Mindannyian megijedünk, ha hajunk hullani kezd, hiszen a dús haj minden kultúrában az életerő és a szabadság szimbóluma. A nőknél ezen kívül még a termékenységet is szimbolizálja a dús haj, ezért természetes, hogy mindenki dús és egészséges hajra vágyik. 

Hajhullásnak nevezzük, amikor nagyobb mértékben hullik a haj, mint újratermelődik. Talán el sem hinnénk, de naponta 40-80 hajszál is kihullik a hajunkból. Ilyenkor nem szabad megijedni, mert  az még korántsem jelenti azt, hogy kóros hajhullásunk van. 

Ha viszont ennél több hajszálunk hullik ki, akkor érdemes utánajárni, mi lehet a hajhullás oka. 

Mik a női hajhullás okai?

A hajhullás hátterében nagyon sok tényező állhat, nézzünk mi lehet a hajhullás oka!

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

Nők esetén a hajhullás oka sokféle lehet, de mindenképp érdemes időt fordítani arra, hogy megtaláljuk az okokat, mert csak úgy tudunk fellépni hatékonyan a hajhullás ellen, ha tudjuk a hajhullás okát is. 

Terhesség

A hajhullás oka lehet a terhesség is. A  terhesség során szervezetünkben hormonális vihar tombol, ezt anyukaként megtapasztaltuk már. Sőt, a tápanyag igényünk is felborul. Csontjaink, fogaink, bőrünk is árulkodhat erről. Hajunk a 4-5. hónapig szokott hullani ilyenkor. Ha a hajhullás oka a terhesség, jó hírünk van: a terhesség után ez rendszerint helyreáll.

Klimax

Általában a nők 45-50 évesen kezdenek el szembesülni a menopauza tüneteivel, ami szintén lehet a hajhullás oka. A klimax a hajunkra is hatással van, mert a hajhullás felgyorsul a férfi hormonok megjelenésével. A másik kellemetlen velejárója a változó kornak, hogy testünk egyéb területein a szőrnövekedés megerősödhet.

Fogyókúra, diéta

kiegyensúlyozott táplálkozás diagram

A hajhullás oka lehet, ha egy fogyókúra során nem ügyelünk a tápanyag szükségletünkre (vitamin, fehérje, ásványi anyagok). Ebben az esetben a hajhullás figyelmeztet minket arra, hogy valamit nem jól csinálunk. Ha a fogyókúra vagy a diéta a hajhullás oka, szerencsére könnyen kezelhető, csak vissza kell térni a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Évszakok váltakozása

A hajhullás oka lehet az évszakok változása is. Egy a  Dermatology journalban megjelent svéd kutatás kimutatta, hogy az ősszel bekövetkező hajhullást a nyáron megnövekedett hajnövekedés okozza, (amit a saját szervezetünk tesz az UV sugárzás ellen). Ez a szezonális hajhullás általában nyár végén, ősz elején következik be, ez ellen nem sokat tehetünk, azon kívül, hogy a megfelelő módon ápoljuk a hajunkat.  

Tavasszal is van egy ilyen ciklus, amikor több hajszálunk hullik ki, ez azért lehetséges, mert amikor világos van, a melatonin termelés csökken. A melatonin egy olyan hormon, ami főszerepet játszik a hajhagymák egészséges működésében

Gyógyszerek

A hajhullás oka sok esetben bizonyos gyógyszerek szedése, ilyen gyógyszerek pl.:

 • az antidepresszánsok
 • gyulladásgátló szerek (szteroid és nem szteroid)
 • antibiotikumok
 • koleszterincsökkentők
 • pajzsmirigy hormont gátló szerek
 • véralvadásgátló szerek

ezen gyógyszerek szedése okozhat hajhullást. Sok nő tapasztalja meg, hogy a fogamzásgátló tabletta elhagyása után kezd hullani a haja. Ez a hormonszintek változásával van összefüggésben. 

Betegség

Sok esetben a hajhullás oka lehet valamilyen gyulladásos betegség is, ilyenek például a nőgyőgyászati, a fogászati gyulladások, de okozhat hajhullást az epehólyag-gyulladás is. 

Bakteriális fertőzések esetén is felléphet hajhullás és a pajzsmirigy-betegség is lehet a hajhullás oka. 

Stressz

Érzelmi és fizikai stressz is lehet a hajhullás oka, mivel ilyenkor ugyanis fokozódik a szervezetben a kortizol az adrenalin és a noradrenalin termelődése, amelyek miatt a szív gyorsabban ver, a vérnyomás megemelkedik és az izmok megfeszülnek. Ezek aztán hatással vannak a bőr ereire, amik összehúzódnak, emiatt romlani kezd a hajhagymák tápanyag- és oxigénellátása, ami aztán végül a hajhullás kialakulásához vezet.

Hormonális egyensúly felborulása

A női hajhullás oka lehet a hormonális eredetű hajhullás, amikor a kopaszodás a férfiakra jellemző módon történik, azaz elsősorban a fejtetőn kezd el ritkulni a haj, a tarkónál viszont nem változik a haj sűrűsége. Ezt nevezik androgén típusú hajhullásnak, ilyenkor a hajválaszték egyre nagyobb lesz a fejtetőn. 

