A kopaszság lehet egészségügyi probléma eredménye, ám a genetikailag öröklődő kopaszság nem okoz egészségügyi problémát, tartják a szakemberek. De mi a helyzet a lelki sérelmekkel, az önértékelési zavarokkal és a pszichológiával? Ha „fejen” és „fejben” nem vagyunk rendben, az talán nem okozhat súlyos problémákat?


Nem kell Sámson legendájáig visszamennünk az időben, hogy tudjuk, egy – jól beállított, divatos – séró erőt ad viselőjének. Vagy mondjuk inkább úgy, hogy kellő magabiztosságot. A mindennapi élet kihívásai között ugyanis a jó megjelenés része nemcsak a tiszta, ápolt külső, a megfelelően megválasztott viselet és a jó fellépés, hanem az önazonos hajviselet is. Utóbbi jelző azért is fontos, mert amíg egy idősödő professzortól nem várunk el dús hajzuhatagot, a fiatalkori kopaszodás természetellenesnek tűnik. Olyan, mint az idő előtti öregedés.

Kopaszság egyenlő…

A haj elvesztését évszázadokon keresztül negatív képzettársítások övezték a kultúrtörténetben, így nem csoda, ha mára kevesen találják vonzónak a kopasz fejet. Nem csak a vezeklők nyírták le a hajukat bűnbocsánatot keresve, hanem sokszor a közösség is kopaszra nyírás útján kívánta megbüntetni, kiközösíteni az arra érdemeseket. A kopaszság, mint skarlát betű éppen ezért egészségügyi gondokat, vagy erkölcsi elzüllést, bűnöket jelzett a társadalmi csoportokban.

Megdöbbentő, hogy a megszégyenítő kopaszra nyírás a legutóbbi évtizedekig jelen maradhatott az európai kultúrtörténetben. Így a második világháború koncentrációs táboraiban, sőt a felszabadulást követően a nácikkal kollaborálók haját is kopaszra nyírták. Sőt, háborúnak sem kellett lennie ahhoz, hogy a katonaságban bevett szokás szerint az újoncokat megfosszák a hajuktól, ezzel eleve alárendelt szerepre kényszerítve őket.

Mit üzen a pszichológia

Mint az elején érintettük, a haj elvesztése, amennyiben nem valamilyen egészségügyi probléma következtében jön létre, a férfiaknál egy természetes, genetikailag öröklődő folyamat része. Mindez nem jelenti ugyanakkor azt, hogy negatív pszichológia következményeket hozzon elsősorban azoknál a férfiaknál, akik fiatalon veszítik el a hajukat. Az évezredes kulturális beidegződéseket nehéz egy szempillantás alatt elfelejteni, és ha a külsőnkkel való elégedetlenség tovább gyűrűzik, a mindennapi életünk láthatja kárát.

A 20-as és 30-as éveikben járó, kopaszodó, vagy súlyos esetben már teljesen kopasz férfiak magánéletében (párválasztás) és karrierjében (magabiztos munkahelyi fellépés) egyaránt nehézséget jelenthet a haj elvesztése. Ám nem szabad elfeledkezni korunk fiatalságkultuszáról sem, amely a 40-es, 50-es éveikben járóktól is elvárja, sőt megköveteli a fiatalos kinézetet, az egészséges, sportos külsőt. Ellenkező esetben könnyen ítélkezik a környezet – nők és férfiak ebben aligha különböznek – az emberről: milyen rosszul néz ki, „tiszta öreg”.

Kopaszság pszichológiája

Nézzünk tükörbe

Ahhoz, hogy a mindennapjainkat ne frusztráltan, szégyenkezve töltsük, elengedhetetlen a tükörbe nézés: elfogadom-e, hogy a genetika kibabrált velem (sok férfitársammal egyetemben) és nem hagyom, hogy az önbizalmamat megtorpedózza a kopaszságom vagy kicselezem a sorsot. A modern technika vívmányai, így a hajbeültetés ma már mindenki számára elérhető lehetőséget biztosít arra, hogy ne kelljen átélnie a kopaszodás okozta negatívumokat. Régi igazság, hogy az ész a fontos, nem a haj, de ez csak akkor igaz, hogyha frusztráció mentesen, nyugodtan tudunk a tükörbe nézni – hajjal vagy anélkül.

Főleg esztétikait. De ezt nem szabad lebecsülni. A jó közérzet kihat az ember szellemi és fizikai teljesítőképességére is. Továbbá komoly szorongást, frusztrációt okozhat egy férfinak, ha bizonyos látványos, személyes tulajdonsága akarata ellenére változik meg. A ritka haj, kopaszodás sokak önbecsülését veszélyezteti. A kevésbé szerencsések pedig ízléstelen tréfák célpontjai lehetnek.

Milyen gondokat okozhat a kopaszodás?

Ha a hajhullásunk nem visszafordítható, az egytlen tartós és életre szóló megoldást a hajbeültetés jelenti, amikor is a saját, még meglévő hajunkból ültet át a szakorvos hajszálakat a kopasz területre. Bővebben is olvashat a hajbeültetés menetéről és arról, hogyan zajlik a hajbeültetés, vagy jelentkezhet ingyenes orvosi konzultációnkra, ahol személyre szabottan és kötelezettségmentesen kaphat választ kérdéseire szakorvosunktól!