a regenerálódás?

A babahaj kihullása

Az apró sérülések a hajbeültetés után már pár nappal begyógyulnak. Ezután a beültetett hajhagymákból a hajbeültetés után elkezd kinőni pár vékony, gyenge hajszál – ezeket hívjuk babahajnak – ezek a babahajak pár milliméter növekedés után, pár hónap alatt kihullanak. Ettől nem kell megijedni, teljesen természetes jelenség.

A tartós, sűrű haj megjelenése

Miután ezek a babahajak kihullottak, elkezdődik a megerősödött, tartós és sűrű haj növekedése, ami már természetes ütemben nő és nem kell attól félnünk, hogy kihullik. A tartós haj a hajbeültetés után kb. 9-10 hónappal jelenik meg, ekkor már megfelelően sűrű és erős lesz a korábban ritka terület és a beépült hajhagymák aktívan termelni fogják a hajszálakat. 

Ha szeretnénk erre a hajnövekedésre rásegíteni, igénybe vehetjük a mezoterápiás hajkezelést, amit a hajbeültetés utáni 2-3. hónapban szoktunk javasolni, ugyanis ez segíthet abban, hogy az “újrahajasodás” még intenzívebben induljon meg. Erről bővebben is olvashatsz mezoterápiás hajkezelés cikkünkben!

Milyen lesz az új hajam hajbeültetés után?

Hajszál Híján előtte utána eredménye.

Mivel a saját hajszálaink, illetve a saját hajszálainkat tartalmazó hajhagymák kerülnek beültetésre az új hajunk hajbeültetés után teljesen természetes lesz, ugyanolyan, mint a korábbi volt. Meg fog egyezni a színe, a típusa és az állaga is korábbi hajunkkal. 

Szeretnél még több képet látni arról, hogy hogyan sikerült a hajbeültetés? Milyen lett pácienseink haja a hajbeültetés után? Nézd meg előtte-utána képeinket! Ha szívesebben olvasol véleményeket, azt is megteheted, olvasd el pácienseink hajbeültetés véleményeit! 

Miért marad meg a haj hajbeültetés után?

Legtöbb páciensünk attól fél a legjobban, hogy nem marad meg tartósan a beültetett haj, ezért jó hírünk van, a beültetett haj tartósan megmarad, nem kell attól félni, hogy később kihullik. 

A DHT (dihidro-tesztoszeron) hormon okozza a férfiak hajhullását, méghozzá úgy, hogy a véráramon keresztül eléri a hajhagymákat és összezsugorítja őket. A hajhagymáknak 2 típusa van, az egyik amelyik érzékeny a DHT hormonra, (ezek a hajhagymák találhatóak a ritkuló területen, főképp a fejtetőn és az oldalsó részeken) és a másik típus, amelyik nem érzékeny erre a hormonra. Azok a hajhagymák, amiket nem érint a DHT főleg a tarkón találhatóak, ezért a hajbeültetés során a tarkó területe a donorterület. 

Ezért lehetséges, hogy át lehet ültetni a hajat és ezért marad meg tartósan a haj hajbeültetés után. Mivel a DHT hormon nem magára a területre hat, hanem a hajhagymákra, ezért  ha a tarkón található “jó” hajhagymákat ültetjük át a fejtetőre, onnantól kezdve az átültetett haj ugyanolyan minőségben, ütemben, formában fog nőni, mint az eredeti, és kihullani sem fog hajbeültetés után, mivel a hajhagymák ugyanúgy fognak “ viselkedni,” mintha a tarkó területén maradtak volna.

Mennyivel lesz kevesebb a hajam a donorterületen hajbeültetés után?

Általában 2-3000 hajszál kerül átültetésre pácienseinknél, ez probléma nélkül kivitelezhető. Ha előrehaladott a kopaszodás akár 8000 hajszálra is szükség lehet de amennyiben megfelelő sűrűségű a tarkótáji hajunk, ez is kivitelezhető.

Mivel a donorfelületen lévő hajunk jóval sűrűbb, ezért a hajbeültetést követően nem lesz észlelhető hajhiány a donorterületen.

Máshogy kell kezelni a hajat hajbeültetés után?

Nem, a beültetett haj ugyanúgy kezelhető, mintha az eredeti helyén lenne: festhető, fésülhető, sőt, akár le is borotválhatjuk, ha úgy tartja kedvünk, hiszen ettől még a hajhagyma ott marad, és a beültetett haj is ugyanúgy fog nőni életünk végéig, mintha sosem kopaszodtunk volna.

