Az őszülés mindenkinél más korban és más léptékben jelentkezik. Van akinél már rendkívül korán elkezdődik ez a folyamat, és van akinél egészen idős koráig nem jelentkezik ez a probléma.

Korábban már írtunk arról, hogy a hajhulláshoz milyen tények és tévhitek tartoznak, most azt is felfedjük, hogy az őszülést milyen elterjedt információk övezik.

Mi áll az őszülés hátterében?

Fontos tudni, hogy az őszülést az okozza, hogy az öregedés vagy egy betegség miatt, lecsökken a festékanyagok termeléséhez szükséges tirozin mennyisége.

A folyamat elindulását elősegítheti betegség, vitamin hiány, réz hiány, illetve genetikai hajlam is.

Mivel jár az őszülés?

Az őszülés lelkileg is megviseli az embereket, fel kell dolgozni, hogy külsőnk változik, és ez sokszor kellemetlen is lehet. Az őszülés ellen csak egyféleképpen tudunk tenni, ha befestetjük az érintett hajat.

Léteznek persze házi praktikák is melyekkel késleltetni lehet a folyamatot. Ezeknek a hatásosságára nem veszünk mérget, hiszen a DHT-hormon hatását nem lehet megszüntetni, ugyanakkor  hajunk sűrűségének érzetét annak állaga is nagyban befolyásolja, ezekre pedig sok ötlet született.

➤Hagymalé:Régóta tudjuk, hogy a vöröshagyma kipréselt leve köhögésre, megfázásra remekül alkalmazható. A néphit szerint a gyulladásgátló hatása miatt a hajhullást csillapítja.Ebben akár lehet is valami, hiszen hajunk hullásáért több dolog is felelős lehet.

➤Paprika:Az erőspaprikában lévő kapszaicin vegyületnek hajnövekedést serkentő hatása lehet, ezzel segíthet helyreállítani a hajkoronát illetve beindítani a növekedést. Az egész testben fokozza a vérkeringést, ezzel segítve a haj egészségének visszaállítását. A vérkeringésnek fontos szerepe van hajunk állapotának javításában, hiszen a vér szállítja az oxigént, ezért a hajbeültetést követően is áldásos hatása lehet. Persze a férfiak hormonális hajhullását a paprika önmagában nem állítja meg.

➤Magas cinktartalmú ételek: A hajhullást felgyorsítja a cinkhiány. A cink építi a fehérjét, amely nélkülözhetetlen a haj növekedéséhez. A cink a tesztoszteron termelődését is szabályozza amely  szintén markáns oka a hajhullásnak, és nem csak férfiak esetében. Magas cink tartalmú étel például a spenót, dió, tökmag.

Mandulaolaj: A mandulaolaj tápanyagokban és vitaminokban igen gazdag. A mandula gyulladáscsökkentő hatása révén, segít megvédeni a hajüszőket, a külső sérülésekről, serkenti a hajnövekedését, és visszaadja természetes fényét.

Almaecet: Az almaecet fogyasztása segít az anyagcserét, pótolja a hiányzó ásványi anyagokat, amivel a hajnövekedést is stabilizálhatjuk. A hajbeültetést követően is fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a tápanyagellátásról, hiszen a vitaminok és ásványi anyagok nagy segítséget nyújtanak a frissen beültetett graftok minél sikeresebb beépüléséhez.

Rozmaring, aloe vera, és zsálya: A rozmaring serkenti a haj növekedését, a zsálya növeli a hajszálak sűrüségét, az aloe verát pedig már évszázadok óta használják a hajnövekedés felgyorsítására, hajunk állagának javítására.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Tény – A hormonok szerepet játszanak az őszülésben

A haj állapota alapvetően nem tükrözi a test egészségügyi helyzetét, ám bizonyos esetekben a szürke haj utalhat hormonális illetve pajzsmirigy problémákra.

Ha szokatlan hirtelen őszülést vesz észre magán mindenképp forduljon orvoshoz.

Tévhit – Az ősz hajszálak kitépése gyorsítja a folyamatot

őszülés

Ha kitépünk egy ősz hajszálat, az nem gyorsítja a folyamatot.

Ha kitépjük a hajat a hajhagymából, pontosan ugyanolyan hajszál nő a helyére és a szomszédos hajszálak sem őszülnek bele.

Tény – Az etnikai hovatartozás számít

Átlagosan 50 éves korig elkezdődik az őszülés, ezt az etnikai hovatartozás is befolyásolja kis mértékben.

A fehérek 30-as éveik közepén, az afro-amerikaiak a 40-es éveik közepén, az ázsiaiak a 30-as éveik végén kezdenek el őszülni.

Tévhit – A napsugárzástól gyorsabban őszülünk

őszülés

A túlzott UV sugárzás valóban károsíthatja a bőrt valamint a szemet, de semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy az őszüléshez lenne bármi köze.

A napsugár hatására a haj világosodhat, de a haj hagymák ilyen hatásra se fognak ősz hajszálakat termelni.

Tény – Az ősz hajat nehéz festeni

Valóban sokkal több időt és energiát vesz igénybe egy ilyen haj befestése.

A szürke vagy ősz hajszálak vastagabbak, és a szálak közepén lévő levegő miatt kevésbé áthatolhatóak. Ezért fogja nehezebben megszínezni az ősz hajszálakat a festék.

Tévhit – Az őszülés visszafordítható folyamat

őszülés

Már rengeteg praktikát kipróbáltak az emberek, hogy újra eredeti színében pompázzon a hajuk, ám egyik étel, vitamin, pakolás se hozott bizonyított eredményeket.

Manapság rengeteg kutatóintézet dolgozik azon, hogy kitalálják a megoldást erre a problémára, ám eddig sikertelenül.

Tévhit – Az ősz hajszál a rövid hátralévő idő jele

Ez talán az egyik legnagyobb tévhit ami a mai köztudatban él. Szerencsére az őszülésnek semmi köze a várható élettartamhoz. Ezt több tudós is bizonyította.

Most már láthatjuk, hogy rengeteg hibás információ terjed szájról szájra manapság, és nem jó ha az első ismerősnek elhiszünk mindent.

Fontos, hogy mindig nézzünk utána ezeknek a dolgoknak. Az őszülés mellett másik nagy problémája az embereknek a hajhullás.

Ezen probléma kezelésére ma már több megoldás is létezik, például az itthon is egyre népszerübb mezoterápiás hajkezelés, és a hajbeültetés. Ezek a beavatkozások, gyors, fájdalommentes megoldást kínálnak az ilyen problémával szembenéző embereknek.

A hajbeültetést egyre többen választják, híres sportolók, énekesek, és a média egyéb szereplői. Ilyen bavatkozáson esett át, Jude Low, Brendar Fraser, és Tom Hanks is. Így láthatjuk, hogy a mai világban a hajbeültetés, divatos és elfogadott eljárás a kopaszodás kezelésére.

MOST MÉG TÖBBET MEGTUDHAT A HAJBEÜLTETÉSRŐL !

Tegyen azért, hogy jobban érezhesse magát a mindennapokban!