Mit nevezünk hajhullásnak?

A hölgy éppen azt nézi, mennyi haj maradt a fésűben. Hullik a haja.

Sokszor megijedünk, ha úgy érezzük, egyre kevesebb hajszál van a fejünkön, de nem kell rögtön a legrosszabbtól tartani. Másképp éli meg egy nő és másképp egy férfi a hajhullást. 

Talán el sem hinnénk, de naponta 40-80 hajszál is kihullik a hajunkból. Ilyenkor nem szabad megijedni, mert  az még korántsem jelenti azt, hogy kóros hajhullásunk van. 

Ha ennél több hajszálunk hullik ki, az már nem természetes hajhullás, ilyenkor tennünk kell valamit a hajhullás ellen. Nőknél általában a 30-40. életév között kezdődnek a hajjal kapcsolatos problémák, mivel ekkor a hajszálak minősége megváltozik, egyre vékonyabbak és puhábbak lesznek a hajszálak, a haj pedig elkezdthet ritkulni. Férfiaknál ez a folyamat már korábban elkezdődhet, van, aki már 18 éves korától kopaszodni kezd. A férfiak hajhullásáról még később lesz szó ebben a cikkben! 

Hogyan éli meg egy nő, és mit tud tenni hajhullás ellen?

Rövidebb haj esetén tulajdonképpen ezt észre sem vesszük, mert “menet közben”, az utcán, villamoson, autóban, bárhol kihullik pár szál haj. Középhosszú vagy hosszú hajú nőként már más a dolog, mivel hosszú haj esetén többször látunk kihullott hajszálakat a párnán, padlón, ruhán, vagy akár a fürdőkádban. Takarítás közben is sokszor észre lehet venni a kihullott szálakat, főleg, ha sötét hajúak vagyunk és világos a fürdőszoba kövezete. Kevés idegesítőbb dolog van, mintha állandóan a hajszálainkat szedegetjük össze mindenhonnan, ha fel akarjuk takarítani, a partvison marad a legtöbb hajszál, amit aztán kézzel szedhetünk le, de felporszívózni sem felemelő érzés.

De mit tehetünk hajhullás ellen?

Ilyenkor azt érzi egy nő, hogy hullik a haja és rögtön arra is gondol, mit tud tenni hajhullás ellen. Megkérdezzük a barátnőket, tudnak-e tanácsot adni, nekik is hullik-e, milyen sampont használjunk, van-e valami olyan szer, ami segít. Biztosan kapunk is sok jó tanácsot, akár olyanokat is, aminek nincs haszna, de legalább megnyugtat minket a tudat, hogy tettünk valamit annak érdekében, hogy megállítsuk a hajhullást

Mit tehetünk házilag a hajhullás ellen?

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

Használhatunk hajhullás ellen gyógynövényeket, pl. 

  • csalánCsalán hajhullás ellen.

A csalántea segíthet, ha mi magunk akarunk valamit tenni otthon a házipatikánkból hajhullás ellen. Használhatjuk belsőleg is, ez is hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé hulljon a hajunk. Bioboltokban kapható csalánteát igyunk reggelente, lehetőleg éhgyomorra. 

Külsőleg is használhatjuk a csalánt, ilyenkor a legjobb, ha igazi csalánt szedünk, és 5 liter vízhez kb. 4-5 marék csalánt leforrázunk, majd miután kihűlt, ezzel a forrázattal öblítsük le hajmosás után a hajunkat. 

  • erdei szederlevél

Erdei szederlevél hajhullás ellen.

A csalán mellett a másik kiváló gyógynövény hajhullás ellen az erdei szederlevél. A szederlevél tea formájában való fogyasztása akkor ajánlott, ha a hajhullást vashiány okozza. Tartalmaz vasat, káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, mangánt, valamint rezet is, kiemelkedő A-vitamin, C-vitamin, folsav, B1-, B6-vitamin tartalma, ez mindenképp jót tesz az egészségünk, és egyúttal a hajhullás ellen is beválhat.

Hormonális/genetikai hajhullás ellen lehet-e valamit tenni?

Hormonális,genetikai hajhullás eredménye látható a képen.

