A kopaszodó fej kialakulásának oka

Kopaszodó férfi nézi a haját.

Abban a legtöbben egyetértünk, hogy a kopaszodás nem mindenkinek áll jól. A hajhullásnak, hajritkulásnak, a kopaszodó fej kialakulásának különféle okai vannak mind a nők, mind a férfiak esetében. A haj számos okból kihullhat. Lehet például betegségek velejárója, műtéti beavatkozások, vagy akár pszichés stressz következménye is a hajhullás, a kopaszodó fej. 

Akkor beszélhetünk hajritkulásról, ha a haj nagyobb mértékben hullik, minthogy újratermelődjön, ez a veszteség pedig látványos méreteket is ölt. Sok dolog okozhatja ezt, ezért nem meglepő, hogy ma már rengeteg a tévhit kopaszodás okairól.

A férfiak kopaszodása természetes jelenség, az azonban egyénfüggő, hogy kinél milyen mértékben és mikor kezdődik a kopaszodó fej kialakulása. Vannak, akik még negyvenes éveik végén is dús hajkoronával rendelkeznek, míg másoknál már húszévesen elkezd visszavonulni a homlok két oldalán a hajvonal, kialakítva a jellegzetes „M” alakot. 

De akkor miért kopaszodunk valójában?

A kopaszodás legtöbbször genetikai eredetű. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb kopaszodó ember a hajlamot a kezdetektől fogva magában hordozta. A természetes kopaszodás a általában a homlok két oldalán kezdődik, és innen húzódik a hajvonal fokozatosan hátrébb, vagy a fejünk tetején kezd el hullani, amit a tükörből alig veszünk észre eleinte. 

Mit jelent az, hogy genetikai eredetű?

A férfiak kopaszodásának legfőbb okaként a genetikát szokták okolni, ami örökletességet jelent, ilyenkor ugyanaz játszódik le, mint a nőknél az androgén típusú hajhullásnál, azaz a hajhagymák, hajtüszők működését itt is a DHT hormon túlműködése okozza, megnő a  szervezetben a DHT hormon szintje, ami végül a kopaszodó fej kialakulásához vezethet.

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

Mi az a DHT hormon?

Ha androgén (férfias) típusú hajhullásról van szó, a tesztoszeron nevű hormon az 5 alfa-reduktáz enzim hatására átalakul 5 alfa-dihidrotesztoszteronná (DHT), ez pedig serkenti a faggyúmirigyek működését. Nem csak a faggyúmirigyek működése gyorsul fel, hanem a haj növekedési ciklusa is, emiatt lerövidül az aktív növekedési fázis és a hajtüszők kimerülnek. A hajhagymák tulajdonképpen egyre kisebbek lesznek a DHT hatására, ez okozza a rövidebb és vékonyabb haszálakat, vésgő soron a kopaszodó fejbőrt.  

Mik a legfőbb okai a kopaszodásnak?

Nehéz helyzetben vagyunk, ha hullik a hajunk, hiszen csak úgy tudunk tenni valamit, ha tudjuk a kiváltó okot. Az orvos is akkor tud kezelni minket, ha tudja, hogy mi a valódi probléma a tüneteken túl. Röviden vizsgáljuk meg, milyen okai lehetnek annak, hogy elkezdünk kopaszodó emberré válni!

Nézzük meg a legfőbb okokat:

Genetika: nem csak a férfiak, de nők esetében is létezik a genetikai/örökletes típusú hajhullás. Ez a folyamat sajnos visszafordíthatatlan, ilyenkor a kopaszodó foltokat egy végleges megoldással tudjuk eltüntetni, a hajbeültetéssel!

Rosszul folytatott diéta: ha a fogyókúra során nem ügyelünk a tápanyagszükségletünkre (vitamin, fehérje, ásványi anyagok), akkor egyes esetekben a hajhullás figyelmeztet rá. Ez szerencsére könnyen kezelhető, csak vissza kell térni a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Gyógyszerek, stressz és más okok is közrejátszhatnak abban, hogy kialakuljanak a kopaszodó foltok, nézzük meg, milyen megoldások vannak arra, hogy megszüntessük őket!

Mit tehetünk, hogy ne legyenek kopaszodó foltok a fejünkön?

Hajhullás ellen több lehetőség közül választhatunk, nézzük ezeket!

Házilagos megoldásként használhatunk hajhullás ellen gyógynövényeket, pl. 

  • csalánCsalán hajhullás ellen.

A csalántea segíthet, ha mi magunk akarunk valamit tenni otthon a házipatikánkból hajhullás ellen, a kopaszodó foltok kialakulás ellen. Használhatjuk belsőleg is, ez is hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé hulljon a hajunk. Bioboltokban kapható csalánteát igyunk reggelente, lehetőleg éhgyomorra. 

Külsőleg is használhatjuk a csalánt, ilyenkor a legjobb, ha igazi csalánt szedünk, és 5 liter vízhez kb. 4-5 marék csalánt leforrázunk, majd miután kihűlt, ezzel a forrázattal öblítsük le hajmosás után a hajunkat. 

