Mindannyian azt szeretnénk, hogy hajunk egészséges, dús és ragyogó legyen, és ez lehetőleg így is maradjon. Sok ember azonban kénytelen szembenézni azzal, hogy elkezd ritkulni a haja, kopaszodni kezd, ezért megpróbál mindent megtenni annak érdekében, hogy a kopaszodást megállítsa, még jobb lenne a kopaszodás visszafordítása. De vajon van erre mód? Lehetséges a kopaszodás visszafordítása? Erre keressük a választ ebben a cikkben.

A kopaszodás okai, lehetséges-e a kopaszodás visszafordítása?

Férfi a kopaszodó területet vizsgálja.

A kopaszodásnak, hajhullásnak számos oka lehet. Nézzük meg, melyek ezek az okok, mikor lehetséges a kopaszodás visszafordítása!

Hajhullás stressz miatt, itt esélyes a kopaszodás visszafordítása

Érzelmi és fizikai stressz is lehet a hajhullás oka, mivel ilyenkor ugyanis fokozódik a szervezetben a kortizol az adrenalin és a noradrenalin termelődése, amelyek miatt a szív gyorsabban ver, a vérnyomás megemelkedik és az izmok megfeszülnek. Ezek aztán hatással vannak a bőr ereire, amik összehúzódnak, emiatt romlani kezd a hajhagymák tápanyag- és oxigénellátása, ami aztán végül a hajhullás kialakulásához vezet.

Erősebb hajhullást és súlyosabb tüneteket okoz a folyamatos idegeskedés és túlterheltség hatására kialakuló, immunbetegség szerű alopecia areata. Az autoimmun bőrbetegség következményeként a fehérvérsejtek megtámadják a hajtüszőket, s a haj kiterjedt foltokban hullani kezd. A tünetek átterjedhetnek a test többi részére is, a szemöldök, arcszőrzet, vagy akár a testszőrzet hullását okozva. Az esetek nagy részében az érintettek maguktól meggyógyulnak, a szőrzet és a haj teljes felületen újra növekedésnek indul. Ehhez persze az is szükséges, hogy tudjuk, a mi hajhullásunk stressz következtében alakult ki, ekkor tudunk hatékonyan fellépni ellene, megkeresni a lelki okokat, hogy a kopaszodás visszafordítása eredményes legyen.

Gyógyszerek szedése okozta hajhullás esetén van esély a kopaszodás visszafordítására?

Vannak bizonyos gyógyszerek, amik okozhatnak hajhullást, akár erős hajhullást, kopaszodást is. Ezek a gyógyszerek azok, amiknél figyeljünk rá, hogy milyen hatással van ránk, illetve amikor kivizsgáltatjuk az erős hajhullásunk okait, figyelmeztessük a szakorvost, ha az alábbi gyógyszerek közül szedünk valamit: 

 • az antidepresszánsok
 • gyulladásgátló szerek (szteroid és nem szteroid)
 • antibiotikumok
 • koleszterincsökkentők
 • pajzsmirigyhormont gátló szerek
 • véralvadásgátló szerek
 • szívgyógyszerek
 • anabolikus szteroidok
 • citosztatikus gyógyszerek (sejtmérgek)
 • savtermelést gátlók 
 • fájdalomcsillapítók
 • fogyókúrás gyógyszerek
 • fogamzásgátló tabletta (férfi hormon tartalmú)

Természetesen nem minden gyógyszer okoz erős hajhullást, vagy kopaszodást ezért érdemes – szakorvossal egyeztetve –  egy másik gyógyszert is kipróbálni, mielőtt úgy döntünk, felhagyunk a tabletta szedésével. Ha a kopaszodásunk oka kimutathatóan valamilyen gyógyszer szedése, akkor van lehetőség a kopaszodás visszafordítására, mivel nem biztos, hogy egy-egy gyógyszert örökké szednünk kell, vagy áttérhetünk egy másik tabletta szedésére.

Betegség miatti hajhullás –  van esély a kopaszodás visszafordítására?

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

Különböző betegségek is okozhatnak kopaszodást, többek között az alábbiak:

 • a pajzsmirigyműködés zavara 
 • cukorbetegség
 • fertőzések, pl. súlyos tüdőgyulladás
 • krónikus, gyulladásos betegségek, pl. Crohn betegség
 • a fejbőr gyulladásával járó betegségek, mint a pikkelysömör vagy a seborrhea
 • különböző daganatos betegségek
 • SLE (szisztémás lupus erythematosus)
 • vérszegénység
 • májbetegség
 • bulimia és anorexia

Ha a hajhullásunk betegség miatt következett be, a kopaszodás visszafordítása kizárólag abban az esetben lehetséges, amennyiben olyan típusú a betegség, amiből van esélyünk a felépülésre. 

Több fajtája van a kopaszodásnak, nézzük meg, melyek ezek, és mikor lehetséges a kopaszodás visszafordítása!