A donorterületen és a ritkuló területen sem lesz “foltos” az eredmény, hiszen klinikánk orvosai nagy tapasztalattal rendelkeznek és ez nyújt garanciát rá, hogy a hajbeültetés után a hajas rész homogén és természetes hatást fog kelteni.

Sikeresebbek leszünk a hajbeültetés után?

 hajbeültetés után összehasonlító kép

Ezt még mi is fenntartásokkal kezeltük, de az az általános tapasztalat, hogy igen: mind a magánéletben, mind az üzleti életben sikeresebbek azok akik hajbeültetésen estek át. Miért lehet ez, mi változik az orvosi hajdúsítás után?

A hajbeültetésre a legtöbben egy sima orvosi beavatkozásként tekintenek, de valójában jóval több annál. A pácienseink egyöntetűen arról számolnak be, hogy a beavatkozás előtt csak a régi formájukat akarták visszakapni, de ennél jóval többet nyertek: életerejüket, energiájukat.

Nem csak újra erőteljes, fiatal és energikus lesz a külsejük, hanem mindegyik páciensünk jelentős önbizalmat, energiát is nyert a hajbeültetés után.

 hajbeültetés után portré

Mi lehet ennek az oka? Az a tudat, hogy a saját kezünkbe vettük a sorsunkat, hogy sikerült szembenézni a problémánkkal és nyertesként jöttünk ki a szituációból.

Ez az önbizalom és tudatosság átragad a mindennapokra és a pácienseink általános tapasztalata, hogy a hajbeültetés után nem csak mi magunk érezzük magunkat határozottabbnak, magabiztosabbnak, de a baráti kapcsolatainkban és a munkánk során is jóval sikeresebbek, kiegyensúlyozottabbak leszünk.

Hajbeültetés után javul az egészségünk?

Ez  is erős kijelentésnek tűnik, de van alapja.

A férfiak nagy részét aggasztja a kopaszodás, de ez persze nem azt jelenti, hogy napi szinten hangoztatja a problémáját, hanem azt, hogy minden reggel, amikor tükörbe néz, nem azt látja, amit szeretne. A kopaszodást nem tudja megállítani, így elveszti az irányítást a saját teste felett. Ez szinte minden férfi esetében egy kisebb-nagyobb szorongást, bizonytalanságot idéz elő.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

A szorongás pedig hatással lehet mentális állapotunkra és az egészségünkre is (szív- és érrendszeri problémák, gyomorbántalmak, emésztési rendellenességek, daganatos megbetegedések).

Ennél sokkal direktebb magyarázat, hogy a hajbeültetésen átesett pácienseink azon kapják magukat, hogy a hajtranszplantáció után jobban figyelnek a táplálkozásra, többet sportolnak, edzőterembe járnak.

Persze lehet azzal magyarázni, hogy az jelentkezik hajbeültetésre, aki egyébként is foglalkozik a kinézetével, egészségével, de több páciensünk beszámolt róla, hogy váratlanul éreztek késztetést, hogy újra formába jöjjenek.

Bármi is áll a háttérben, a pácienseink duplán nyernek a hajbeültetéssel!

Van-e garancia, hogy megmarad a haj hajbeültetés után?

Igen, van! Klinikánk egyedülálló módon vállal garanciát a beültetés sikerességére! Amennyiben klinikánkon végezteti a hajbeültetést, és a be nem fogadott hajszálak mennyisége eléri a 10%-ot , akkor mi ingyen pótoljuk a hajszálakat.

Büszkén jelentjük azonban, hogy ezzel a garanciával még soha senki nem élt, hiszen az általunk használt FUE2 Safe System eljárás egy stabil és kipróbált beavatkozás, melynek  maximális hatékonysága.

Kontroll hajbeültetés után

Többször visszahívunk majd kontrollra, először negyed év múlva, majd fél év múlva és végül 1 év múlva,  hogy meggyőzödjünk arról, sikeres volt-e a hajbeültetés menete, minden rendben van-e. 

Végleg leszámolnál a kopaszodással? Szeretnél újra dúj, sűrű hajat? Jelentkezz ingyenes orvosi konzultációnkra, ahol minden kérdésedre választ kapsz!