hajhullás

Mi mindenre jó a haj? Először talán bagatell a kérdés, de nem árt végiggondolni. Az evolúció során az egész testre kiterjedő szőrtakarónk eltűnt, némi nyoma maradt csak meg. Nem nagy dolog, gondolhatjuk, de csak van valami jelentősége. Szemöldökünk például segít az izzadtságot elvezetni, hogy ne kerüljön a szemünkbe. Hónaljunknál lévő szőrzet pedig az összeérő bőrfelületeknek biztosít némi szellőzést és ezáltal a kórokozókkal szembeni védelmet. Modern életvitelünkben ennek nem sok jelentősége van, de vadászó őseink számára nagy segítség volt. A hajunknak sem maradt mostanra meghatározó szerepe biológiai szempontból. Ezen túl azonban nagyon is meghatározó elemként szolgál az élet egyéb területein.

Korábban több praktikus funkciót is ellátott hajunk, például a hőháztartás szabályozásában volt fontos szerepe, de fizikai védelmet is nyújtott. Ezen rendeltetései korlátozottan megmaradtak mára is, más funkciói viszont erősen felértékelődtek.

A történelem során a férfiak és nők is hosszú hajjal rendelkeztek. A XIX. században kezdtek a férfiak rhajövidebb hajat hordani, amely még ma is tartja magát. Viszont mára, a XXI. századra a haj hosszúsága mindkét nem számára szabadon választott. Manapság már senki nem kapja fel a fejét egy rövid frizurát választó hölgyre, esetleg egy nagy hajkoronával rendelkező férfira. Ez mára már nem extravagáns és nem csak egy szűk csoport kiváltsága.

Érdekes módon az arcszőrzet nagyobb jelentőséggel bírt. A férfiak szakálla és bajusza egy szigorú protokoll szerint volt rendben tartva. Nem lehetett bárkinek bajusza, szakálla. Mára, főleg a fiatalabb férfiak, ismét kezdik felismerni a szakállban és bajuszban lévő lehetőségeket és élvezik az önkifejezés ezen szabadságát.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Fontos azért észben tartani, hogy a hajunk nem kizárólag esztétikai funkcióval rendelkezik. Képes a társadalomban eltöltött pozíciónkról árulkodni, személyiségünkbe betekintést nyújtani, egészségi állapotunkat, de még származásunkat is elárulni. Hisz aki egy tökéletes vonalvezetéssel dolgozó, drága fodrászt meg tud fizetni, az valószínűleg jómódú, fegyelmezett férfi. Egy kusza, rendezetlen hajrengeteg talán egy művészlelket takar. A rossz egészségi állapotban lévő emberek haja fakó és töredezett. Világos hajúakkal is nagyobb valószínűséggel futunk össze Rejkjavikban, mint Madridban. Az egyenes szálú, sötét hajat is inkább Sanghajban kell keresni, semmint Moszkvában.

Egy szépen karbantartott frizura teljesen megváltoztatja megjelenésünket. Kinézetünk egyik legfontosabb eleme hajunk, amit nem lehet elfedni és nem lehet úgy cserélgetni, mint öltözékünket. Lényeges tehát, hogy gondot fordítsunk rá. Ez nem jelent feltétlenül piperkőcködést, csupán egy kis figyelmet kíván.

hajhullás

A hajviselet szerves része kultúránknak. Sokan nem tudják ezt, de eredetileg a nők valamivel elfedték, befonták, kontyba kötötték hajukat, mert varázserőt tulajdonítottak a hosszú női hajnak, amit nem szabadott csak úgy szabadon hagyni. Kizárólag ünnepnapon hordhatták kiengedve. A Bibliából pedig elég csak Sámsont megemlíteni. A Bírák könyve 13-16. fejezetben találjuk történetét. Ő volt az utolsó nagy bíra, kinek legendás erejével senki nem tudott szembeszállni. Neki Isten különleges erőt adott, ehhez azonban nem szabadott levágnia haját.

Felesége, Delila, azonban elárulta és egy éjszaka levágta dús haját. Ezután a meggyengített Sámsont rabszolgává tették, megvakították és kisemmizték. Később kinőtt a haja és bosszút állt a filiszteusokon sérelmeiért. A Sámson által tapasztalt hajhullás persze nem a klasszikus hajhullás, viszont nagyon érdekes (ha esetleg csak szimbólumként is), hogy pont a haj volt számára kulcsfontosságú?

Hajhullás a popkultúrában

hajhullás

Ha a mi hajunk ilyen erővel nem is rendelkezik, de lényeges tud lenni. A ritkuló haj sajnos még manapság is eszköze egy-egy rossz viccnek, gúnyolódásnak. A sztereotípia is a kopaszodó emberek ellen dolgozik. Társadalmi előítéletek alapján a kopasz emberek gonoszabbak, nem empatikusak, agresszívak stb. Sok színész, aki hajhullással küzd, elsősorban a rosszfiús karaktert kapja. Bruce Willis, Vin Diesel, Jason Statham, John Malkovich, Woody Harrelson is ismert a balhés rosszfiú szerepében. A legszembetűnőbb mégis a Bryan Cranston által játszott Breaking Bad (Totál szívás) főszereplője volt, ahol egyértelmű filmes eszköz lett a haj leborotválása.

Ha nem is mindig nyilvánvalóan, de ez beépült a kultúránkba. Tudat alatt a haj állapotának, meglétének, milyenségének jelentősége van a mindennapok során. A társadalom sajnos képes a negatív asszociációkra a hajhullás miatt.

A hajhullás természetesen semmilyen összefüggésben nincs az ember személyiségével. Érthető, ha egy férfi frusztrált lesz, ha elkezd kopaszodni. A szűk környezetében a viccnek szánt megjegyzések is igen fájóak tudnak lenni, még ha kényszeredetten nevet is rajtuk. Amikor reggelente tükröbe néz, akkor napról-napra egy-egy téglával magasabb lesz a szorongásából épülő fal a külseje és személyisége között.

hajhullás

A fenti pár bekezdés alapján látható, hogy hajunk meghatározó részt foglal el életünkben. Önnek is problémát okoz a ritkuló, hulló haj? Szeretne maradandó megoldást hajhullására? Szeretne élni a lehetőségekkel, melyet a frizura nyújt?