Mi is az a DHT?

A hajhullást a legtöbb esetben a DHT hormon okozza. A DHT nem tesztoszteron, hanem egy átalakult hormon, dihidro-tesztoszteron, a tesztoszteron egy rendkívül aktív formája. A tesztoszteron az emberi szervezetben az 5-alfa-reduktáz nevű enzim hatására dihidro-tesztoszteronná alakul, ez a DHT és ez a hormon hat a fejtetőn található hajhagymákra. 

A DHT tehát a tesztoszteron származéka, ami a mellékvesékben, a prosztatában és a hajtüszők faggyúmirigyeiben termelődik. 

Milyen szerepe van a DHT hormonnak?

A tesztoszteron nem csak a férfiak, hanem a nők szervezetében is megtalálható hormon. A tesztoszteron a DHT hormonnal együtt ún. androgén hormon, ami hozzájárul ahhoz, hogy serdülőkorban a férfiaknál kialakulhasson a 

 • mély hang,
 • a testszőrzet növekedése
 • a pénisz, a herezacskó, a herék növekedése és a spermiumtermelés kezdődése

Később, az évek előrehaladtával a DHT hormon segít fenntartani a teljes izomtömeget, valamint a termékenységet is. A DHT túlzott termelődése prosztata-megnagyobbodást és kopaszodást okoz, viszont ha nem lenne DHT, a férfiak elnőiesednének és szexuális problémákkal küzdenének. 

Hogy okoz hajhullást a DHT?

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

így hat a dht

De mi is történik ilyenkor? Miért okoz hajhullást a DHT? A nagy mennyiségű tesztoszteron kb. 10%-a átalakul DHT hormonná és bekerül a véráramba. A véráramon keresztül aztán eléri a fejbőrt is és itt kapcsolódik a hajtüszők receptoraihoz, amiket károsít. A DHT a hajtüszők zsugorodását okozza, ezért nem tud már egészséges haj nőni belőlük és kezdetét veszi a hajhullás.

Érdekes tény, hogy a fejbúbon lévő felső részen és a homlok részében lévő hajtüszők érzékenyebbek a DHT hatására, a fej hátulján lévő területek jobban ellenállnak a DHT hatásának. Ezért is lehetséges a hajbeültetés, amikor is a tarkó részéről nyerik ki a DHT-nek ellenálló hajhagymákat és átültetik a kopasz területekre.

Mi az a DHT blokkoló?

A DHT blokkoló olyan anyag vagy vegyület, amely segít a szervezetben gátolni a DHT termelését, vagy megállíthatja a DHT felhalmozódását a fejbőrben.

Léteznek ún. DHT blokkolók, amik lehetnek

Természetes DHT blokkolók

Vannak természetes DHT blokkolók, nézzük, mik ezek! Tudományos vizsgálatokkal bizonyították, hogy 3 olyan zsírsav létezik a természetben, amelyek DHT blokkoló hatással bírnak, ezek a laurinsav, a linolsav és az olajsav. Például a kókuszolaj külsőleg használva DHT blokkoló hatással van a fejbőrre, mivel magas a laurinsav-tartalma.

Ezen kívül léteznek élelmiszerek, amik fogyasztása természetes DHT blokkoló, ezek a következők:

 • zöld tea (a zöld teáról eddig is tudtuk, hogy számos pozitív egészségügyi hatása van, de már azt is tudjuk, hogy az 5 alfa reduktáz gátlásával segíti a testünket a DHT blokkolásban.)
 • tökmagolaj
 • csalán
 • kókuszolaj
 • kurkuma
 • lenmag
 • görögdinnye
 • fenyőmag
 • rozmaring

Vannak még olyan élelmiszerek, amik sok cinket tartalmaznak, ezáltal egyfajta DHT blokkoló hatásuk is van, ilyen például a:

a DHT blokkoló spenót – A spenót cinkben gazdag zöldség. Ez azt jelenti, hogy fitoszterint tartalmaz, amely blokkolja a DHT termelését, és csökkenti a fejbőr és a hajhagymák azon területeit, amelyekhez a DHT kapcsolódhat.

a DHT blokkoló gomba – akárcsak a spenót, a gomba is sok cinket és fitoszterint tartalmaz, ezen kívül D-vitamint és pantoténsavat, amik elősegítik a haj növekedését.