  • erdei szederlevélErdei szederlevél hajhullás ellen.

A csalán mellett a másik kiváló gyógynövény hajhullás ellen az erdei szederlevél. A szederlevél tea formájában való fogyasztása akkor ajánlott, ha a hajhullást vashiány okozza. Tartalmaz vasat, káliumot, kálciumot, foszfort, magnéziumot, mangánt, valamint rezet is, kiemelkedő A-vitamin, C-vitamin, folsav, B1-, B6-vitamin tartalma, ez mindenképp jót tesz az egészségünk, és egyúttal a hajhullás ellen is beválhat.

Ha a kopaszodó foltokat a genetika okozza, mit tehetünk?

 

Hormonális,genetikai hajhullás eredménye látható a képen.

A genetikai hajhullást más néven androgén típusú hajhullásnak is nevezik,  ilyenkor a hajválaszték egyre nagyobb lesz a fejtetőn. Bár hasonló ez a típusú hajhullás a férfiakéhoz, mégsem ugyanolyan, mert a nőknél egyenletesebb a hajhullás és nagyobb hajrészt érint, mint a férfiaknál. Itt el is vékonyodnak a hajszálak, viszont a hajvonal a homlok részénél nem húzódik annyira vissza, mint a férfiaknál, a kopaszodó foltok, inkább egyenletesen mutatkoznak. 

Azon túl, hogy megpróbáljuk megkeresni a kopaszodó foltok okait, tehetünk mást is hajhullás ellen, ezek a következők:

  • Fejbőrmasszázs – ezt rendszeresen végezve serkentjük a fejbőr vérkeringését, ami mindenképp áldásos hatású
  • Gyógysamponok – ma már rengeteg termék kapható, amitől sűrűbbnek látszik a hajunk, ezeket is kipróbálhatjuk
  • Vitaminok – az egészséges hajhoz legfontosabb vitaminok a vas, folsav és a cink
  • Olajok – kezelhetjük hajunkat levendulaolajjal, rozmaring olajjal, vagy kakukkfűolajjal

Parókákat is használhatunk a kopaszodó foltok eltüntetésére, de ha már mindezeket kipróbáltuk és végleges megoldást szeretnénk, létezik nők számára is  hajbeültetés, ami által sokkal szebb és dúsabb hajkoronánk lehet. 

Kipróbálhatjuk a gyógyszeres kezeléseket

  • Vannak olyan fogamzásgátló tabletták, amelyek segíthetnek hajhullás ellen, ezek az ösztrogén mellett gesztagént is tartalmaznak. A gesztagénnek a férfi nemi hormonok elleni, ezáltal ún. antiandrogén hatásuk van.
  • a gyógyszertárakban is kapható készítményekkel is tudunk próbálkozni, melyek fito-koffein komplexet tartalmaznak, ezeket külsőleg kell használni. 

Kipróbálhatjuk a mezoterápiás hajkezelést, ez is segíthet a kopaszodó haj ellen!

A mezoterápia hajkezelés jelenleg a legkorszerűbb és leghatékonyabb módszer a hatóanyagok bejuttatására. Több területen is sikerrel alkalmazzák ezt az eljárást. Azért olyan hatékony a mezoterápia hajkezelés, mert a hatóanyagokat pontosan oda juttatja, ahol szükség van rájuk, a hajhagymákhoz. Mivel azt szeretnénk elérni, hogy hajunk dúsabb legyen, a kopaszodó foltok tűnjenek el, ez is egy jó megoldás lehet a problémánkra. 

A mezoterápiás hajkezelés során orvosunk a páciens diagnózisának megfelelően egyénileg elkészített hatóanyagkészítményt juttat a hajgyökerekhez. Ez egy orvosi tisztaságú anyag, amiben ásványi anyagok, nyomelemek, vitaminok, valamint hajképződést segítő anyagok találhatóak. A megfelelően összeállított mixet az orvos egyenletesen, körülbelül egy centiméteres távolságonként juttatja a fejbőr alá egy vékony tűvel. Egy speciális mezoterápiás mikrotűvel lehet célzottan a hajhagymákhoz juttatni az anyagot, mivel ez 2-3 mm mélyen található. Az alapos kezeléshez 1-1,5 cm-es távolságonként kerül bejuttatásra a szer. Fontos megjegyezni, hogy nem csak az érintett bőrfelületen végzik a kezelést, hanem a teljes hajas fejbőrön. 

Kopaszodó foltok elleni megoldás lehet a hajtetoválás is!

