Mi is az a mezoterápia?

A Wikipédia így határozza meg a mezoterápia fogalmát:

A mezoterápia görög eredetű szó, a mesos (közép) és a therapia (törődni) szavak felhasználásával alkotta a francia sajtó az 1950-es évek végén. Az eljárást Michel Piston, egy francia orvos dolgozta ki 1952-ben. Alkalmazói a módszer előnyének tekintik, hogy sebészeti, invazív beavatkozás nélkül képesek eredményt elérni. A mezoterápia elméleti háttere szerint a gyógyászat és a kozmetika hatóanyagai – vitaminok, homeopatikus és gyógyfüvekből készült koktélok – akkor fejtik ki a hatásukat a legintenzívebben, ha pontosan oda kerülnek maximális koncentrációban, ahol el szeretnék érni a várt eredményt.

Forrás: Wikipédia

A mezoterápia az egyik legnépszerűbb kozmetikai kezelés világszerte. Használható arc- és testkezelésekre is, mi most a mezoterápia hajkezelést vesszük górcső alá. Alábbi cikkünkben arra keressük a választ, hogy hogyan hat a mezoterápia a hajra? Kinek és mikor ajánlott a mezoterápia? Hogyan zajlik a kezelés? Milyen eredménye van a mezoterápiás hajkezelésnek?

Hogyan hat a mezoterápia a hajra?

A haj maga egy élettelen anyag, ha szeretnénk, hogy hajunk valóban dúsabb és erősebb legyen, sokkal fontosabb közvetlenül a hajhagymákat táplálni, mivel ott kezdődik a haj egészsége.

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

A mezoterápia jelenleg a legjobb módszer arra, hogy a fejbőrbe célzottan juttassuk be a hatóanyagokat. Lényege, hogy közvetlenül az érintett területre juttatja a hatóanyagot, ezzel a hajhagymáknak közvetlenül ad táplálékot. A mezoterápia képes serkenteni a keratin képződését és a hajszálakat létrehozó sejtek osztódását, fokozza a fejbőr anyagcseréjét, ami miatt aztán a haj gyorsabban nő és dúsabb is lesz, sőt, a mezoterápia során DHT blokkoló anyagokat is be tudunk juttatni a fejbőrbe, ami pedig kopaszodás ellen nyújt segítséget. 

A mezoterápia során közvetlenül a fejbőrbe jut a tápanyag, ezért a hajhagymákat táplálja mindaz, amit bejutattunk a mezoterápiás hajkezelés során.

Hogyan zajlik a mezoterápia?mezoterápiás dht blokkoló kezelés

Mint minden beavatkozás, a mezoterápia is egy ingyenes orvosi konzultációval, állapotfelméréssel kezdődik, ahol orvosunk felméri a páciens hajának állapotát és megbeszélik, hogy mit szeretnének elérni a mezoterápiával. Fontos, hogy az orvos a diagnózist pontosan állítsa fel, mivel a legjobb a mezoterápia hajkezelésben, hogy teljesen egyénre szabható!

Miután az orvos összeállította a személyre szabott hatóanyag-koktélt, elkezdődhet a mezoterápia! A mezoterápia során az orvos a hatóanyagokat egyenletesen, körülbelül 1-1,5 centiméteres távolságonként juttatja a fejbőr alá egy vékony tűvel. 

A mezoterápia hajkezelés során nem a fejbőrre kerül a hatóanyag, hanem szakorvosunk egy ún. mezoterápiás pisztollyal célzottan juttatja azt az érintett részre, ezáltal sokkal jobb lesz a felszívódás hatékonysága. A bőrünk nagyon ellenálló, ezért a 2-3 mm mélyen lévő szőrtüszők elérése  csak a mezoterápiás hajkezeléssel oldható meg. Egy speciális mezoterápiás mikrotűvel lehet célzottan a hajhagymákhoz juttatni az anyagot, mivel ez 2-3 mm mélyen található. A teljes fejbőr  Az alapos kezeléshez 1-1,5 cm-es távolságonként kerül bejuttatásra az egyénileg elkészített hatóanyag-készítményt, ami tartalmazhat vitaminokat, tápanyagokat, DHT blokkolót, vagy bármilyen speciális hatóanyagot, ami serkenti a hajnövekedést. 

A mezoterápiás kezelés végén az egész fejbőrt átmasszírozzák, hogy ezzel is segítsék a hatóanyagok mélyebbre jutását.  

Mennyi ideig tart a mezoterápia kezelés és fájdalmas-e?

Egy-egy mezoterápia kezelés körülbelül 10-15 percig tart, ezt kell aztán az orvos által javasolt időközönként megismételni. Jellemzően több periódusban zajlik a mezoterápia hajkezelés, hetente, vagy 2-3 hetente ismételhető.

A mezoterápiás hajkezelés pácienseink beszámolói alapján egyáltalán nem jár fájdalommal, esetleg némi kellemetlen érzés, kis bizsergés érezhető.

Mivel a mezoterápia kezelés mikrosérüléseket okoz, kell a fejbőrnek pár óra, amíg ezek a láthatatlan sebek begyógyulnak. Emiatt a mezoterápia után kerülni kell az intenzív fizikai mozgást, és minden olyan tevékenységet, ami izzadással jár. 24 órán keresztül hajat sem szabad mosnunk.