A genetikai hajhullást más néven androgén típusú hajhullásnak is nevezik,  ilyenkor a hajválaszték egyre nagyobb lesz a fejtetőn. Bár hasonló ez a típusú hajhullás a férfiakéhoz, mégsem ugyanolyan, mert a nőknél egyenletesebb a hajhullás és nagyobb hajrészt érint, mint a férfiaknál. Itt el is vékonyodnak a hajszálak, viszont a hajvonal a homlok részénél nem húzódik annyira vissza, mint a férfiaknál. 

Azon túl, hogy megpróbáljuk megkeresni a hajhullás okait, tehetünk mást is hajhullás ellen, ezek a következők:

  • Fejbőrmasszázs – ezt rendszeresen végezve serkentjük a fejbőr vérkeringését, ami mindenképp áldásos hatású
  • Gyógysamponok – ma már rengeteg termék kapható, amitől sűrűbbnek látszik a hajunk, ezeket is kipróbálhatjuk
  • Vitaminok – az egészséges hajhoz legfontosabb vitaminok a vas, folsav és a cink
  • Olajok – kezelhetjük hajunkat levendulaolajjal, rozmaring olajjal, vagy kakukkfűolajjal

Parókákat is használhatunk erre a hajproblémára, de ha már mindezeket kipróbáltuk és végleges megoldást szeretnénk, létezik nők számára is  hajbeültetés, ami által sokkal szebb és dúsabb hajkoronánk lehet. 

Kipróbálhatjuk a gyógyszeres kezeléseket

  • Vannak olyan fogamzásgátló tabletták, amelyek segíthetnek hajhullás ellen, ezek az ösztrogén mellett gesztagént is tartalmaznak. A gesztagénnek a férfi nemi hormonok elleni, ezáltal ún. antiandrogén hatásuk van.
  • a gyógyszertárakban is kapható készítményekkel is tudunk próbálkozni, melyek fito-koffein komplexet tartalmaznak, ezeket külsőleg kell használni. 

A legbiztosabb módszer azonban mindenképpen az, ha rászánjuk magunkat a hajbeültetésre

Mit tehet egy férfi hajhullás ellen?

Gyakorlatilag ugyanazokat a dolgokat lehet tenni férfiak esetében, mint nőknél, olvassuk el a fentebb írtakat is!

A férfiak kopaszodásának legfőbb okaként a genetikát szokták okolni, ami örökletességet jelent, ilyenkor ugyanaz játszódik le, mint a nőknél az androgén típusú hajhullásnál, azaz a hajhagymák, hajtüszők működését itt is a DHT hormon túlműködése okozza, megnő a  szervezetben a DHT hormon szintje, ami végül hajhulláshoz vezethet. 

A hormonális hajhullás nem gyógyítható, ez már egy visszafordíthatatlan, bár természetes folyamat, ez ellen egyetlen biztos módszer létezik, a hajbeültetés.  Vanak természetes megoldások a hajhullás ellen, például az étkezéssel hathatunk bizonyos fokig a DHT hormonra, együnk olyan ételeket, melyek  sok cinket tartalmaznak. Ilyen ételek például a 

  • máj
  • brokkoli
  • rákfélék
  • vörös húsok
  • zabpehely
  • tojássárgája
  • kakaó

Léteznek kémiai hatóanyagok is, amik szintén a DHT hormon termelődésének csökkentéséhez járulnak hozzá, azonban hatásuk csak addig tart, amíg a megfelelő mennyiségben vannak a szervezetben. 

Ilyenkor érdemes lehet azon is elgondolkodni, hogy a végleges és tartós megoldást választjuk, a hajbeültetést. Nézd meg hajbeültetés referenciáinkat! Nagyon szép eredményeket lehet elérni ezzel a módszerrel, sok sztársportoló és celeb is igénybe vette már, azonban magánemberként is ugyanolyan gyönyörű lesz az eredmény!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Ön is bosszús lesz minden alkalommal a kopaszodás miatt, amikor tükörbe néz?

Ne engedje, hogy ez elvegye jókedvét és önbizalmát!

Jelentkezzen ingyenes konzultációnkra, hogy személyre szabott és kötelezettségmentesen válaszokat kapjon!