 • Diffúz hajhullás – lehetséges a kopaszodás visszafordítása?

Diffúz hajhulláskor a haj egyenletesen hullik az egész fejbőrről és nincsenek körülhatárolható, hajhiányos területek. A diffúz hajhullás nem egyenlő a foltos hajhullással, ebben az esetben sokszor az erős hajhullás mellett el is vékonyodnak a hajszálak, de a hajhullásnak ez a formája nem vezet teljes kopaszodáshoz, tehát diffúz hajhullás esetén lehetséges a kopaszodás visszafordítása. 

Mik a diffúz hajhullás okai?

A diffúz hajhullás lehet gyengébb, vagy erősebb. Az diffúz hajhullás okai sokfélék lehetnek, betegség és akár helytelen életmód is szerepet játszhat a kialakulásában. 

Diffúz hajhullás okai közt szerepelhet még: 

 • dohányzás
 • erős UV sugárzásnak sokáig kitett fejbőr
 • anyagcserezavarok
 • gyulladásos állapotok
 • vérszegénység

Nőknél a diffúz hajhullás oka sokféle lehet, de mindenképp érdemes időt fordítani arra, hogy megtaláljuk az okokat, mert csak úgy tudunk fellépni hatékonyan a hajhullás ellen, úgy lehetséges a kopaszodás visszafordítása, ha megtaláljuk a hajhullás okát.

Terhesség

A hajhullás oka lehet a terhesség is. A  terhesség során szervezetünkben hormonális vihar tombol, ezt anyukaként megtapasztaltuk már. Sőt, a tápanyag igényünk is felborul. Csontjaink, fogaink, bőrünk is árulkodhat erről. Hajunk a 4-5. hónapig szokott hullani ilyenkor. Ha a hajhullás oka a terhesség, jó hírünk van: a terhesség után ez rendszerint helyreáll.

Klimax

Általában a nők 45-50 évesen kezdenek el szembesülni a menopauza tüneteivel, ami szintén lehet a hajhullás oka. A klimax a hajunkra is hatással van, mert a hajhullás felgyorsul a férfi hormonok megjelenésével. A másik kellemetlen velejárója a változó kornak, hogy testünk egyéb területein a szőrnövekedés megerősödhet.

Fogyókúra, diéta

A hajhullás oka lehet, ha egy fogyókúra során nem ügyelünk a tápanyag szükségletünkre (vitamin, fehérje, ásványi anyagok). Ebben az esetben a hajhullás figyelmeztet minket arra, hogy valamit nem jól csinálunk. Ha a fogyókúra vagy a diéta a hajhullás oka, szerencsére könnyen kezelhető, csak vissza kell térni a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Évszakok váltakozása

A hajhullás oka lehet az évszakok változása is. Egy a  Dermatology journalban megjelent svéd kutatás kimutatta, hogy az ősszel bekövetkező hajhullást a nyáron megnövekedett hajnövekedés okozza, (amit a saját szervezetünk tesz az UV sugárzás ellen). Ez a szezonális hajhullás általában nyár végén, ősz elején következik be, ez ellen nem sokat tehetünk, azon kívül, hogy a megfelelő módon ápoljuk a hajunkat.  

Tavasszal is van egy ilyen ciklus, amikor több hajszálunk hullik ki, ez azért lehetséges, mert amikor világos van, a melatonin termelés csökken. A melatonin egy olyan hormon, ami főszerepet játszik a hajhagymák egészséges működésében

Sok nő tapasztalja meg, hogy a fogamzásgátló tabletta elhagyása után kezd hullani a haja. Ez a hormonszintek változásával van összefüggésben. 

 • Hegesedő hajhullás – lehetséges a kopaszodás visszafordítása?

A hegesedő hajhullás más néven scarring alopecia esetében általában a hajhullás maradandó kopaszodáshoz vezet, nem lehetséges a kopaszodás visszafordítása. Ilyenkor a fejbőr kisebesedik, a felületen megritkul a haj és kialakulnak a hajhiányos területek. A gyulladásos fejbőrnél hegesedéssel gyógyul a bőr, ez esetben a hajhullás visszafordíthatatlan, gyógyítása nem megoldható, mivel a hajhagymákat elpusztítja. Ebben az esetben egyetlen megoldás létezik, a hajbeültetés, ami végleges megoldást nyújt. 

Mik a hegesedő hajhullás okai? 

 • autoimmun betegségek,
 • a fejbőr gombás, vírusos, bakteriális megbetegedése, 
 • hajtépés
 • szőrtüszőgyulladás,
 • kémiai, fizikai trauma (égés, vegyszer okozta marás, horzsolás, fagyás, koponya és agyműtétek)
 • nyomás (sapka, kalap tartós viselése)
 • Hormonális/genetikai hajhullás – lehetséges a kopaszodás visszafordítása?