Androgén hajhullás eredménye

Milyen típusú hajhullásokat különböztetünk meg és mi a hajhullás oka? 

 • Diffúz hajhullás

Diffúz hajhulláskor a haj egyenletesen hullik az egész fejbőrről és nincsenek körülhatárolható, hajhiányos területek. Ebben az esetben sokszor a kopaszodás mellett el is vékonyodnak a hajszálak. 

Mi a diffúz hajhullás oka?

A diffúz hajhullás okai sokfélék lehetnek, betegség és akár helytelen életmód is szerepet játszhat a kialakulásában. 

Diffúz hajhullás oka lehet még: 

 • dohányzás
 • erős UV sugárzásnak sokáig kitett fejbőr
 • anyagcserezavarok
 • gyulladásos állapotok
 • vérszegénység
 • Foltos hajhullás

Ekkor a hajhullás kisebb területre összpontosul, a fejbőr többi részén nem következik be változás. Idővel ezek a foltok kiterjednek. 

Mi a foltos hajhullás oka?

A foltos hajhullás oka legtöbbször autoimmun betegség, mely során a szervezet megtámadja a hajhagymákat. Ilyen esetekben a hajhagymák nem veszítik el hajtermelő képességüket, csak szüneteltetik azt. A betegség visszafordításával ismét elkezdődhet a hajnövekedés. Kialakulhat gyerekeknél, nőknél, férfiaknál és idős korban is.

 • Hegesedő hajhullás

A hegesedő hajhullás más néven scarring alopecia esetében általában a hajhullás maradandó kopaszodáshoz vezet. Ilyenkor a fejbőr kisebesedik, a felületen megritkul a haj és kialakulnak a hajhiányos területek. A gyulladásos fejbőrnél hegesedéssel gyógyul a bőr, ez esetben a hajhullás gyógyítása, visszafordítása nem megoldható, mivel a hajhagymákat elpusztítja. Ebben az esetben egyetlen megoldás létezik, a hajbeültetés, ami végleges megoldást nyújt.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Mi a hegesedő hajhullás oka?

Hegesedő hajhullás esetében a hajhullás oka lehet

 • autoimmun betegségek,
 • a fejbőr gombás, vírusos, bakteriális megbetegedése, 
 • hajtépés
 • szőrtüszőgyulladás,
 • kémiai, fizikai trauma (égés, vegyszer okozta marás, horzsolás, fagyás, koponya és agyműtétek)
 • nyomás (sapka, kalap tartós viselése)
 • Hormonális/genetikai hajhullás

A genetikai eredetű hajhullás legtöbbször a férfiakat érinti. Sőt, a férfiak kopaszodásának 90-95%-a genetikai eredetű. Általában 30-40 éves korban kezdődik, először két oldalt a homloknál, majd a hajvonal lépésről lépésre hátracsúszik, de sok olyan férfi is van, akinél sokkal korábban elkezdődik ez a folyamat. 

Mi az oka a hormonális hajhullásnak?

Ha androgén (férfias) típusú hajhullásról van szó, a hajhullás oka az, hogy a  tesztoszeron nevű hormon az 5 alfa-reduktáz enzim hatására átalakul 5 alfa-dihidrotesztoszteronná (DHT), ez pedig serkenti a faggyúmirigyek működését. Nem csak a faggyúmirigyek működése gyorsul fel, hanem a haj növekedési ciklusa is, emiatt lerövidül az aktív növekedési fázis és a hajtüszők kimerülnek. A hajhagymák tulajdonképpen egyre kisebbek lesznek a DHT hatására, ez okozza a rövidebb és vékonyabb hajszálakat.

A férfiak kopaszodásának legfőbb okaként a genetikát szokták okolni, ami örökletességet jelent, ilyenkor játszódik le a fentebb leírt jelenség, vagyis a hajhullás oka a DHT hormon túlműködése, megnő a  szervezetben a DHT hormon szintje, ami végül hajhulláshoz vezethet. 

A hormonális hajhullás nem gyógyítható, ez már egy visszafordíthatatlan, bár természetes folyamat, ez ellen egyetlen biztos módszer létezik, a hajbeültetés.  Vanak természetes megoldások a hajhullás ellen, például az étkezéssel hathatunk bizonyos fokig a DHT hormonra, együnk olyan ételeket, melyek  sok cinket tartalmaznak. Ilyen ételek például a 

 • máj
 • brokkoli
 • rákfélék
 • vörös húsok
 • zabpehely
 • tojássárgája
 • kakaó

Amíg a többi típusnál a gyógyszeres kezelésben reménykedtünk, ennél sajnos nem használ ez. A genetikai módosítás nem kivitelezhető. Felesleges időnket és pénzünket különféle méregdrága kozmetikumokra költeni. Ha belegondolunk abba, hogy az évek során mennyi pénzt költünk el az eredménytelen olajokra, kencékre, rájövünk, hogy annyi pénzt egy maradandó eredményű hajbeültetésre is fordíthattunk volna, ami viszont tényleg hatásos és életre szóló megoldást nyújt! 

Ön is bosszús lesz minden alkalommal a hajhullás miatt, amikor tükörbe néz?

Ne engedje, hogy ez elvegye jókedvét és önbizalmát!

Jelentkezzen ingyenes konzultációnkra, hogy személyre szabott és kötelezettségmentesen válaszokat kapjon!