Amikor tükörbe nézünk, és látjuk, hogy egyre kevesebb a hajszálunk, vagy nőként a hosszú hajunkat a fésűben látjuk viszont, azonnal felmerül a kérdés, mitől hullik a hajam? Elkezdjük keresni az okát, és gyakran tudunk is tenni ellene, nézzük meg, mitől hullik a haja a nőknek!

Miért kopaszodom? Mitől hullik a hajam? Lehet, hogy valamilyen betegségem van?

A hajhullás hátterében nagyon sok tényező állhat, nézzünk mitől hullik a haj, mi lehet a hajhullás oka!

A nők ugyanúgy felteszik maguknak azt a kérdést, hogy mitől hullik a hajam? Nőként talán még megrázóbb, amikor a korábbi dús hajkoronából egyre kevesebb haj lesz, ezért rengeteg nő keresi a választ, szeretné megtudni a hajhullásának okát, ami sokféle lehet, de mindenképp érdemes időt fordítani arra, hogy megtaláljuk az okokat, mert csak úgy tudunk fellépni hatékonyan a hajhullás ellen, ha tudjuk mitől hullik a haj. 

Mitől hullik a hajam? Lehet, hogy a terhesség az oka?

A hajhullás oka lehet a terhesség is. A  terhesség során szervezetünkben hormonális vihar tombol, ezt anyukaként megtapasztaltuk már. Sőt, a tápanyag igényünk is felborul. Csontjaink, fogaink, bőrünk is árulkodhat erről. Hajunk a 4-5. hónapig szokott hullani ilyenkor. Ha a hajhullás oka a terhesség, jó hírünk van: a terhesség után ez rendszerint helyreáll.

Mitől hullik a hajam? A klimax lehet a válasz?

Általában a nők 45-50 évesen kezdenek el szembesülni a menopauza tüneteivel, ami szintén lehet a hajhullás oka. A klimax a hajunkra is hatással van, mert a hajhullás felgyorsul a férfi hormonok megjelenésével. Arra a kérdésre, hogy mitől hullik a hajam, gyakran a hormonok adják meg a feleletet, a hormonális hajhullás (más néven androgén alopécia) oka legtöbbször ugyanis az, hogy megváltoznak a hormonszintek, csökken az ösztrogén szintje és növekszik a tesztoszteron a szervezetben. Érdemes erre odafigyelni, mert számos tanulmány kimutatta, hogy a hajhullás negatív érzelmi és pszichológiai hatásai súlyosabban érinti a nőket, mint a férfiakat. Nőknél gyakran alakul ki a hajhullás miatt önbizalomhiány, szorongás, depresszió. A szakértők gyakran javasolnak ilyenkor hajerősító hajkúrákat, gyógynövények és vitaminok fogyasztását. Nagyon szép eredményeket lehet elérni mezoterápiás hajkezeléssel. 

Fogyókúra, diéta – mégis mitől hullik a hajam?

A hajhullás oka lehet, ha egy fogyókúra során nem ügyelünk a tápanyag szükségletünkre (vitamin, fehérje, ásványi anyagok). Ebben az esetben a hajhullás figyelmeztet minket arra, hogy valamit nem jól csinálunk. Ha a fogyókúra vagy a diéta a hajhullás oka, szerencsére könnyen kezelhető, csak vissza kell térni a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.

Mitől hullik a hajam, okozhatják az évszakok?

A hajhullás oka lehet az évszakok változása is. Egy a  Dermatology journalban megjelent svéd kutatás kimutatta, hogy az ősszel bekövetkező hajhullást a nyáron megnövekedett hajnövekedés okozza, (amit a saját szervezetünk tesz az UV sugárzás ellen). Ez a szezonális hajhullás általában nyár végén, ősz elején következik be, ez ellen nem sokat tehetünk, azon kívül, hogy a megfelelő módon ápoljuk a hajunkat.  Amikor megkérdezzük magunktól, hogy mitől hullik a hajam, gondoljunk arra, hogy “változnak az évszakok…” 🙂

Tavasszal is van egy ilyen ciklus, amikor több hajszálunk hullik ki, ez azért lehetséges, mert amikor világos van, a melatonin termelés csökken. A melatonin egy olyan hormon, ami főszerepet játszik a hajhagymák egészséges működésében

Gyógyszereket szedek. Lehet, hogy ez a válasz arra, mitől hullik a hajam?

A hajhullás oka sok esetben bizonyos gyógyszerek szedése, ilyen gyógyszerek pl.:

  • az antidepresszánsok
  • gyulladásgátló szerek (szteroid és nem szteroid)
  • antibiotikumok
  • koleszterincsökkentők
  • pajzsmirigy hormont gátló szerek
  • véralvadásgátló szerek

Ha sokszor felmerül a kérdés, hogy – mitől hullik a hajam?  – és gyógyszereket szedünk, ez is lehet az ok, hiszen a fenti gyógyszerek szedése okozhat hajhullást. Sok nő tapasztalja meg, hogy a fogamzásgátló tabletta elhagyása után kezd hullani a haja. Ez a hormonszintek változásával van összefüggésben. 

Mitől hullik a hajam? Lehet, hogy betegség miatt?

