A hajbeültetés egy végleges, életre szóló megoldás arra, hogy megszüntessük a kopasz foltokat, és újra csodás, dús és sűrű legyen a hajunk. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint ez a legbiztosabb módszer a kopaszság megszüntetésére. A hatékonysága a stabil és végleges eredménynek köszönhető, és mivel a hajbeültetés menete során a saját hajunk kerül átültetésre, attól sem kell félnünk, hogy az új hajunk eltér az eredetitől. 

Még nem döntötted el, hogy vállalkozol a hajbeültetésre? Kíváncsi vagy, hogy mi a hajbeültetés menete? Most leírjuk, hogy mik a hajbeültetés egyes lépései, mindent megtudhatsz alábbi cikkünkből! 

Első az orvosi konzultáció

Ahhoz, hogy a hajbeültetés menete jól sikerüljön, a legfontosabb első lépés az orvosi konzultáció, ahol orvosaink felmérik a hajhiány mértékét, és minden felmerülő kérdésre részletes választ, teljes körű tájékoztatást adnak.

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

Itt kerül megállapításra az is, hogy mennyi hajszálra lesz szükség a hajátültetés során, hogyan tudják felhasználni a donor területünket. A donor terület a tarkó területe, ezt átvizsgálva felmérik, mennyi hajszálat tudnak innen végül a hajbeültetés menete során átültetni. Megvizsgálják azt a területet is, ahol a hajhiány található, hová szeretnéd végül, hogy a beültetett haj kerüljön, vagyis megbeszélitek, mik az elvárásaid, és milyen eredményre számíthatsz végül, arról is tájékoztatnak, mi lesz a hajbeültetés menete. 

Itt tudjátok részletesen átbeszélni a hajbeültetés árát is, ami attól függ, hogy mennyi átületett hajra lesz szükséged, meg tudjátok beszélni az esetleges részletfizetés lehetőségét is!

Ezek után már csak a hajbeültetés időpontját kell egyeztetni, továbbá orvosaink fontos tanácsokat is adnak, hogy mit tegyünk és mit ne tegyünk a műtét előtt.

A műtét előtt néhány dolgot be kell tartanunk, hogy a hajbeültetés menete sima és gördülékeny legyen, ám ezeket nem lesz nehéz betartani.

  • alaposan aludjuk ki magunkat és fogyasszunk könnyű reggelit
  • a műtét előtti és utáni napokban ne fogyasszunk alkoholt
  • kerüljük a vérhígító hatású gyógyszerek szedését (aszpirin), ugyanis a graftok kinyerése során apró sérülések lesznek, mely enyhe vérzéssel járhat (a sebek persze gyorsan begyógyulnak a 0,6-0,8 mm-s tűk használata miatt, de a beavatkozást megnehezítheti)
  • ha valamilyen gyógyszert szedünk, arról mindenképpen tájékoztassuk orvosunkat

Megérkezünk a klinikára, mi történik itt?

Ha már megbeszéltük az időpontot, eljön a nap, amire már régóta vársz! Tudod, hogy ma megváltozik az életed, hiszen újra lesz hajad! Kényelmesen elkészülsz és megérkezel a klinkára, ahol szakorvosunk fogad. Már a környezettől is megnyugszol, hiszen klinkánk gyönyörű helyen, festői környezetben található az I. kerületben a vár alatt!

Orvosoddal megbeszélitek, hogy érzed magad, újra átbeszélitek a korábban megbeszélt részleteket, és ha készen állsz a műtétre és minden rendben, el is kezdődhet a hajbeültetés, lássuk, mi a hajbeültetés menete!

Az alábbi ábrán látható a hajbeültetés menete, nézzük lépésenként, mi történik!

FUE hajbeültetési technika bemutatása inforgrafikán

A haj levágása, a hajvonal megrajzolása

Azt már tudjuk, hogy a donorterületről fog orvosunk ún. graftokat kivenni. A graftok tartalmazzák a hajhagymákat. A tarkón található hajhagymák kevésbé érzékenyek a DHT-ra (dihidro-tesztoszteron hormon). Emiatt azokat át tudják ültetni a fejbőr olyan részeire is, ahol egyébként már nem nő haj, pont emiatt a DHT nevű hormon miatt. 

Ahhoz, hogy orvosunk hozzáférjen ezekhez a hajhagymákhoz, le kell borotválnia a donorterületet, ezért hozzá is lát. Ha kész a borotválással, a hajbeültetés menete a hajvonal megrajzolásával folytatódik, az orvos körberajzolja azt a területet, ahová majd később beülteti a kivett hajhagymákat.  Ez lesz az a vonal, ami megmutatja, honnan fog kezdődni az új hajvonalad a homlokodon. Minden úgy történik, ahogyan szeretnéd, tehát itt is lehetőséged van arra, hogy a te elképzeléseidnek megfelelően legyen igazítva a hajvonal formája és elhelyezkedése. 

Kezdődhet a hajhagymák kinyerése!

