Hajátültetés – az életre szóló megoldás

Mi az, hogy hajátültetés?Kopasz férfi fésüli a fejbőrét

A hajátültetés során az érintett bőrfelületre (általában fejtető, vagy halánték)  ültetnek át hajhagymákat tartalmazó szövettokokat (graftok) a sűrű felületről (általában tarkó).

Nagy tapasztalatot igényel ez a folyamat, hogy a donor és a beültetett felület is arányos sűrűségű maradjon a hajátültetést követően. Manapság már nem csak haj, hanem egyéb testszőrzet is átültethető és pótolható. 

Egyszerűbben megfogalmazva, a hajátültetés az, amikor a fejbőr hátsó részéről, a tarkóról kivett ún. donor hajhagymákat átültetik a fejbőr felső részére, főként a fejtetőre és az oldalsó részekre. A hajátültetés során a donorterület a tarkó része, ott találhatóak azok a hajhagymák, amelyek kevésbé érzékenyek a DHT-ra (dihidro-tesztoszteron hormon). Emiatt azokat át tudják ültetni a fejbőr olyan részeire is, ahol egyébként már nem nő haj, pont emiatt a DHT nevű hormon miatt. 

A hajátültetés lépései

  • a haj rövidre borotválásával kezdődik a műtét, ami azért szükséges, hogy a szakember kellőképpen hozzáférjen a hajhagymákhoz (a hajhagymákat az ún. graftok tartalmazzák)
  • a hajhagyma körül apró bemetszést ejtünk egy speciális eszközzel
  • a tarkó területéről gyengéden eltávolítjuk a hajhagymát 
  • az így kivett hajhagymákat egy tápanyagdús oldatba tesszük a művelet végéig
  • miután megvannak a kinyert graftok (hajhagymák), kezdődik a beültetés
  • apró, tűhegynyi vágásokat helyezünk el a kopaszodó területen, majd óvatosan a kijelölt hajvonal alapján behelyezzük a graftokat a kopasz területre

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

A Wikipédia így határozza meg a fogalmat:

A hajátültetés a hajhiány, hajritkulás bizonyos formáinak kezelésére kifejlesztett plasztikai sebészeti beavatkozás. A hajátültetés legfőképpen az androgen alopecia (hormonális eredetű hajhiány) tüneteinek kezelésére használható. Az eljárásra egy olyan fejlődéstani alap ad lehetőséget, hogy míg a fej elülső-felső részén lévő hajhagymák érzékenyek a dihidro-tesztoszteron hormonra, a tarkó fölötti részen lévők nem. A fej hátsó részéről kivett hajhagymák a hajhiányos területre átültetve ezt a tulajdonságot megőrzik, és nem hullanak ki a későbbiekben sem. Lehetséges ezen kívül a szemöldök- vagy szempillahiány hajátültetéssel való korrekciója is, valamint a hajhiány testszőrzettel való pótlása.”

forrás: Wikipédia

A DHT hormonról 

A dihidrotesztoszteron – A DHT a tesztoszteron rendkívül aktív formája. A szervezetben az 5-alfa-reduktáz enzim alakítja DHT-vá. A DHT a tesztoszteron származéka, amely a mellékvesékben, a prosztatában és a fejbőrben termelődik, pontosabban a hajtüszők faggyúmirigyeiben. A DHT a tesztoszteron átalakításával keletkezik. A tesztoszteron nem csak a férfiak, hanem a nők testében is megtalálható hormon. A férfiak testében nagy mennyiségű tesztoszteron található. Ennek körülbelül 10% -a alakul át DHT-vá az 5-alfa-reduktáz enzim segítségével. A DHT ezután bekerül a véráramba, szabadon áramlik benne míg eléri a fejbőrt. Itt kapcsolódik a tüszők receptoraihoz, amelyeket károsít. A tüszők zsugorodását okozza, amelyek már nem tudják támogatni az egészséges haj növekedését. A DHT hormon nem magára a területre hat, hanem a hajhagymákra.

