Ma már számos olyan tippet ismerünk, melyekkel a hulló, kopaszodó hajkorona dússá és élettel telivé varázsolható. Fontos azonban, hogy a haj önmagában egy élettelen dolog, így mélyrehatóan a fejbőrt kell ápolni, nem a hajszálakat. Ennek eredményeképpen lettek népszerűek mostanában az olyan természetes, házilag is kivitelezhető trükkök, amik a hajdúsítást segítik elő.

 1.Készítsen hajpakolást tojásfehérjéből!

Amennyire visszataszítóan hangzik, annyira hatásos. Verjen fel kevés tojásfehérjét, majd kenje hajára és fejbőrére egyaránt. Elég csupán 10 percig fennhagyni, majd sima vízzel kiöblíteni. Az eredmény fényes, puha haj, illetve a tojásnak köszönhetően még a hajnövekedés is beindul.

2. Serkentse vérkeringését!

Ha vérkeringésünk nem megfelelő, a vérben szállított tápanyagok és vitaminok nem jutnak el a hajba, ez pedig károsíthatja a haj minőségét. Ezért kell odafigyelni arra, hogy hajunk rendben tartása a szervezetünkre való odafigyeléssel kezdődik. A keringést hajmasszázzsal is lehet serkenteni, ami valójában egy könnyed fejbőrmasszás, és a nap bármelyik percében alkalmazhatjuk magunkon. Egy-egy munka közötti szünetben vagy más holtidőben kezdje el körkörösen masszírozni fejét, a hajvonaltól indulva a tarkóig, nagyjából tíz percen át, és már kész is! Ha éppen van rá módja, az ujjait olajjal is bekenheti a fokozott hatás érdekében.

3. Fokozott vitaminbevitel

 hajdúsítás

Ahogy azt a kopaszodás okait kutató cikkben már bemutattuk, a nem megfelelő fehérjebevitel a hajritkulás egyik okozója lehet. Azonban nem csak a fehérje tehet erről, bármelyik másik vitamin hiánya is rosszul hathat a fejre. A hajdúsítás érdekében  a legfontosabb a B6 vitamin, amely elsősorban a tojássárgájában és a száraz hüvelyesekben található meg, valamint az A-vitamin és a béta-karotin, amelyek spenótban, sárgabarackban és sárgarépában is nagy mértékben lehetnek.

4. Hajdúsítás megfelelő táplálkozással

A kellő vitaminbevitel önmagában nem elég, fontos, hogy az étkezések egyébként is egészségesek legyenek, hiszen ha nem elég a szervezetben a tápanyag, a haj elvékonyodik és töredezetté válik, ami által jobban ki lesz téve a külső hatásoknak. A hajdúsítás egyik fontos lépése az egészséges étrend. A hajnak a legkedvezőbb tápanyag a cink, amely májban, tojásban és hüvelyesekben található meg, valamint a szelén, ami pedig a teljes kiőrlésű gabonában van legnagyobb mennyiségben.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

5. Száraz haj esetén: növényi olajok

Időigényesebb, de sokkal kifizetődőbb a sok szilikontartalmú készítmény helyett természetes módon táplálni a hajat: erre kiváló lehetőség a különböző növényi olajok használata. Az egyik ilyen a kókuszolaj, amit felmelegített állapotban kell a fejbőrbe dörzsölni. Ez fokozza a vérkeringést, ami – ahogy az imént írtuk – a hajnövekedésért is felelős. A kókuszolajat elég csak pár percig fennhagyni, majd langyos vízzel és samponnal kiöblíteni. Hasonlóan eredményes lehet a szezámmagolaj is, amiből néhány cseppet kell eloszlatni a hajon, és nem is szükséges kimosni belőle.

6. Zsíros haj esetén: agyagmaszk

A zsíros hajra nem célszerű növényi olajokat alkalmazni, helyette inkább olyan anyaggal érdemes próbálkozni hajdúsításkor, amely beszívja a felesleges faggyút. Ilyen például az agyagmaszk, ami visszaadja a haj természetes, egészséges állapotát. Az elkészítése is nagyon egyszerű: keverjen össze zöld agyagot langyos vízzel, hagyja a haján 10-20 percig, majd öblítse ki!

7. Óvatosan a hajmosással!

 hajdúsítás

A hajmosás lépéseit hajlamosak vagyunk lazán venni, pedig kis odafigyeléssel már ez is csodákat művelhet önmagában. Először is ne annyira meleg vízzel mossuk a hajunkat, mint a testünket. A hajnak a langyos víz az ideális, ugyanis a meleg ernyedté teszi a szálakat. Ezen kívül a hajszárítás sem mindegy: a legjobb, ha a hajszárítóról egy az egyben megfeledkezünk, és hagyjuk a hajat természetesen száradni – persze, ha erre nincs elég idő, az is sokat segít, ha alacsony hőfokozatra kapcsol, és szárítás közben gyengéden fésülgeti haját.

Fontos azonban leszögezni, hogy ezekkel a praktikákkal a hajdúsítás egy hosszú és némileg bizonytalan folyamat; az eredmény nem biztos, hogy rögtön látszani fog, lehet, csak hónapok múlva. Ez annak köszönhető, hogy a fejbőr lassan reagál, a haj, élettelen jellege miatt pedig csak felületesen kezelhető, mélyrehatóan nem.

Ha gyorsan szeretne garantáltan dús hajat, érdeklődjön a hajbeültetés részleteiről!