A kopaszodás okai körül számos legenda kering, de nehéz eldönteni, ezek közül mi igaz és mi nem. Ebben a cikkben eláruljuk, mire kell tényleg odafigyelni, és milyen hírekre lehet legyinteni.

Ahogy azt már korábban megírtuk a kopaszodást bemutató cikkünkben, akkor beszélhetünk hajritkulásról, ha a haj nagyobb mértékben hullik, minthogy újratermelődjön, ez a veszteség pedig látványos méreteket is ölt. Sok dolog okozhatja ezt, ezért nem meglepő, hogy ma már rengeteg tévhitet hallhatunk a kopaszodással kapcsolatban.

A kopaszodás okai valójában

A kopaszodás általában genetikai eredetű

Sajnos ez így van: a legtöbb kopaszodó ember a hajlamot a kezdetektől fogva magában hordozta. A természetes kopaszodás a általában a homlok két oldalán kezdődik, és innen húzódik a hajvonal fokozatosan hátrébb, vagy a fejünk tetején kezd el hullani, amit a tükörből alig veszünk észre eleinte. Mivel örökletesnek nevezhető, meg lehet jósolni saját hajveszteségünket abból, hogy felmenőink milyen gyorsan és milyen módon kopaszodtak meg, de maga a hajhullás folyamata általában egyénenként változó.

kopaszodás okai

A helytelen étkezés a hajunkra is káros

Sokan azt hiszik, minél több zöldséget és gyümölcsöt esznek, annál egészségesebbek, ám ez csak akkor van így, ha mellette sem hagyják el a húsevést. A szervezet ugyanis a húsokból nyeri a szükséges fehérjék nagy részét, így drasztikus diétánál figyelni kell a fehérjebevitelre. Máskülönben nem csak a szervezet gyengül le, de haj is, így nem csoda, ha valaki kopaszodást tapasztal, ha a mindennapokban szélsőségesen, nem megfontoltan étkezik.

Komolyabb betegség is állhat a háttérben

A hirtelen kopaszodás okai között komoly betegségek is megbújnak; intő jel lehet arra, hogy komolyabb egészségügyi problémával küzd a szervezet.

Lehetséges:

  • veseelégtelenség, daganat, májbetegség vagy vashiány

  • pajzsmirigyprobléma, cukorbetegség, vérszegénység

  • mérgezésre (ólom, arzén stb.), anyagcserezavar

Egyszóval, ha hirtelen elkezdtünk kopaszodni, de genetikailag nem tudunk arról, hogy hajlamosak lennénk kopaszodásra, és az életmódunk sem adhat rá okot, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Tévhitek a kopaszodásról

Túl sok hajápoló használata

Sokan azt mondják, a kopaszodás okai között az egyik legjelentősebb a sokféle vegyszer alkalmazása a hajunkon. Tényleg ijesztő belegondolni, hányféle szérumot használunk nap mint nap: sampon, balzsam, hajzselé, hajlakk… Azonban tévhit, hogy ez elősegítené a kopaszodást, ugyanis nem találni szoros összefüggést a kettő között, és a tudósok sem mutatták ki, hogy kémiailag bármilyen káros összetevő lenne a készítményekben.

A fejfedők viselete kopaszodást okoz

Nem csupán tévhit, kifejezetten veszélyes hajunk egészségére, ha ezt elhisszük. A sapkák, kalapok és egyéb fejfedők ugyanis pont, hogy megvédik a hajat és a fejbőrt az olyan külső hatásoktól, amelyek elősegíthetik a kopaszodást. A fejbőr különösen érzékeny az időjárásra, így az egészséges haj megtartásáért érdemes télen és nyáron is fejfedőt viselni.

kopaszodás okai

A gyakori hajmosás ártalmas

Ez önmagában még nem tévhit, ugyanakkor azt sem lehet állítani, hogy igaz – ahogy azt sem, hogy a túl kevés hajmosás is veszélyes. Minden embernek más az igénye a hajmosást illetően, saját magának kell odafigyelnie arra, hogy haja mennyire száraz vagy zsíros. A szárazabb hajat nem szabad mindennap megmosni, a zsírosat pedig nem jó napokig víz nélkül hagyni. A bőrgyógyászok azt mondják, normál hajnál heti két mosás az ideális, ehhez képest könnyű belőni, a saját hajunknak mennyire van szüksége.

A sok tesztoszteron tehet róla

A kopaszodás okai férfiaknál az esetek többségében hormonálisak, azonban a magas tesztoszteronszint  önmagában még nem kellene, hogy hajproblémát okozzon, hanem a dihidro-tesztoszteron(DHT) okolható érte. Habár a DHT hormon miatt elkezd hullani a hajunk, arra nem tudjuk a választ, hogy miért pont a fejünk tetején hullik, a tarkótáji hajunk pedig miért van biztonságban. Sőt, a DHT hormon az oka annak is, hogy a kopaszodó férfiak testén található többi szőr megerősödik.  

A kopaszodásra nincs megoldás

Hamis! Ma már számtalan módon lehet próbálkozni a kopaszodás elrejtésével: paróka, cseles frizurák és szérumok is a rendelkezésünkre állnak. Azonban ezek közül egyik sem garantálja a biztos sikert – azt kizárólag hajbeültetéssel lehet elérni.

Ha Önt is érdeklik a hajbeültetés részletei, keressen minket még ma!