Hogyhogy átültethető a haj?

Mivel a DHT hormon nem magára a területre hat, hanem a hajhagymákra, ezért, ha a tarkón található “jó” hajhagymákat, amelyekre kevésbé hat a DHT hormon, átültetjük a fejtetőre, vagy az oldalsó részekre onnantól kezdve a hajátültetéssel átültetett haj ugyanolyan minőségben, ütemben, formában fog nőni, mint az eredeti, és kihullani sem fog, mivel a hajhagymák ugyanúgy fognak „viselkedni,” mintha a tarkó területén maradtak volna.

Ez azért nagyon jó hír, mert kijelenthető, hogy a hajátültetés a biztos megoldás a kopaszodás megszüntetésére, a tartós, sűrű hajra. 

Miért ritkul a hajunk, mit tehetünk, hogy végleg megszüntessük?

Akkor beszélünk hajritkulásról, ha nagyobb mértékben hullik a haj, mint újratermelődik. A kopaszodás okai sokfélék lehetnek. A férfiak és nők haja eltérő okokból és más módon is hullik. Ezért a kopaszodás ellen sem léphetünk fel ugyanúgy.

Legtöbbször annyit veszünk észre, hogy egyre kevesebb hajszálat látunk reggel a tükörben. El is kezdünk gondolkodni rajta, hogy mi lenne a jó megoldás, mit lehet tenni hajhullás ellen? Gyógyhatású olajokat használni,  vagy rövidre nyírni, hogy aztán megerősödjön hajunk, esetleg hajátültetés a megoldás?

A női hajhullásnak a legtöbb esetben az alábbiak okozzák:

Genetikai hajhullás: sajnos a hormonális (genetikai) hajhullás nem csak a férfiakat, de rengeteg nőt is érint. Ekkor vagyunk a legnehezebb helyzetben, hiszen ez az a típusú hajritkulás, ami nem visszafordítható. Ebben az esetben valódi sikert hozhat a hajátültetés, ugyanis – akárcsak a férfiaknál – a nőknél is vannak olyan donorterületek, ahonnan ki tudunk nyerni annyi hajhagymát, hogy sikeres hajátültést tudjunk végezni, ami végleg megoldja a problémánkat! 

Terhesség: a terhesség során is hormonális a hajhullás, azonban szerencsére csak átmeneti. A hajgyökereknél felgyorsul a sejtosztódás, meghosszabbodik a növekedésben lévő hajszálak élettartama, így a haj gyorsabban nő. Szülés után azonban a növekedés leáll, és azok a hajszálak is ekkor hullanak ki, amelyek normál hormonális viszonyok közt már régebben kihullottak volna.

Klimax: menopauza idején a női szervezetben megváltoznak a hormonszintek, ami a hajunkra is hatással van, csökken az ösztrogén szintje, sőt, a legújabb kutatások szerint a progeszteron hormon szintje is csökken, ami szintén hajhullást okozhat. Ebben az esetben még a csökkent pajzsmirigy-működés is okozhat hajhullást. 

Táplálkozás: ha fogyókúrázni kezdünk, és nem figyelünk oda a tápanyagszükségletünkre (vitamin, fehérje, ásványi anyagok), akkor egyes esetekben a hajhullás figyelmeztet rá. Ez könnyen kezelhető, csak vissza kell térni a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Gyógyszerek: a fogamzásgátló tabletták elhagyása után sokan tapasztalnak hajhullást. Ez is a hormonszintek változásával áll összefüggésben. Hajhullást okozhatnak még az antidepresszánsok, bizonyos gyulladásgátló szerek is.

Betegségek, gyulladások, stressz: több, nőket érintő betegség is okozhat hajhullást. Ez főleg gyulladásos betegségeket jelent: gyakran nőgyógyászati, fogászati, bőrgyógyászati vagy epehólyag-gyulladás okoz hajhullást. 

