A kopaszodás nem csak kozmetikai probléma. Az érintettek sokszor komoly lelki tehernek vannak kitéve, akkor is, ha látszólag nem foglalkoznak vele. Méregdrága csodaszerektől kezdve, népi orvosláson át a hajbeültetésig sokféle tanácsot hallunk, hogy mit tehetnénk a kopaszodás ellen, de mi a valódi megoldás? Először is ismerjük meg, hogyan működik hajunk.

A hajról

Hajunk 97%-ban kreatinból áll, a maradék 3%-ot pedig a víz teszi ki. A haj nem a bőrünkből nő ki, hanem az úgynevezett hajhagymákból. A hajhagymákat a hajgyökér termeli.

Hajunk életciklusát 3 fázisra tudjuk osztani:

  • növekedési szakasz: 2-6 évig tart, hajunk 85%-a ebben a fázisban tart. Ekkor hajunk folyamatos növekvésben van, mivel kap tápanyagellátást. Hajszálaink általában 0,3-0,5 mm-t növekszenek naponta.

  • átmeneti szakasz: ez rövid ideig, általában 2-3 hétig tart. Hajunk növekedése megáll, mert abbamarad a tápanyagellátás. A haj 1-3%-a ebben a fázisban tart.

  • nyugalmi szakasz: a kihullás előtti 3 hónapot nevezzük ennek. Hajunk körülbelül 15%-a tart ebben a fázisban. A hajhagyma ekkor már a felszínre került és elszarusodott. Az alatta lévő hajgyökér új hagymát kezd el növeszteni. Az új haj pedig kitolja a régit.

Az egészséges haj is hullik. Naponta 40-80 hajszál kihullása általános. Ezeket gyakran észre sem vesszük. Hajritkulásról akkor beszélünk, ha nagyobb mértékben hullik a hajunk, mint növekszik. Ha ennél nagyobb ütemben hullik hajunk, akkor valamilyen egészségügyi probléma áll fent.

Említettük, hogy hajunk a hajhagymákból nő. A hajunk egymáson fekvő lemezkékből áll, mint a tető cserepe, vagy a hal pikkelye. A fényes és selymes hajon ezek a pikkelyek rendezetten állnak, ha töredezett, fénytelen, akkor pedig szabálytalanul.

A kopaszodás

kopaszodás ellen

Akkor beszélünk hajritkulásról, ha nagyobb mértékben hullik a haj, mint újratermelődik. A kopaszodás okai sokfélék lehetnek. A férfiak és nők haja eltérő okokból és más módon is hullik. Ezért a kopaszodás ellen sem léphetünk fel ugyanúgy.

Legtöbbször annyit veszünk észre, hogy egyre kevesebb hajszálat látunk reggel a tükörben. El is kezdünk gondolkodni rajta, hogy mi lenne a jó megoldás? Gyógyhatású olajok, rövidre nyírni, hogy aztán megerősödjön hajunk, esetleg hajbeültetés? Mindenekelőtt meg kell határozni, hogy milyen típusú hajritkulásunk van.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

A hajhullás típusai

Három fő típust különböztetünk meg: diffúz, foltos és hegesedő hajhullást. Ezeknek eltérő okai vannak.

  • Diffúz hajhullás

Valójában a hajritkulás a diffúz hajhullás. Ekkor egyenletesen hullik a haj az egész fejbőrről. A diffúz hajhullás okai egész sokfélék lehetnek. Akár tápanyaghiányból, tápanyagfeldolgozásból eredhet, akár betegségek kísérőtünete lehet. Ha ilyen okok állnak a háttérben, akkor az részben, vagy egészében megszüntethető, visszafordítható.

  • Foltos hajhullás

Ekkor a hajhullás kisebb területre összpontosul, a fejbőr többi részén nem következik be változás. Idővel ezek a foltok kiterjednek. A foltos hajhullás autoimmun betegségre utal, mely során a szervezet megtámadja a hajhagymákat. Ilyen esetekben a hagymák nem veszítik el hajtermelő képességüket, csak szüneteltetik azt. A betegség visszafordításával ismét elkezdődhet a hajnövekedés. Kialakulhat gyerekeknél, nőknél, férfiaknál és idős korban is.

  • Hegesedő hajhullás

Ez a típus általában autoimmun betegségek, vagy a fejbőr gombás, vírusos, bakteriális megbetgedése útján alakul ki. Nemtől és kortól függetlenül érintheti a betegeket. A gyulladásosos fejbőrnél hegesedéssel gyógyul a bőr, ez esetben a hajhullás gyógyítása, visszafordítása nem megoldható, mivel a hajhagymákat elpusztítja.

kopaszodás ellen
  • Hormonális hajhullás

A genetikai eredetű hajhullás szinte kizárólag a férfiakat érinti. Sőt, a férfiak kopaszodásának 90-95%-a genetikai eredetű. Általában 30-40 éves korban kezdődik, először két oldalt a homloknál, majd a hajvonal lépésről lépésre hátracsúszik.

