A hajbeültetés feltételei az első kérdések között szerepel, amit a pácienseink megkérdeznek a konzultáción és valóban, minden itt kezdődik.

A hajbeültetés lépéseiről írtunk korábban, de mostani cikkünkben a hajbeültetés feltételeiről írunk. A fejlett technika és az eljárás kidolgozottsága miatt manapság már kevésbé szigorúak, mint korábban voltak, viszont sikeres hajbeültetésről csak akkor beszélhetünk, ha nem csak az eljárást alkalmazzuk megfelelően és tartósak az átültetett graftok, hanem egyúttal esztétikailag is kifogástalan eredményt kapunk a hajátültetést követően.

Ezért kell megismerni a pácienseknek is, hogy az orvosok mit vizsgálnak a beavatkozás előtt, mik valójában a hajbeültetés feltételei.

A hajbeültetés feltételei – mik azok a szemponton, amik befolyásolják a hajbeültetés eredményességét?

Műtét előtti faktorok

A páciesnünk általános fizikai, egészségi állapota, dohányzik-e, van-e szív- és érrendszeri betegsége, rendelkezik-e cukorbetegséggel, egyéb bőrproblémával stb.

Általános kérdés, hogy a beavatkozásnak van-e életkori feltétele. Nincs neki, tehát fiataloknak és idősebbeknek is sikerrel elvégezhető a műtét. Ez azt jelenti, hogy pácienseink között bőven megtalálhatók a 25 éves férfiak is.

Egyedüli megkötés, hogy akkor javasoljuk a hajbeültetést (ez nem szabály, hanem inkább javaslat), amikor már kezd határozottan körvonalazódni a kopaszodás jellege, hogy tudjuk, mely területre kell koncentrálni.

A hajbeültetés előtti ingyenes konzultációnk többek között pont ezt hivatott szolgálni. Pácienseinknél a hajállapot felmérést végző géppel nem csak a meglévő hajunk állapotát vizsgáljuk, hanem a kopaszodás szempontjából kritikus részt, részeket is kiderítjük.

Továbbá fontos, hogy a páciens ne szedjen vérhígító, vagy vérzékenységet okozó gyógyszereket. Ugyanis a bevatkozás során ugyan nagyon apró kis bemetszéseket ejtünk (ahol az egyes hajhagymákat tartalmazó graftokat eltávolítjuk, illetve azokat beültetjük), de ezek elvégzése nem javasolt ilyen gyógyszereket fogyasztó páciensek esetében.

Műtéti igények, tervek, kívánt hajvonal létrehozása

A beültetés során célunk, hogy minél inkább a korábbi, természetes hajvonalat tartsuk, építsük vissza. Fontos szempont, hogy a haj természetes hatást keltsen, mind sűrűségre, mind kialakításra vonatkozóan (például forgók kiépítése igény szerint).

Donorterület, adóhely ellátása

A hajbeültetés feltételei közül a pácienseink általában erre gondolnak először. Való igaz, roppant fontos, hogy megfelelő hajmennyiséggel bíró adóhellyel rendelkezzen a páciens. Ennek megállapítását azonban az orvos tudja elvégezni. Azt tapasztaljuk, hogy pácienseink nagy része gyakran alulértékeli donorterülete képességeit, lehetőségeit. A donoterületünk általában 10.000-15.000 átültethető hajszállal rendelkezik, mellyel már egy igen kiterjedt kopaszság is kezelhető (úgy, hogy a donorterületen sem látszik jelentős hajhullás).

Beavatkozás

A sikeres és mai kor elvárásainak megfelelő hajbeültetés feltétele, hogy a beavatkozás megfelelő technikai és szakmai felkészültség mellett történjen meg. A technikai kritérium azt jelenti, hogy a műtő és a beavatkozáshoz szükséges eszközök is megfelelő minőségűek és állapotúak legyenek (a hajvizsgálathoz használt monitor, illetve FUE eljáráshoz szükséges kés, valamint egyéb orvosi eszközök), továbbá szakképzett, rutinos, megfelelő orvosi és esztétikai érzékkel rendelkező orvos végezze a beavatkozást.