A férfiak hajhullását, ahogy azt már korábban is írtuk, a legtöbb esetben a genetika okozza. Általában 30-40 éves korban kezdődik, először két oldalt a homloknál, majd a hajvonal lépésről lépésre hátracsúszik. Mivel a  genetikai módosítás nem kivitelezhető, ezért felesleges időnket és pénzünket különféle méregdrága kozmetikumokra költeni. Ha belegondolunk, hogy az évek során mennyi pénzt költöttünk el az eredménytelen olajokra, csodaszerekre, akkor könnyen kiszámolhatjuk, hogy azt a pénzt akár egy maradandó eredményű hajátültetésre is  fordíthattunk volna, ami viszont tényleg hatásos a kopaszodás ellen.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Ha a felsorolt eseteket nézzük, jónéhány olyat találunk, ahol nem tudjuk visszafordítani a folyamatot, esetleg kezelni tudjuk. Sok jó ötletet találhatunk arra, hogyan dúsítsuk a hajunkat, hogyan csináltassunk olyan frizurákat, ami segíthet azt a látszatot kelteni, hogy több hajunk van, ha azonban úgy döntünk, elegünk van abból, hogy takargatni kell kopasz foltjainkat, jelentkezhetünk egy hajklinikán, ahol egy ingyenes orvosi konzultáció során kiderül, mit javasol a szakember, tudunk-e hajátültetést végeztetni a meglévő hajunkból. 

Hogyan zajlik a hajátültetés folyamata?

A hajátültetés tulajdonképpen egy műtét, amit szakképzett orvos végez. 

A szakorvos megállapítja, hogy milyen mértékű a hajhiány és mennyi hajjal lehetne azt pótolni. Az átültetendő területen rövidre nyírják a hajat, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ezután egy speciális eszközzel a graftokat (1-4 hajszálat tartalmazó egység) kiemeli velük. Az orvos által meghatározott sűrűségű területre aztán ezeket behelyezi. 

A hajátültetés után pár héttel megindul a természetes hajnövekedés.

Milyen technológiát használunk hajátültetés során?Hajszál Híján klinikai munkatársa munka közben.

Klinikánkon a FUE 2 Safe System technikával végezzük a beavatkozást, mivel jelenleg ez a módszer a legideálisabb a hajbeültetésre, ezzel végezhető gyorsan és precízen a műtét.

Az új FUE 2 Safe System technológia elve megfelel a korábbi FUE technológiáknak, az eltérés abban áll, hogy jóval vékonyabb tűt használunk a beavatkozás során, ennek köszönhetően kevésbé fájdalmas a műtét, nem hagy heget a beavatkozás, valamint sokkal precízebb munkát lehet vele végezni.

Milyen fájdalommal jár a hajátültetés?

A FUE 2 Safe System technológia miatt a hajbeültetés nem tartozik a kellemetlen beavatkozások közé.

A vékony tű (0,6-0,8 mm) és a helyi érzéstelenítés miatt többen nem is érzik a beavatkozást, azonban vannak akik számára enyhe kellemetlenséggel jár a fejbőrön való “matatás”.

Marad látható nyoma a beavatkozásnak?

Nem, a vékony tűhasználat miatt nem marad látható nyom. A donorterületen és a beültetésen átesett területen is homogén sűrűségű lesz a haj, a bőrön pedig nem látszik semmi nyoma a beavatkozásnak, így a hajátültetés eredménye tökéletesen természetes lesz.

Korhatárhoz kötött-e a hajátültetés?

Nem, felső korhatára nincs a beültetésnek. Azonban 25 éves kor alatt a doktor eldönti, hogy javasolja-e a beültetést, vagy sem. Ez azért van, mert 25 éves kor alatt még ritkán fejeződik be a kopaszodás, viszont afelett már akár a kezdeti hajvesztés fázisában is jól megállapítható a kopaszodás várható mértéke.

Minden transzplantációt egyedi és ingyenes konzultáció előz meg, ahol a szakorvos méri fel a műtéti lehetőségeket.

Hogy készüljünk a hajátültetésre?

A műtét különösebb felkészülést nem kíván a páciens részéről.