Kiknek ajánlott és milyen esetekben segít a mezoterápia? 

Mindannyian megijedünk, ha hajunk hullani kezd, hiszen a dús haj minden kultúrában az életerő és a szabadság szimbóluma. A nőknél ezen kívül még a termékenységet is szimbolizálja a dús haj, ezért természetes, hogy mindenki dús és egészséges hajra vágyik. 

A hajhullás bármelyik nemet érintheti, nem csak a férfiakat. Ha naponta 60-100 hajszálunk kihullik, az teljesen normális, ha ennél több hajszálunk hullik ki, az már nem természetes hajhullás, ilyenkor tennünk kell valamit a hajhullás ellen. Nőknél általában a 30-40. életév között kezdődnek a hajjal kapcsolatos problémák, mivel ekkor a hajszálak minősége megváltozik, egyre vékonyabbak és puhábbak lesznek a hajszálak, a haj pedig elkezdthet ritkulni. Férfiaknál ez a folyamat már korábban elkezdődhet, van, aki már 18 éves korától kopaszodni kezd. A férfiak kopaszodásának legfőbb okaként a genetikát szokták okolni, ami örökletességet jelent, ilyenkor a hajhullás oka a DHT hormon túlműködése, megnő a  szervezetben a DHT hormon szintje, ami végül hajhulláshoz vezethet. 

A mezoterápia segíthet akkor, ha a cél:

 • a haj dúsítása,
 • hajnövekedés, hajnövesztés elősegítése,
 • hajszál vastagodása érdekében,
 • haj regenerálása (festett, igénybevett haj),
 • korpa és szeborrea megszüntetése,
 • haj megerősítése,
 • kopaszodás ellen DHT blokkolók bejuttatása

A fenti listából láthatjuk, hogy jó néhány esetben nyújt hathatós segítséget a mezoterápia. 

Milyen hatóanyagokat lehet bejuttatni a mezoterápia alkalmazásával?

Az állapotfelmérés után az orvos meghatározza, hogy milyen hatóanyagokat milyen arányban szükséges a hajhagymákhoz juttatni, hogy azzal a legjobb eredményt érhessük el a mezoterápia hajkezeléssel. Fontos, hogy a hatóanyagok analitikai tisztaságban kerüljenek felhasználásra.

Döntően ezek a hatóanyagok kerülnek felhasználásra a mezoterápiás hajkezelés során:

  • Arginin, glutamin, glicin és ornitin – a sejtek anyagcseréjében és osztódásában fontos szerepet játszanak, a hajgyökereket erősítik, melynek köszönhetően a haj dús és erős lesz
  • Cisztein, cink – a haj rostjait alkotó keratin két fő eleme, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges, szép hajhoz
  • B vitamin – a hajhagymák pórusainak megújulását segíti
  • Dexpanthenol (B5-vitamin)
 • A-vitamin, H-vitamin, B5-vitamin
 • Organikus szilícium
 • Booster (növekedési faktorok)
 • Minoxidil – DHT blokkoló, hajhullás ellen

Milyen eredményt várhatok a mezoterápia hajkezeléstől?

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

A mezoterápiás hajkezelés fokozza a fejbőr tápanyagellátását, és a sejtek osztódását, a hajhagymák új életre kelnek, a haj növekedése beindul, megerősödnek a hajszálak rostjai.

Ennek eredményeképpen:

 • gyorsabban fog nőni és fényesebb lesz a hajunk
 • egészségesebb lesz a fejbőrünk
 • csökken a hajhullás mértéke
 • dúsabb és ellenállóbb lesz a haj

Ha a mezoterápiás kezelést DHT blokkolókkal egészítik ki, akkor a fenti hatások mellett a kopaszodás ellen is hatékony megoldást nyújt a mezoterápia! DHT blokkoló anyag a minoxidil, ezért ha a célunk a kopaszodás visszafordítása, érdeklődjünk, hogy használnak-e a mezoterápia során ilyen hatóanyagot!

Nézzünk egy képet egyik férfi páciensünkről, aki mezoterápiás hajkezelésen vett részt!

Mezoterápia hajkezelés, vitaminos tudomány a Hajszal Híján Klinikán

Lássunk egy olyan képet is, amin egy hölgy páciensünknek végeztünk mezoterápiás hajkezelést:

Az első 2 kép, még a kezelés előtti állapotot mutatja:

mezoterápia előtt mezoterápia előtt

Itt pedig már látható, milyen lett az eredmény:

mezoterápiás hajkezelés eredménye

Hajbeültetés után is igénybe lehet venni a mezoterápiás hajkezelést?

Igen, azonban várni kell ezzel pár hónapot. A hajbeültetés után pár hónappal (4-6 hónap múlva) a mezoterápia hajkezelés segít abban, hogy a beültetett hajhagymák megerősödjenek, ezáltal a hajbeültetés eredménye még csodásabb, a frissen növő haj ragyogó és egészséges legyen!

Ha Ön is szeretné, hogy haja dúsabb, erősebb, fényesebb legyen, vagy szeretné segíteni a hajnövesztés folyamatát, esetleg hajbeültetésen vett részt, és szeretné megerősíteni új haját, a mezoterápia Önnek lett kitalálva!

Vegyen részt ingyenes konzultációnkon!