Project Description

A hajátültetés lépései

A hajátültetés, más néven hajtranszplantáció a plasztikai műtétek közé tartozik, mely viszonylag egyszerű lépésekből áll, a nehézségét viszont pont a magasfokú precízitásigénye, eszközigénye és monotonitása adja.

A következő bejegyzésünkben a hajbeültetés lépéseivel és főbb kérdéseivel ismerkedhet meg.

Mi az, hogy hajátültetés?

A hajátültetés során az érintett bőrfelületre (általában fejtető, vagy halánték)  ültetnek át hajhagymákat tartalmazó szövettokokat (graftok) a sűrű felületről (általában tarkó).

Nagy tapasztalatot igényel ez a folyamat, hogy a donor és a beültetett felület is arányos sűrűségű maradjon a hajátültetést követően.

Manapság már nem csak haj, hanem egyéb testszőrzet is átültethető és pótolható. Népszerű még a szemöldök és a szakállbeültetés is.

Milyen technológiát használunk hajátültetés során?

FUE 2 Safe System technikával végezzük a beavatkozást. Jelenleg ez a módszer a legideálisabb a hajbeültetésre, ezzel végezhető gyorsan és precízen a műtét.

A FUE 2 Safe System elve megfelel a korábbi FUE technológiáknak, viszont jóval vékonyabb tűt használ, ennek köszönhetően kevésbé fájdalmas a műtét, nem hagy heget a beavatkozás, továbbá jóval precízebb munkát lehet vele végezni.

A hajátültetés lépései

  • Rövidre leborotváljuk a hajat, hogy hozzáférjünk a hajhagymákat tartalmazó szövettokhoz (graft)

  • A takrótáji területről kinyerjük a hajszálakat egy speciális eszköz segítségével

  • Az így kinyert graftokat egy tápanyagdús oldatba tesszük a művelet végéig.

  • A kinyerést követően a beültetés következik.

  • A kijelölt hajvonal alapján a kinyert graftokat behelyezzük a kopasz területre.

  • Ezután már csak követnünk kell az előírásokat, hogy a kinyert hajszálak a lehető legbiztosabban és legnagyobb arányban beépüljenek.

Milyen fájdalommal jár a hajátültetés?

A FUE 2 Safe System technológia miatt a hajbeültetés nem tartozik a kellemetlen beavatkozások közé.

A vékony tű (0,6-0,8 mm) és a helyi érzéstelenítés miatt többen nem is érzik a beavatkozást, azonban vannak akik számára enyhe kellemetlenséggel jár a fejbőrön való “matatás”.

Marad látható nyoma a beavatkozásnak?

Nem, a vékony tűhasználat miatt nem marad látható nyom. A donorterületen és a beültetésen átesett területen is homogén sűrűségű lesz a haj, a bőrön pedig nem látszik semmi nyoma a beavatkozásnak, így a hajátültetés eredménye tökéletesen természetes lesz.

Korhatárhoz kötött-e a hajátültetés?

Nem, felső korhatára nincs a beültetésnek. Azonban 25 éves kor alatt a doktor eldönti, hogy javasolja-e a beültetést, vagy sem. Ez azért van, mert 25 éves kor alatt még ritkán fejeződik be a kopaszodás, viszont afelett már akár a kezdeti hajvesztés fázisában is jól megállapítható a kopaszodás várható mértéke.

Minden transzplantációt egyedi és ingyenes konzultáció előz meg, ahol a szakorvos méri fel a műtéti lehetőségeket.

Hogy készüljünk a hajátültetésre?

A műtét különösebb felkészülést nem kíván a páciens részéről.

Pár egyszerű tanácsot kell megfogadnia annak, aki hajplasztikára készül:
– alaposan aludjuk ki magunkat és fogyasszunk könnyű reggelit
– a dohányzást lehetőleg mellőzzük (a dohányzás árt a vérkeringésnek és a tápanyagellátásnak, amire viszont a minél jobb beépülés miatt fokozott szerepe van ebben az időszakban)
– a műtét előtti és utáni napokban ne fogyasszunk alkoholt
– kerüljük a vérhígító hatású gyógyszerek szedését (aszpirin), ugyanis a graftok kinyerése során apró sérülések lesznek, mely enyhe vérzéssel járhat (a sebek persze gyorsan begyógyulnak a 0,6-0,8 mm-s tűk használata miatt, de a beavatkozást megnehezítheti)
– ha valamilyen gyógyszert szedünk, arról mindenképpen tájékoztassuk orvosunkat

A hajátültetés általában 1, ritkább esetben 2 napos beavatkozást igényel, ez a beültetett graftok számától függ. A délelőtt folyamán a graftok kinyerése történik, délután pedig a beültetésük.

A beavatkozás monotonitása miatt szükséges a rendszeres pihenők beiktatása is, ahol kinyújtóztathatjuk magunkat, mivel a beavatkozás során egy-egy adott pozícióban kell ülni, feküdni.

Ezek a pihenők egyszerre szolgálják a páciensünk kényelmét és a munka minőségét is, hiszen az átültetés során aprólékos és milliméternyi pontosságú mozdulatokat kell végeznie az orvosnak.

