Mik a hajhullás okai? Mi javítja, rontja hajunk állapotát? Számos igaznak hitt tévedés kering a hajról és a hajhullás okairól. Ezek egy része népi legenda, mások pedig véletlen egybeesésekből erednek. Ezekből merítünk most párat.

Ha gyakrabban vágom, gyorsabban nő

Nem igaz. Pusztán vizuálisan kelti azt a rövid haj, hogy sűrűbb. Valamit a rövid hajon korábban észre lehet venni, hogy változott a hajhosszúság, a hosszabb hajon kevésbé látványos, hogy 1-2 centivel rövidebb, hosszabb lett a haj. A gyerekek haját is gyakran vágják ebből az okból, hogy a későbbiekben erősebb és dúsabb legyen a haja. Valójában azonban nincs összefüggés ezek közt.

A dohányzás miatt hullik a haj

Egyesek cáfolják ezt, de a dohányzás gátolja az oxigén- és tápanyagellátást. A dohányzás továbbá más módon is károsítja a hajat: fénytelenné, törékennyé és öreggé teszi. A kutatók úgy vélik, hogy a cigarettában található vegyszerek károsítják a hajhagymákat. Ráadásul egyes kutatók szerint a dohányzás hatására a haj sokkal gyorsabban őszül. Tehát a hajhullás okai között a dohányzás igenis szerepel.

Ha kitépek egy ősz szálat, kettő nő helyette

Hamis. Egy kihúzott szál hat hónap alatt nő vissza. Ez idő alatt megesik, hogy több hajszálunk is őszbe fordul. Az őszülés egyeseknél gyorsabban, másoknál lassabban zajlik le. Előfordul, hogy valakinek gyorsan zajlik le ez a folyamat, ez egyes betegségek árulkodó tünete is lehet a rendkívül gyors őszülés. Ettől ijedtségre még nincs ok, viszont javasolt orvossal konzultálni.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Ha masszírozzuk a hajhagymákat, meghálálják a törődést

Valóban. A fejbőr masszírozásával elősegítjük a vérkeringést. Ezzel együtt az oxigén és tápanyagszállítást. Ez jótékony hatással van a hajhagymákra és a haj egészségére. Elég az esti zuhanyzáskor 1-2 percet rászánni és kis idővel később észrevehető lesz a különbség. Ugyan a hajhullással nincs összefüggésben, hiszen a hormonális hajhullás másra vezethető vissza, viszont hajunk állapota szebb lesz a masszázstól.

A fésülés hajhulláshoz vezet

Nem igaz. Ha megfelelő fésűt használunk, akkor az nem károsítja a hajat. Ha azt tapasztaljuk, hogy a fésülködés után hajszálak maradtak a fésűben, azok sokkal valószínűbbek, hogy a korábban kihullt hajszálak lesznek. A hajhullás okai közé sorolni a fésűt tehát hiba.

A haj a fej eltérő részein gyorsabban nő

Így igaz. Ha nem is nagy a különbség, viszont tényleg tapasztalható eltérés. A gyerekeknél a fej tetején gyorsabban nő a haj, mint a tarkón. Ez a különbség általában nem szembetűnő, de van alapja ennek a megállapításnak.

A kopaszodás anyai ágon öröklődik

Nem igaz (teljesen). Annyi valóságtartalma viszont van, hogy az anyai ágon történő öröklődés némileg nagyobb hatással van a hajunk tulajdonságaira. De 100%-os következtetéseket ebből nem lehet levonni. Ugyanakkor a kopaszodás okozója a DHT-hormon, ezért akinek a családjában nagyobb számmal fordul elő kopaszodás, ott közvetett módon lehet a felmenőket említeni a hajhullás okai között.