A másik típus, hogy a fejtetőn kezdődik egy foltban, mely folyamatosan bővül és előrehúzódik. Amíg a többi típusnál a gyógyszeres kezelésben reménykedtünk, ennél sajnos nem használ ez. A genetikai módosítás nem kivitelezhető. Felesleges időnket és pénzünket különféle méregdrága kozmetikumokra költeni. Amennyit évek során az eredménytelen olajokra, kencékre kiadunk, annyi pénzt egy maradandó eredményű hajbeültetésre is fordíthattunk volna, ami viszont tényleg hatásos a kopaszodás ellen..

De miért nem működnek a csodaszerek?

A hajhagymákat a férfiak szervezetében lévő dihidrotesztoszteron (DHT hormon) károsítja. Ez a kopaszodás nem érinti a tarkóhoz közeli hajhagymákat, mert azokra a DHT nincs hatással. Ennek köszönhető a jellegzetes patkó alakú kopaszodás. Ironikus, de pont a DHT az a hormon, amely felel az arc-, fül- és testszőrzet megerősödéséért. Lerövidül a hajszálak növekedési ciklusa és a hajtüsző mérete is csökken.

A hormonális kopaszodás nem gyógyítható, mivel természetes folyamatról van szó. A kopaszodás visszafordítása nem lehetséges. A kopaszodás ellen rengeteg praktikáról hallani. Egyes esetekben bizonyos csodaszerekkel talán lehet pár hónapot késleltetni ezt a folyamatot, de nem megállítható és nem visszafordítható. Az életerős hajszálak elvékonyodnak és csökken a méretük. Ezt követően kis pihés rész váltja fel a korábbi hajas területet. Pár hónapig, jó esetben néhány évig még pár hajszál életben marad ezen a területen, de végül ezek is eltűnnek.
Mit lehet akkor tenni a kopaszodás ellen?

Ha nem genetikai eredetű a hajhullásunk, akkor orvost kell felkeresni, aki megállapítja, hogy milyen egészségügyi ok áll a háttérben. Ezt ideális esetben vissza lehet fordítani és megszüntetni a túlzott hajhullásunkat.

Azonban a felnőtt férfiak a hajhullása 90-95%-a genetikai eredetű. Ez egyeseknél intenzívebb, másoknál kevésbé látványos hajritkulást eredményez, de egyik esetben sem visszafordítható. Ha hallunk bizonyos csodaszerekről, amik visszaadták valaki haját, akkor ott legfeljebb ideig-óráig lelassította a folyamatot, vagy más egészégügyi tényező állt a háttérben.

Az androgén, más néven genetikai hajhullást a férfi nemi hormonok okozzák. A kopaszodás ellen nem tudunk mit tenni, mivel természetes folyamat. Azonban a kutatók megállapították, hogy a genetikai eredetű hullásban a fejtetőn és homlokon lévő hajunk érintett, az un. patkóforma nem. Egy speciális eljárással lehetőség van rá, hogy a maradandó és sűrűbb tarkóközeli hajszálakat átültessék a ritka területre. Ezután ez a haj maradandóan ottmarad, nem kell tartani a későbbi elvesztésétől.

Hogyan működik ez az eljárás pontosan?

kopaszodás ellen

Minél előbb felkeresünk egy szakembert, annál nagyobb hatékonysággal lehet tenni a kopaszodás ellen. Ha a kopasz terület nagyobb kiterjedésű, akkor nagyobb beavatkozás szükséges. Egy szakorvos megállapítja, hogy milyen mértékű a hajhiány és mennyi hajjal lehetne azt pótolni. Az átültetendő területen rövidre nyírják a hajat, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ezután egy speciális eszközzel a graftokat (1-4 hajszálat tartalmazó egység) kiemeli velük. Az orvos által meghatározott sűrűségű területre aztán ezeket behelyezi. Általában 1 napot vesz igénybe ez a procedúra, mert meglehetősen hosszadalmas akár több ezer graftot átültetni, ügyelve a kívánt sűrűségre és minőségre.

A beavatkozás után pár hétig a megerőltető fizikai tevékenységet, vagy aktív sportot mellőzni szükséges, mivel a fokozott verejtékezés árthat az új haj beépülésének. Valamint pár napig egy speciális párnát kell használni, hogy ne érje alvás közben dörzsölés az érintett területet.

A beavatkozás teljesen fájdalommentes, valamint az új haj is tökéletesen természetes. Sem színében, sem állagában nem tér el a korábbitól. A környezetünk gyakran észre sem veszi a beavatkozást, mivel az új hajunk természetes ütemben nő ki, ezáltal nem lesz “parókahatás”.

De vajon hogyan érezte magát László? Nézze meg!

Részletesen is leírtuk, hogy hogyan telik egy nap nálunk a klinikán. Nyerjen betekintést Ön is!

Milyen egy nap a Hajszál híján klinikán?

A hajbeültetés tartós és életre szóló. Ha tényleg le szeretne számolni a hajritkulással, ha beleunt a hatástalan hajnövesztési praktikákba, akkor ne várjon tovább! Minél később lép, annál nagyobb procedúrára lesz szükség, hogy visszanyerje szeretett hajkoronáját!

Igen, maradandó megoldást keresek!