Miután kész a borotválás, meg van rajzolva az új hajvonal, jöhet az érzéstelenítés. Helyi érzéstelenítést használunk, általában lidocain-t, de ha érzékenyek vagyunk rá, lehetőség van más érzéstelenítő használatára is! Ahogy a fogorvosnál is csak egy enyhe szúrást érzünk, itt sem kell tartani nagyobb fájdalomtól, sőt, a fogorvosnál sokkal mélyebbre kell hatolnia az injekciónak, a hajbeültetés során pedig csak a felső bőrréteget érintjük, tehát megnyugodhatunk, nem fogunk többet érezni annál, mintha egy szúnyog csípne meg minket

Ha már hat az érzéstelenítő, innentől garantáltan nem fogunk némi “matatásnál” többet érezni! Orvosunk egy speciális orvosi eszközzel apró, kör alakú bemetszést ejt a fejbőrödön a hajhagyma körül és egyesével kiveszi a hajhagymákat tartalmazó graftokat. A graftok tartalmazzák azokat a hajhagymákat, amiket átültetünk, egy hajhagyma több hajszálat is tartalmazhat. Ezeket a graftokat fogja később a hajbeültetés menete alatt felhasználni. A kényelem miatt sem kell aggódnod, a hajhagymák kivétele alatt már kényelmes pozícióban, hason fekve fekszel egy ágyon.

Hová kerülnek a hajhagymáim?

Amint az orvos kivett egy-egy ilyen graftot, egy tápanyagdús (ún. élettani) oldatba egy tálcára helyezi őket, betartva a higiéniás előírásokat. 

Ebédszünet

A hajbeültetés menete során figyelünk arra, hogy mindenki jól érezze magát, ezért  néhány óra múlva ebédszünet következik, ahol orvosod és te is pihenhettek. Ekkor lehetőséged van nyújtózkodni, pihenni, feltenni az esetlegesen felmerült kérdéseidet. 

Milyen technikát használunk a hajbeültetés menete során?

Klinikánkon a FUE 2 Safe System technikával végezzük a beavatkozást, mivel jelenleg ez a módszer a legideálisabb a hajbeültetésre, ezzel végezhető gyorsan és precízen a műtét. Az új FUE 2 Safe System technológia elve megfelel a korábbi FUE technológiáknak, az eltérés abban áll, hogy jóval vékonyabb tűt használunk a beavatkozás során, ennek köszönhetően kevésbé fájdalmas a műtét, nem hagy heget a beavatkozás, valamint sokkal precízebb munkát lehet vele végezni.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

A fő attrakció, a hajbeültetés menete

Miután végzett az orvos a hajhagymák kinyerésével, jön a fő attrakció, a tényleges hajbeültetés menete. Itt azt a területet készíti elő az orvos, amivel most fog dolgozni, ahová kerülnek majd a végleges hajszálak. Mielőtt elkezdené beültetni a hajhagymák, megint kapsz egy érzéstelenítőt, mivel ahhoz, hogy be tudjuk ültetni a kopaszodó területre a hajat, apró, tűhegynyi vágásokat kell ejtenünk a fejbőrödön. Ebben a szakaszban, már nem kell feküdni, a haj beültetése ülő pozícióban történik, egy kényelmes székben. Az orvos most egyesével beülteti azokat a hajhagymákat, amiket korábban kivett a tarkódról, ezzel tulajdonképpen új hajat kapsz a kopasz területekre. 

Ez a folyamat sem rövid, de valószínűleg ezt már élvezni fogod, hiszen látható eredménye lesz, megszűnik a kopaszságod! A hajbeültetés menete ezzel véget is ér, de kapsz még pár jó tanácsot arra, hogyan bánj az új hajaddal, miket tarts be. 

Ha szeretnél képeket látni, hogy hogyan sikerült a hajbeültetés másoknak, nézd meg honlapunkon az előtte-utána képeket

A műtét után mit kell tennem?

Ha betartod az orvos utasításait, akár már a következő napon újra dolgozhatsz, viszont az alábbiakra kell ügyelni:

A hajbeültetést követő 2-3 hét során egy speciális párnán kell aludni, hogy ne érje nagy nyomás, dörzsölés az érintett területet. Ezalatt az idő alatt fontos, hogy figyeljünk az alábbiakra:

  • kerüljük a túlzott verejtékezést (aktív sportolás, nagy fizikai munkavégzés)! 
  • a műtét utáni hetekben kerüljük a hosszan tartó, erős napsugárzást! Ha kalapot, baseball sapkát hordunk, vagy árnyékban tartózkodunk, akkor nem kockáztatjuk a hajbeültetés sikerességét. Fontos, hogy olyan sapkát hordjunk, ami az érintett felületet nem szorítja, nem dörzsöli 
  • a beavatkozást követő 2-3 hétben kerüljük a túl forró, vagy túl hideg fürdő vételét, szaunázást.

Mikor lesz szép új hajam?

Ha véget ért a hajbeültetés menete, fél évvel később már nem is emlékszel majd, hogy kopasz voltál! Elkezdődik a haj természetes regenerációja, a műtét után elkezd nőni pár vékony, gyenge hajszál, amit 2-3 hónap alatt felvált a megerősödött és tartós haj.

Az új haj ugyanúgy fésülhető és vágható, mint a többi haj, ha szeretnénk, akár festhetjük is!

Többször visszahívunk majd kontrollra, először negyed év múlva, majd fél év múlva és végül 1 év múlva,  hogy meggyőzödjünk arról, sikeres volt-e a hajbeültetés menete, minden rendben van-e. 

Ha ezek után még mindig lennének kérdéseid, ne habozz, jelentkezz ingyenes orvosi konzultációnkra, ahol minden kérdésedre választ kaphatsz!