Hajtetoválás

Férfiként, amennyiben eleve rövid hajunk van, vagy szeretnénk, hogy úgy tűnjön, a fejbőrünk nem kopaszodó, hanem csak borotvált, választhatjuk a hajtetoválást, ami pont erre nyújt megoldást. 

hajtetoválás before after kép összevágvaA hajtetoválást, akárcsak a hajbeültetést egy ingyenes orvosi konzultáció előzi meg, ahol a páciens hajának állapotát tapasztalt, szakértő orvosunk felméri, és megállapítja a terület nagyságát, körülrajzolja a területet ahová a későbbi pigmentcáió kerül majd. Magát a kezelést steril, klinikai környezetben végzi szakemberünk. Kétféle tűmodult használunk, amit a páciens saját hajának vastagságához igazítva választunk ki.  Amennyiben szükséges, itt is alkalmazható érzéstelenítő használata a páciens egyéni fájdalomtűrő képességétől függően. Az hajtetoválás kezelés során a szakember speciális pigmentet implatnál az adott területre egy speiciális tűvel, alacsony fordulatszámon és azonos leütési sebességgel. Klinikánkon Pearl sminktetováló készüléket használunk, amely egy rendkívül precízen gyártott kézi egység. Ennek hatására a pigmentálás a lehető legegyenletesebb lesz. Minden bőrtípushoz használható a gép és előnye, hogy csendes, kevésbé rezonál.

Nem csak férfiaknak lehet jó megoldás a hajtetoválás, vannak esetek, amikor a nők kopaszodó foltjainak eltünetésére is kiválóan alkalmas ez a módszer! Nézzünk meg egy képet erről!

Nők is választhatják a hajtetoválást Nők is választhatják a hajtetoválást

Mit tehetünk még a kopaszodó foltok ellen?

A legjobb megoldás a kopaszodó foltok ellen az, ha mielőbb felkeresünk egy szakembert, aki ingyenes konzultáció során megvizsgálja és megoldásokat javasol. 

De ennél is jobb hír az, hogy a kopaszodó foltok megszüntetésére van egy olyan módszer, ami végleges megoldást nyújt, ez pedig a hajbeültetés!

Mi az a hajbeültetés és hogyan zajlik?

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

A hajbeültetés az ingyenes orvosi konzultációval kezdődik. Ezen a konzultáción egy szakorvos megállapítja, hogy milyen mértékű a hajhiány és mennyi hajjal lehetne azt pótolni. Az átültetendő területen rövidre nyírjuk a hajat, hogy könnyebb legyen vele dolgozni. Ezután egy speciális eszközzel a graftokat (egy graft 1-4 hajszálat tartalmaz) kiemeljük, általában a tarkó területéről. Ezt követően apró, tűhegynyi vágásokat helyezünk el a kopaszodó területen, majd óvatosan a kijelölt hajvonal alapján behelyezzük a graftokat a kopasz területre.

Általában 1 napot vesz igénybe ez a procedúra, mert meglehetősen hosszadalmas akár több ezer graftot átültetni, ügyelve a kívánt sűrűségre és minőségre.

A hajbeültetést klinikánkon a FUE2 Safe System technológiával végezzük és a modern érzéstelenítés miatt a pácienseink semmilyen fájdalmat nem tapasztalnak a beavatkozás során.

A beavatkozás után pár hétig a megerőltető fizikai tevékenységet, vagy aktív sportot kerülni kell, mivel a fokozott verejtékezés árthat az új haj beépülésének. Valamint pár napig egy speciális párnát kell használni, hogy ne érje alvás közben dörzsölés az érintett területet.

A beavatkozás teljesen fájdalommentes, valamint az új haj is tökéletesen természetes lesz. Sem színében, sem állagában nem tér el a korábbitól. A környezetünk gyakran észre sem veszi a beavatkozást, mivel az új hajunk természetes ütemben nő ki, ezáltal nem lesz “parókahatás”.

Íme egy kép egy sikeres hajbeültetésről:

férfi hajbeültetés eredménye előtte-utána képpel

A hajbeültetés egy életre szóló megoldás, melyre klinikánk garanciát is vállal. Ha már megunta a kopaszodással járó kellemetlenségeket, elege van a félmegoldásokból, a kopaszodó foltokból, akkor itt az ideje, hogy olyan megoldást válasszon, ami végleg megoldja problémáját!  

Miért jó döntés a hajbeültetés?

  • mert végleges megoldást nyújt -a hajbeültetés maradandóan megoldja a kopaszodás problémáját. Nem kell tartani tőle, hogy az átültetett haj kihullik. Erre garanciát vállalunk.
  • mert fájdalommentes – a FUE2 Safe System technológia és a modern érzéstelenítés miatt a pácienseink semmilyen fájdalmat nem tapasztalnak a beavatkozás során.

mert teljesen természetes hatást nyújt – a FUE2 Safe System technológia miatt a beültetett haj tökéletesen természetes lesz. Mivel az átültetett haj természetes sebességgel nő ki, ezért az átalakulás szép, természetes, egyenletes hatást eredményez.

Legyen Ön is fiatalabb, dúsabb hajú, ne habozzon felvenni velünk a kapcsolatot vagy jelentkezzen ingyenes konzultációra, hogy nemsokára 10 évvel fiatalabbnak nézzen ki!