Sok esetben lehet a válasz a mitől hullik a hajam kérdésre valamilyen gyulladásos betegség is, ilyenek például a nőgyőgyászati, a fogászati gyulladások, de okozhat hajhullást az epehólyag-gyulladás is. 

Bakteriális fertőzések esetén is felléphet hajhullás és a pajzsmirigy-betegség is lehet a hajhullás oka. 

Mitől hullik a hajam, a stressz is okozhatja?

Érzelmi és fizikai stressz is lehet a hajhullás oka, mivel ilyenkor ugyanis fokozódik a szervezetben a kortizol az adrenalin és a noradrenalin termelődése, amelyek miatt a szív gyorsabban ver, a vérnyomás megemelkedik és az izmok megfeszülnek. Ezek aztán hatással vannak a bőr ereire, amik összehúzódnak, emiatt romlani kezd a hajhagymák tápanyag- és oxigénellátása, ami aztán végül a hajhullás kialakulásához vezet.

Ha férfi vagyok, a genetikát kell okolnom? Mitől hullik a hajam?

Vizes hajjal mentünk ki télen? Rosszul fésültük, vagy tápanyaghiányból ered a hajhullás? Sok férfi felteszi magának a kérdést, hogy „mitől hullik a hajam?”, és a bűnöst legtöbbször a génjeinkben kell keresni. Ez nem sok vigaszt nyújthat, de legalább nem gyártunk több összeesküvés-elméletet a tükör előtt.

A hajhullás szinte az összes férfit érinti. Ez egy természetes, de sokakat zavaró jelenség. A hajhullás genetikailag kódolt, de évszázadok óta foglalkoztatja a férfiakat és próbálnak tenni ellene. Egyes források szerint maga Julius Caesar is azért ragaszkodott babérkoszorújához, mert így próbálta leplezni hiányos hajkoronáját.

mitől hullik

A férfiak kopaszodásának legfőbb okaként a genetikát szokták okolni, ami örökletességet jelent, ilyenkor a hajhullás oka a DHT hormon túlműködése, megnő a  szervezetben a DHT hormon szintje, ami végül hajhulláshoz vezethet. A férfiak szervezetében lévő tesztoszteron hormon egy része alakul át dihidro-tesztoszteronná (egy enzim, az alfa 5 reduktáz hatására). A DHT ezután bekerül a véráramba, szabadon áramlik benne míg eléri a fejbőrt. Itt kapcsolódik a tüszők receptoraihoz, amelyeket károsít. A tüszők zsugorodását okozza, amelyek már nem tudják támogatni az egészséges haj növekedését.

A hormonális/genetika hajhullás nem gyógyítható, ez már egy visszafordíthatatlan, bár természetes folyamat, ez ellen egyetlen biztos módszer létezik, a hajbeültetés.

Ez, a genetikai típusú hajhullás nagyon jellegzetes formában jelentkezik. Elsőként a homlok két oldalán, majd a fejtetőn húzódik hátra a hajas terület. Később a fejtetőről tűnik el lassanként a haj. A folyamat végén egyfajta patkó alakban marad meg haj, mely a halántékokon át a tarkóhoz vezet. A patkó alak magyarázata, hogy az ezen a területen lévő hajhagymákra nincs befolyással az androgén hormon. Ennek köszönhető az is, hogy hajátültetés során az innen kivett hajhagymák már tartósak lesznek a fej bármely területén.

Hogy lehet tenni ellene? Létezik egyáltalán megoldás?

mitől hullik

Számos tanács és népi hiedelem közül válogathatunk, a célunk a kopaszodás visszafordítása. Ricinusolaj, drága sampon, hajolajak, speciális masszázs, gyakori nyírás és még megannyi tipp. Ezek jó esetben is csak késleltetik a nagymértékű hajhullást. A méregdrága hajnövesztő szerek hatásai ideig-óráig talán működhetnek, de akinek genetikai okokból hullik a haja, annak hosszabb távon nem jelentenek megoldást. Az egyetlen végleges megoldás a kopaszodásra a hajbeültetés.

Milyen gondokat okozhat a kopaszodás?

Főleg esztétikait. De ezt nem szabad lebecsülni. A jó közérzet kihat az ember szellemi és fizikai teljesítőképességére is. Továbbá komoly szorongást, frusztrációt okozhat egy férfinak, ha bizonyos látványos, személyes tulajdonsága akarata ellenére változik meg. A ritka haj, kopaszodás sokak önbecsülését veszélyezteti. A kevésbé szerencsések pedig ízléstelen tréfák célpontjai lehetnek.

Ha a hajhullásunk nem visszafordítható, az egytlen tartós és életre szóló megoldást a hajbeültetés jelenti, amikor is a saját, még meglévő hajunkból ültet át a szakorvos hajszálakat a kopasz területre. Bővebben is olvashat a hajbeültetés menetéről és arról, hogyan zajlik a hajbeültetés, vagy jelentkezhet ingyenes orvosi konzultációnkra, ahol személyre szabottan és kötelezettségmentesen kaphat választ kérdéseire szakorvosunktól!

Önt is zavarja, hogy hullik a haja? Szeretne tenni ellene?
JELENTKEZEM AZ INGYENES KONZULTÁCIÓRA