A genetikai eredetű hajhullás legtöbbször a férfiakat érinti. Sőt, a férfiak kopaszodásának 90-95%-a genetikai eredetű. Általában 30-40 éves korban kezdődik, először két oldalt a homloknál, majd a hajvonal lépésről lépésre hátracsúszik, és kialakul a jellegzetes “M” forma, manapság úgy is hívják, hogy “mikegeresedés”, ami talán elsőre viccesnek hangzik, de az érintettek nem biztos, hogy nevetnek rajta. . 

Mi az oka a hormonális hajhullásnak?

Ha androgén (férfias) típusú hajhullásról van szó, a hajhullás oka az, hogy a  tesztoszeron nevű hormon az 5 alfa-reduktáz enzim hatására átalakul 5 alfa-dihidrotesztoszteronná (DHT), ez pedig serkenti a faggyúmirigyek működését. Nem csak a faggyúmirigyek működése gyorsul fel, hanem a haj növekedési ciklusa is, emiatt lerövidül az aktív növekedési fázis és a hajtüszők kimerülnek. A hajhagymák tulajdonképpen egyre kisebbek lesznek a DHT hatására, ez okozza a rövidebb és vékonyabb hajszálakat.

A férfiak kopaszodásának legfőbb okaként a genetikát szokták okolni, ami örökletességet jelent, ilyenkor játszódik le a fentebb leírt jelenség, vagyis a hajhullás oka a DHT hormon túlműködése, megnő a  szervezetben a DHT hormon szintje, ami végül hajhulláshoz vezethet. 

A hormonális hajhullás nem gyógyítható, ez már egy visszafordíthatatlan, bár természetes folyamat, a kopaszodás visszafordítása egyetlen módon lehetséges, hajbeültetéssel.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Van-e bármilyen módszer a kopaszodás visszafordítására?

Ételek, amik a DHT hormonra hatnak

Vannak természetes megoldások a hajhullás ellen, például az étkezéssel hathatunk bizonyos fokig a DHT hormonra, együnk olyan ételeket, melyek  sok cinket tartalmaznak. Ilyen ételek például a 

 • máj
 • brokkoli
 • rákfélék
 • vörös húsok
 • zabpehely
 • tojássárgája
 • kakaó

DHT blokkoló gyógyszerek

Léteznek kémiai hatóanyagok, ún. DHT blokkolók is, amik szintén a DHT hormon termelődésének csökkentéséhez járulnak hozzá. Jelenleg két klinikai gyógyszer van forgalomban, ami DHT blokkoló, név szerint Finasteride és Minoxidil. Ezek a gyógyszerek finaszterid hatóanyagot tartalmaznak, amiknél megfigyelték, hogy egyes pácienseknél csökkent, vagy megállt a hajhullás. Eredetileg prosztata megnagyobbodásban szenvedő férfiaknak írták fel ezeket a gyógyszereket, de hajhullás kezelésére is elkezdték alkalmazni. Mindkét gyógyszer a hormonháztartást befolyásolja, ezért a mellékhatás libidócsökkenés, rosszabb esetben impotencia is lehet. 

Mezoterápia

A mezoterápiás hajkezelés jelenleg a legjobb módszer arra, hogy a fejbőrbe célzottan juttasuk be a hatóanyagokat. A mezoterápia során az orvos a hatóanyagokat egyenletesen, körülbelül egy centiméteres távolságonként juttatja a fejbőr alá egy vékony tűvel. Egy speciális mezoterápiás mikrotűvel lehet célzottan a hajhagymákhoz juttatni az anyagot, mivel ez 2-3 mm mélyen található. Az alapos kezeléshez 1-1,5 cm-es távolságonként kerül bejuttatásra az egyénileg elkészített hatóanyag-készítményt, ami tartalmazhat vitaminokat, tápanyagokat, DHT blokollókat, vagy bármilyen speciális hatóanyagot, ami serkenti a hajnövekedést. 

Bár a fentebb leírt módszerek jók lehetnek abban, hogy valamennyire serkentsék a hajnövekedést, a kopaszodás visszafordítása azonban ezekkel sem megoldható. 

Hajbeültetés – az egyetlen módszer a kopaszodás visszafordítására

Ahogy láthatjuk, a genetikai/hormonális és a hegesedő hajhullás esetén a kopaszodás maradandó, sem a DHT blokkolók, sem a mezoterápia nem ad végleges megoldást a kopaszodás visszafordítására. Egyetlen módszer létezik a kopaszodás visszafordítására, a hajbeültetés. Nagyon sok férfi és nő választja ezt a megoldást, mivel garanciát* vállalunk arra, hogy a beültetett haj tartósan ott marad, nem kell többé a kopaszodással foglalkozni, újra boldogan és elégedetten tudunk a tükörbe nézni!

*Amennyiben klinikánkon végezteti a hajbeültetést, és a be nem fogadott hajszálak mennyisége eléri a 10%-ot , akkor mi ingyen pótoljuk a hajszálakat. (megjegyzés: a több száz páciensünk ellenére se fordult ilyen még elő)