„Vegyél fel egy sapkát, vagy kihullik  a hajad.” Neked is ezt mondta édesanyád, mielőtt kiléptél a házból? Néhányunknak még azt is mondták, hogy a testhőnk 80%-át a fejünkön keresztül veszítjük el. 

A testünk által leadott hőnek körülbelül 40-50 százaléka a fejünkön keresztül távozik, így ha  sapkát hordunk, a testünk is kevésbé fázik. Sokak meggyőződésével ellentétben azonban a sapka mellőzése nem okoz hajhullást. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy télen hord-e sapkát – mondja a szakember. – Ha fázik a feje, mindenképp viseljen, de ha évtizedek óta nem hord sapkát, ne erőltesse. A sapka kopaszoknak mindenképpen javasolt.

Vannak, akik azt állítják, hogy a hajhagymák megfázása is okozhat kopaszságot. Mi az igazság?

– Úgy gondolom, hogy ez nem lehet teljesen igaz. Megfázhat a fejbőr, de annak lehet egyéb tünete; torokfájás, vagy az egész szervezetre kiható megfázás. A hajhullásnak több oka is lehet: hormonális, pajzsmirigyműködés, góchatás, vagy autoimmun betegség. Mindenképpen kivizsgálásra szorul az a páciens, akinek nagyobb mértékben hullik a haja.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Az évszakok változása a hajunkat is érinti, hiszen a téli és az őszi időjárás nagy veszélyt jelenthet a haj számára, ha nem kap kellő védelmet. Ha megfázik a fejbőrünk, az akár hajhulláshoz is vezethet. A megfelelő védelem tehát fontos, de nem mindegy, mit hordunk a fejünkön, mert a rosszul megválasztott anyag alatt nem tud kellőképpen szellőzni. Például a katonaságnál viselt sapka, melyet zárt helységben is viseltek és az anyaga sem volt a legegészségesebb, sokaknál okozott hajhullást, ezért különösen fontos, milyen anyagból készült a sapka kopaszoknak.

Magyarország mérsékelten szárazföldi – éghajlata nem kívánja az erős hajvédelmet, ezért hazánkban – különösen a városban élőknek –, nincs szükségük különleges sapkára hajhullás ellen. „A természet hajsapkáját lassan felülírja a városiasodás. Túl az éghajlati, környezet adta tényezőkön – a testi, lelki körülmények, a levegő minősége, az elektroszmog (pl. wifi) mind-mind és egyre inkább felelősek azért, hogy a városban élők tökfedője idővel funkcióját veszti.” Tehát a civilizáció felgyorsítja az evolúciós folyamatokat: előbb-utóbb ledobjuk a hajunkat, mint kutya a szőrét.

Úgy tartja a mondás, hogy kopasz embernek korábban kopaszodik a fia, pontosabban az unokája, hiszen a kopaszodásra való hajlamot a női („X”) kromoszóma hordozza és örökíti át fiú gyermekére, azaz nagyapáról fiúra száll – de ez genetikai tényező.
A haj és a fejbőr betegségeinek számtalan oka lehet

  • gyógyszerek szedése, 
  • táplálkozási- életviteli változások, 
  • betegségek, 
  • az állandó időhiány, 
  • fokozott stressz, 
  • a levegő szennyezettsége, valamint 
  • a helytelen fejbőr-, illetve hajápolás. 

 A legtöbb esetben azonban a hajhullást hormolális probléma okozza.

Akinek kevés a haja, vagy kopasz, védenie kell a fejbőrét természetes alapanyagból készült, jól szellőző sapkával.

Ügyelni kell azonban arra, hogy a sapka kopaszoknak ne mesterséges anyagból készüljön, mert a túlzott izzadás miatt, ezzel a gombák elszaporodásának biztosítunk helyet. 

Elképzelhető, hogy gyerekként bármilyen téli sapkában átvészelted a hideget, de most már felnőtt vagy, tehát van választásod. A klasszikus sváci sapkáktól a tetejükön bojttal ellátott darabokig mindent megtalálsz, a sapka kopaszoknak is jól áll. Biztosan létezik olyan stílus, ami illik Hozzád. 

Többféle stílus közül tudunk választani, amikor kopaszként sapkát keresünk magunknak.

Svájci sapka

Pamut sapka

Kalap

hideg időre való sapka

Baseball sapka

Kötött sapka

Commander svájci sapka

Commander kötött sapka

Beanie sapka kopaszoknak

A beanie sapkák, a bojtos sapkák és a klasszikus sapkák is működnek a rövid hajjal, mert ezek nem terhelik túl az arcod. Ezek a tanácsok a kopasz férfiaknál is beválnak – minden szűkebb stílusú beanie sapka kopaszoknak tökéletes választás lehet.

Okozhat-e kopaszodást a sapka?

Van egy olyan dolog, amit úgy hívnak, hogy húzási alopecia, ami akkor történik, ha túlzottan meghúzzák a hajat. Ezen kívül még létezik az ún. súrlódási alopecia, ami pedig akkor fordul elő, ha túl szorosan visel valaki egy kalapot. Ilyenkor a hajhagymák sérülnek. Mindkettő elég valószínűtlen egy sapkával, és csak akkor fordul elő, ha nagyon hosszú ideig tart ez az állapot, tehát a sapka kopaszoknak is jó választás.

Akkor mi okozza a kopaszodást?

A férfias típusú hajhullás (androgén alopecia) genetikai adottság és hormonfüggő, általában a férfiakra jellemző, de ritkán nőknél is előfordulhat. A férfiak kopaszodásának oka leggyakrabban a DHT ( dihidrotesztoszteron) hormon túltengése, ami elsősorban a fejtetőn támadja meg a hajszálakat, és a férfias típusú hajhullás következtében megjelennek a jellegzetes patkó alakú tar felületek. A DHT egyébként a hímnemű embrió fejlődéséhez szükséges, valamint később a férfivé érésben is nagy szerepet játszik.

Sok esetben férfias, ha valaki kopasz, a sapka kopaszoknak szintén jó megoldás, azonban nem mindenki vélekedik erről így, vannak, akiknek problémát okoz, hogy hajuk egyre kevesebb. Ennek rengeteg dolog állhat a hátterében, előfordul, hogy alapos kivizsgálás során meg is lehet állítani a hajhullás folyamatát, de vannak esetek, amikor hormonális, vagy öröklött kopaszodásról van szó.

A sapka kopaszoknak ideiglenes megoldás lehet, ha azonban nem szeretne sapka alá rejtőzni, de a kopaszodás már elkezdődött,  a legjobb megoldás a hajbeültetés lehet.

Ön is bosszús lesz minden alkalommal a kopaszodás miatt, amikor tükörbe néz?

Ne engedje, hogy ez elvegye jókedvét és önbizalmát!

Jelentkezzen ingyenes konzultációnkra, hogy személyre szabott és kötelezettségmentesen válaszokat kapjon!

VÉGET VETEK A KOPASZODÁSNAK!