Gyógyszeres DHT blokkolók, alfa reduktáz gátlók

Tablettákkal is segíthetünk a túlzott DHT termelődésen, jelenleg két klinikai gyógyszer van forgalomban, ami DHT blokkoló, név szerint Finasteride és Minoxidil. A két gyógyszer finaszterid hatóanyagot tartalmaz, amiknél megfigyelték, hogy egyes pácienseknél csökkent, vagy megállt a hajhullás. Eredetileg prosztata megnagyobbodásban szenvedő férfiaknak írták fel ezeket a gyógyszereket, de hajhullás kezelésére is elkezdték alkalmazni.

A finaszterid hatóanyagú készítmények hajhullás elleni szedését 1997 óta engedélyezi a világ egyik legszigorúbb gyógyszerbiztonsági felügyelete, az amerikai FDA. A készítmények használata jelentősen csökkenti a DHT-szintet úgy a vérben, mint a fejbőrben, tehát DHT blokkoló hatása van, azonban a mellékhatásai miatt nem biztos, hogy jó ötlet alkalmazni. Mindkét gyógyszer a hormonháztartást befolyásolja, ezért a mellékhatás libidócsökkenés, rosszabb esetben impotencia is lehet.

Szérumban kapható DHT blokkolók

Léteznek ún. DHT blokkoló szérumok, ecsetelők. Ebben az esetben a hatóanyag ugyanaz, mint a gyógyszerenél, de sokkal biztonságosabb a használatuk, mivel nem szájon át alkalmazzuk őket, hanem a hajhagymák körül, ezért csak ott fejti ki DHT blokkoló hatását, nem pedig az egész szervezetben. A szérumos DHT blokkolók hátránya, hogy 1-2 év használat után kimerülnek a hajhagymák, sok esetben még fokozódhat is a hajhullás, amit viszont senki sem szeretne. Végleges megoldást tehát nem nyújtanak a DHT blokkoló szérumok sem.

Mezoterápiás hajkezelés DHT blokkolóval

mezoterápiás dht blokkoló kezelés

A mezoterápiás hajkezelés jelenleg a legjobb módszer arra, hogy a fejbőrbe célzottan juttasuk be a hatóanyagokat. A mezoterápia során az orvos a hatóanyagokat egyenletesen, körülbelül egy centiméteres távolságonként juttatja a fejbőr alá egy vékony tűvel. Egy speciális mezoterápiás mikrotűvel lehet célzottan a hajhagymákhoz juttatni az anyagot, mivel ez 2-3 mm mélyen található. Az alapos kezeléshez 1-1,5 cm-es távolságonként kerül bejuttatásra az egyénileg elkészített hatóanyag-készítményt, ami tartalmazhat vitaminokat, tápanyagokat, DHT blokkolókat, vagy bármilyen speciális hatóanyagot, ami serkenti a hajnövekedést.

Ahogy láthattuk, végleges megoldást a fentebb leírt módszerek közül egyiktől sem várhatunk. Ha szeretnénk, hogy kopaszodásunk végleg megoldódjon, válasszuk a hajbeültetést! A hajbeültetést világszerte választják a férfiak azért, hogy teljesen megszüntessék a kopaszodást, sztársportolók, hírességek, és teljesen hétköznapi emberek is vállalkozhatnak a beavatkozásra, a siker garantált!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Ha eleged van abból, hogy már minden módszert kipróbáltál és végre szeretnél egy életen át tartó, végleges megoldást, jelentkezz ingyenes orvosi konzultációnkra!