A beavatkozás előtt a technikai paraméterek meghatározása, véglegesítése történik. Ilyenkor  pontosítjuk már a konzultáció során is érintett paramétereket. Például a graftok szöveti tapadásának vizsgálata, fejbőr rugalmasságának, a hámréteg vastagságának / keménységének megállapítása, a hajtüsző egységek mikrokamerás feltérképezése, a hajunk sűrűségének és eloszlásának meghatározása.

Ezen megállapítása főleg technikai jelentőséggel bír, hiszen a FUE típusú körkés működését ezek alapján tudjuk meghatározni (milyen jellegű körkés, milyen vágási mélység, erő, fordulatszám szükséges). Ezen tényezők ismeretére nem csak a graftok kimetszése, de a mikrocsipesszel való eltávolításához és az ezt követő beültetés optimális kivitelezése szempontjából is szükség van.

Fontos, hogy a beavatkozás gördülékenyen menjen. A beavatkozás első részében az átültetendő graftokat (ez tartalmazza a hajhagymákat) eltávolítjuk, a második részében pedig a ritka területre ültetjük be őket. Azért fontos ennek “olajozottsága”, mert a kiválogatott és átültetendő graftokat nem szabad sokáig “levegőn” tartani (valójában egy tápanyagdús oldatba kerülnek, amíg el nem kezdődik a beültetés), továbbá nagyon finoman kell velük bánni, hogy az átültetés során ne sérüljenek, hiszen a sérült graftok esetében fennáll a veszélye, hogy nem sikerül a beépülés maximálisan.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Sok páciensünk nem veszi teljesen komolyan, de a sikeres hajbeültetés feltétele az is, hogy a hajtranszplantáció után betartsuk az orvos utasításait.

  • kerüljük a nagy fizikai munkát

  • ne legyünk tűző napon sokáig

  • ne használjunk vegyszereket (samponok)

  • ne menjünk szaunába, lehetőleg árnyékos helyen tartózkodjunk

  • ne vakarjuk, dörzsöljük az érintett részt

  • lehetőleg olyan párnán aludjunk és olyan pozícióban, hogy a beültetett rész nem lesz dörzsölve

  • ne hordjunk szoros sapkát az érintett részen

Ezt csak pár hétig kell betartani, amíg a graftok teljesen be nem épülnek, utána már persze nem kell ezeket a feltételeket, szabályokat betartani.

Hajbeültetés után mezoterápia

A dobozból kiborult olajkapszulák.

Ugyan nem tartozik a hajbeültetés feltételei közé, de tapasztalatunk szerint csodákra képes a hajátültetést követő egyéni mezoterápiás kezelés.

Nem csak az a fontos, hogy a hajátültetést követően a graftok szépen beépüljenek, hanem az is, hogy a beültetett haj minél előbb erőre kapjon. Ebben sokat segíthet (ez persze opcionális), hogy a hajbeültetés után részt veszünk-e mezoterápiás kezelésen.

A mezoterápia során közvetlenül a fejbőr alá juttatunk olyan tápanyagkeveréket, mely közvetlenül a hajhagymákat támogatja, látja el tápanyaggal, ezzel segíti a hajnövekedést, a beépülést. A hajbeültetés ára természetesen nem alacsony önmagában sem, de azért tanácsos ezzel a segítséggel, támogatással is élni, mert a mezoterápiás kezelés jelentős segítséget nyújthat a beépülés és a hajnövekedés sikerében is.

Könnyebbséget jelenthet, hogy ezzel nem csak a beavatkozást követően kell élnünk közvetlenül, hanem alkalmazhatjuk akár némileg később is, akár kúraszerűen.

Érdeklik a részletek, vagy szívesen részt venne a kötelezettségmentes, ingyenes konzultációnkon, ahol minden kérdésére választ kap?

Jelentkezzen most és találkozzon tapasztalt, felkészült orvosunkkal!