Mi történik a hajátültetést követően?

A hajbeültetést követő pár napban látszik egyfajta varasodás, mely természetes folyamat. A donorterület és a kezelt terület bőre ilyenkor regenerálódik. Nagyon fontos, hogy a lehető legkíméletesebben bánjunk ekkor a fejbőrünkkel.

A beavatkozást követő 2-3 hét során egy speciális párnán kell aludni, hogy ne érje nagy nyomás, dörzsölés az érintett felületet. Ez a párna nem a fejet támasztja alá, hanem a nyaknál nyújt stabilitást.

Tanácsos kerülni az intenzív verejtékezéssel járó tevékenységeket (aktív sportolás, nehéz fizikai munkavégzés). Lehetőleg tartózkodjunk kellemes hőmérsékeltű helyeken, de a normális mértékű izzadás nem jelent veszélyt a hajátültetésben érintett területen.

Tartózkodjunk az erős napsugárzástól is. Ez nem azt jelenti, hogy nem mehetünk utcára, viszont tartósan ne legyünk tűző napon. Fejfedőt használhatunk, azonban figyeljünk rá, hogy az ne nyomja az érintett területet (egy laza szalmakalap jó megoldás lehet, míg egy szoros baseball sapka nem az igazi).

A beültetést követő 2-3 hétben ne vegyünk túl forró, vagy hideg fürdőt, és ne menjünk szaunába.

Ezekre a megkötésekre csak a hajbeültetést követő időszakban van szükség, miután megfelelően beépültek a graftok, utána mindenféle megkötés nélkül tevékenykedhetünk.

Mikor lesz újra erős hajunk a hajbeültetést követően?

A hajplasztikát követően elkezd nőni néhány apró, gyenge hajszál, az úgynevezett babahajak. Ezek 2-3 hónap alatt kihullanak, mely teljesen természetes. Ezt követően kezd el nőni a tartós és sűrű hajunk. A hajbeültetést követően 9-10 hónapot követően hajunk már megfelelően sűrű és jól takaró állagú lesz.

Mennyire lesz tartós a hajbeültetés eredménye?

Amennyiben az orvos utasításait betartjuk, a beültetett hajunk roppant magas arányban megmarad. A beépülő 95-98%-nyi szövettok pedig tartósan, életünk végéig megmarad.

Ez azért lehetséges, mert a hajátültetés során azok a graftok kerülnek átültetésre, melyekre nincs hatással a DHT-hormon (ezek találhatók tarkótájon), tehát az ezekből kinövő hajszálak már nem fognak kihullani.

A hajátültetést követően mennyire lesz sűrű hajunk?

Jellemzően 2-3000 hajszál (1500 graft) átültetése jellemző pácienseinknél. Előfordul, hogy előrehaladott kopaszság esetén akár 8000 hajszálra is szükségünk lehet. Ez az esetek többségében (90%) még kivitelezhető, azonban nem mindegyik páciensünk rendelkezik ekkora mennyiségű donorgrafttal az adóterületen. Ezt természetesen az ingyenes személyes konzultáción történő vizsgálaton könnyen kideríthető.

A hajátültetést követően új hajunk igényel-e speciális elbánást?

Nem, nem szükséges óvatosabban kezelni hajunkat, tehát ugyanúgy fésülhető, vágható, festhető, ápolható, mint korábbi hajunk.

Kockázatos a hajbeültetés?

Nem, a hajbeültetés mára már rutinműtétté vált. Fontos azonban, hogy megfelelő infrastruktúrával, technikai felszereltséggel ellátott klinikát válasszunk, ahol képzett és tapasztalt orvosok dolgoznak, hiszen így garantálható csak a minőségi hajátültetés.

Honnan tudni, hogy megbízhatunk egy klinikában?

Elsősorban a hozzáállásból. Rengeteg klinika mutat hírességeket, akiknek ingyen, vagy legalábbis nagyon kedvezményesen végeztek el hajbeültetést, hogy utána ők reklámozzák a klinikákat. Azonban ez inkább bír reklámerővel, mint a valódi minőséget hitelesíti.

Egy klinika minőségét mindenképpen személyesen tudjuk letesztelni. Tudni lehet, hogy valóban fontos számukra a páciensük elégedettsége és az elvégzett munka minősége, ha nem az adminisztratív munkáért felelős asszisztens, hanem a kezelőorvos végzi már a konzultációt is, hiszen csak így lehet szakmailag alátámasztott vizsgálatot végezni.

További jó pont lehet, ha a transzplantáció után nem engedik el a kezünket, hanem rendszeres kontrollvizsgálatra hívnak minket vissza a hajbeültetést követő pár alkalommal.

Ön is érdeklődik a hajátültetéssel kapcsolatban? Kíváncsi arra, hogy mivel jár egy ilyen beavatkozás, vagy Önnek pontosan mennyi beültetett hajszálra lenne szüksége?

Jelentkezzen ingyenes és kötelezettségmentes konzultációnkra, ahol szakértő orvosunk fogja fogadni és mindenről tájékoztatja!

ÉRDEKEL!