Pár egyszerű tanácsot kell megfogadnia annak, aki hajplasztikára készül:Cigicsikkek láthatók.

– alaposan aludjuk ki magunkat és fogyasszunk könnyű reggelit

– a dohányzást lehetőleg mellőzzük (a dohányzás árt a vérkeringésnek és a tápanyagellátásnak, amire viszont a minél jobb beépülés miatt fokozott szerepe van ebben az időszakban)

– a műtét előtti és utáni napokban ne fogyasszunk alkoholt

– kerüljük a vérhígító hatású gyógyszerek szedését (aszpirin), ugyanis a graftok kinyerése során apró sérülések lesznek, mely enyhe vérzéssel járhat (a sebek persze gyorsan begyógyulnak a 0,6-0,8 mm-s tűk használata miatt, de a beavatkozást megnehezítheti)

– ha valamilyen gyógyszert szedünk, arról mindenképpen tájékoztassuk orvosunkat

Mennyi ideig tart a hajátültetés?

A hajátültetés általában 1, ritkább esetben 2 napos beavatkozást igényel, ez a beültetett graftok számától függ. A délelőtt folyamán a graftok kinyerése történik, délután pedig a beültetésük.

A beavatkozás monotonitása miatt szükséges a rendszeres pihenők beiktatása is, ahol kinyújtóztathatjuk magunkat, mivel a beavatkozás során egy-egy adott pozícióban kell ülni, feküdni.

Ezek a pihenők egyszerre szolgálják a páciensünk kényelmét és a munka minőségét is, hiszen az átültetés során aprólékos és milliméternyi pontosságú mozdulatokat kell végeznie az orvosnak.

Mi történik a hajátültetést követően?

A hajbeültetést követő pár napban látszik egyfajta varasodás, mely természetes folyamat. A donorterület és a kezelt terület bőre ilyenkor regenerálódik. Nagyon fontos, hogy a lehető legkíméletesebben bánjunk ekkor a fejbőrünkkel.

Hajszál Híján előtte utána eredménye.A beavatkozást követő 2-3 hét során egy speciális párnán kell aludni, hogy ne érje nagy nyomás, dörzsölés az érintett felületet. Ez a párna nem a fejet támasztja alá, hanem a nyaknál nyújt stabilitást.

Tanácsos kerülni az intenzív verejtékezéssel járó tevékenységeket (aktív sportolás, nehéz fizikai munkavégzés). Lehetőleg tartózkodjunk kellemes hőmérsékeltű helyeken, de a normális mértékű izzadás nem jelent veszélyt a hajátültetésben érintett területen.

Tartózkodjunk az erős napsugárzástól is. Ez nem azt jelenti, hogy nem mehetünk utcára, viszont tartósan ne legyünk tűző napon. Fejfedőt használhatunk, azonban figyeljünk rá, hogy az ne nyomja az érintett területet (egy laza szalmakalap jó megoldás lehet, míg egy szoros baseball sapka nem az igazi).

A beültetést követő 2-3 hétben ne vegyünk túl forró, vagy hideg fürdőt, és ne menjünk szaunába.

Ezekre a megkötésekre csak a hajbeültetést követő időszakban van szükség, miután megfelelően beépültek a graftok, utána mindenféle megkötés nélkül tevékenykedhetünk, és így elérhetjük, hogy a kinyert hajszálak a lehető legbiztosabban és legnagyobb arányban beépüljenek.

Mikor lesz újra erős hajunk a hajbeültetést követően?

A hajplasztikát követően elkezd nőni néhány apró, gyenge hajszál, az úgynevezett babahajak. Ezek 2-3 hónap alatt kihullanak, mely teljesen természetes. Ezt követően kezd el nőni a tartós és sűrű hajunk. A hajbeültetést követően 9-10 hónapot követően hajunk már megfelelően sűrű és jól takaró állagú lesz.

Mennyire lesz tartós a hajbeültetés eredménye?

Amennyiben az orvos utasításait betartjuk, a beültetett hajunk roppant magas arányban megmarad. A beépülő 95-98%-nyi szövettok pedig tartósan, életünk végéig megmarad.

Ez azért lehetséges, mert a hajátültetés során azok a graftok kerülnek átültetésre, melyekre nincs hatással a DHT-hormon (ezek találhatók tarkótájon), tehát az ezekből kinövő hajszálak már nem fognak kihullani.

A hajátültetést követően mennyire lesz sűrű hajunk?

Jellemzően 2-3000 hajszál (1500 graft) átültetése jellemző pácienseinknél. Előfordul, hogy előrehaladott kopaszság esetén akár 8000 hajszálra is szükségünk lehet. Ez az esetek többségében (90%) még kivitelezhető, azonban nem mindegyik páciensünk rendelkezik ekkora mennyiségű donorgrafttal az adóterületen. Ezt természetesen az ingyenes személyes konzultáción történő vizsgálaton könnyen kideríthető.

Nézzünk néhány képet, hogy sikerült a hajátültetés!

A hajátültetést követően új hajunk igényel-e speciális elbánást?

Nem, szerencsére a beültetett haj ugyanúgy kezelhető, mintha az eredeti helyén lenne. Mivel magukat a hajhagymákat ültetjük át, ezért az “új” hajunk ugyanolyan módon kezelhető, lehet festeni, különböző frizurákat készíteni, leborotválni, ha azt szeretnénk, hiszen ettől még a hajhagyma ott marad, és a beültetett haj is ugyanúgy fog nőni életünk végéig, mintha sosem kopaszodtunk volna.

Kockázatos a hajbeültetés?a fejbőrét vagy a haját fésülné inkább?

Nem, a hajbeültetés mára már rutinműtétté vált. Fontos azonban, hogy megfelelő infrastruktúrával, technikai felszereltséggel ellátott klinikát válasszunk, ahol képzett és tapasztalt orvosok dolgoznak, hiszen így garantálható csak a minőségi hajátültetés.

Honnan tudni, hogy megbízhatunk egy klinikában?

Elsősorban a hozzáállásból. Rengeteg klinika mutat hírességeket, akiknek ingyen, vagy legalábbis nagyon kedvezményesen végeztek el hajbeültetést, hogy utána ők reklámozzák a klinikákat. Azonban ez inkább bír reklámerővel, mint a valódi minőséget hitelesíti.

Egy klinika minőségét mindenképpen személyesen tudjuk letesztelni. Tudni lehet, hogy valóban fontos számukra a páciensük elégedettsége és az elvégzett munka minősége, ha nem az adminisztratív munkáért felelős asszisztens, hanem a kezelőorvos végzi már a konzultációt is, hiszen csak így lehet szakmailag alátámasztott vizsgálatot végezni.

További jó pont lehet, ha a transzplantáció után nem engedik el a kezünket, hanem rendszeres kontrollvizsgálatra hívnak minket vissza a hajbeültetést követő pár alkalommal.

Miért csináltassak hajátültetést?

A hajátültetés vagy hajbeültetés egy életre szóló megoldás, melyre klinikánk garanciát is vállal. Ha már megunta a kopaszodással járó kellemetlenségeket, elege van a félmegoldásokból, akkor itt az ideje, hogy olyan megoldást válasszon, ami végleg megoldja problémáját!  

A legtöbbször feltett kérdés pácienseinknél a hajbeültetéssel kapcsolatban az szokott lenni, hogy megmarad-e tartósan a beültetett haj?

Erre a válasz egyértelmű igen, de olvasd el, mi garantálja, hogy megmarad a beültetett haj!

Ön is érdeklődik a hajátültetéssel kapcsolatban? Kíváncsi arra, hogy mivel jár egy ilyen beavatkozás, vagy Önnek pontosan mennyi beültetett hajszálra lenne szüksége?

Jelentkezzen ingyenes és kötelezettségmentes konzultációnkra,
ahol szakértő orvosunk fogja fogadni és mindenről tájékoztatja!

Tetszett oldalunk? Oszd meg!