Sokszor hallani, hogy télen mindig viseljünk sapkát, nehogy a hideg ártson a hajunknak. Arról azonban kevesebb szó esik, hogy a hajhullás nyáron is veszélyt jelenthet az erre hajlamos emberek számára, pedig valójában a meleg időben kell rá a leginkább odafigyelni. Az alábbi cikkből kiderül, hogyan védheti meg haját a nyár káros hatásaitól.

 

Napfény, UV-sugárzás

hajhullás nyáron

A hajnak, amellett, hogy fejünk ékessége, védelmező funkciója is van, ezért fontos, hogy megőrizzük egészségét, és hogy a hajhullás nyáron se okozzon problémát. A hajhullásról rengeteg tényt és tévhitet ismerjük, azonban a melegben még jobban oda kell figyelni erre. Az első és lefontosabb a haj napfénytől való védelme. Ha túl sok időt töltünk a tűző napon, a hajszálakat védő protein roncsolódik, így a káros sugarak már a belső szerkezetre is könnyeben fejtik ki negatív hatásukat. A haj ettől fénytelen és fakó lesz, illetve kevésbé tud ellenállni a többi külső hatásnak. Ahhoz, hogy a hajhullás nyáron is elkerülhető maradjon, a haj mellett a fejbőrre is különösen oda kell figyelni. Klasszikus megoldás lehet egy jól szellőző kalap beszerzése, de ha nem akar folyamatosan fejfedővel járni az utcán, használhat fényvédő spray-t is, ami visszaszorítja a káros tényezőket. Hajmosáskor pedig fontos, hogy lehetőség szerint olyan sampont válasszon, ami mentesíti a hajat az uszodák és strandok klóros vizének hatásaitól.

Medencék, tavak, tengerek

hajhullás nyáron

A napfény a nedves hajat még könnyebben kezdi ki, hiszen a vízcseppek jobban gyűjtik a napsugarakat. Ehhez jön még az uszodai klór vagy éppen a szárazságot idéző só, ha esetleg tenger- vagy óceánpart a nyaralás célpontja. Apró, de hasznos trükk, ha haját már azelőtt benedvesíti, hogy vízbe mártózna, mert így nehezebben szívódnak fel a káros anyagok, és a hajhullás kevésbé lesz fenyegető. Azonban az, hogy nyáron gyakrabban van vízben, és a haját kívülről sok nedvesség éri, még nem jelenti azt, hogy nem kell odafigyelni a hidratálásra. A megfelelő folyadékbevitelért az egész teste hálás lesz: igyon meg naponta legalább 2-2,5 liter (lehetőleg szénsavmentes) vizet, arra pedig külön ügyeljen, hogy az alkohol vízelvonó hatású, tehát egy esküvő vagy egy szimpla baráti összejövetel alatt is kerítsen alkalmat a vízfogyaszásra. A hajat közvetlenül hajolajjal érdemes hidratálni, így a hajhullás nyáron is féken tartható.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Száraz, poros levegő

A kánikulát hajunk is megérzi, az ilyenkor jellemzően izzadtabb fejbőrön a szennyeződés könnyebben megtapad. A sok idegen anyag miatt a fejbőr nehezen lélegzik, így a hajhullás könnyebben bekövetkezik. Fontos, hogy nyáron gyakrabban mosson hajat; ha nem is mindennap, de legalább kétnaponta próbáljon időt szánni rá. A hajápolás különösen jelentős akkor, ha az idő kissé szelesre fordul, mert az erős levegőáramlat összedörzsöli a hajszálakat, amik megsértik egymás felszínét, és így könyebben roncsolódhatnak és elgyengülhetnek. Mindemellett esős időben se intézze el annyival, hogy “meleg van, úgyis rögtön megszárad” a haja. Az eső manapság kifejezetten szennyezett, így ez nem ugyanolyan, mintha fürdővízzel telítődne a hajkorona. Meleg, de nedves időben is tartson magánál esernyőt vagy kalapot, kerülje a megázást, ahogy csak lehet!

 

Helytelen táplálkozás

hajhullás nyáron

A hajhullás nyáron a megfelelő tápanyagbevitellel is megfékezhető. Használja ki, hogy ilyenkor rengeteg zöldségnek és gyümölcsnek van szezonja, ugyanis a hajhagymák érzékenyek a vitaminokra és az ásványi anyagokra. Tápanyaghiány esetén könnyen előfordulhat, hogy a haj növekedése megáll, ritkul, vagy hullani kezd. A legfontosabbak az A-, B-, E- és H-vitaminok, illetve az olyan anyagok, mint a vas, a cink, a kálcium vagy a magnézium. A-vitamin répában tejtermékekben, tojásban és májban is van, a B-vitamin főleg élesztőben, mogyoróban vagy dióban található meg. Az E-vitamint legkönnyebben gabonával vagy tojássárgájával juttathatjuk szervezetünkbe, a H-vitamint pedig zöldségfélék és halak is nagy mértékben tartalmazzák. A cink- és vasbevitel érdekében májat, tojást és vörösbort is fogyasszon a varázslatos haj érdekében.

Sport, mozgás hiánya

 

hajhullás nyáron

Ne lustuljon el a fullasztó melegben sem! Persze, nyáron ez roppant nehéz, de nem csak egészsége, haja állapota is nagy mértékben függ a rendszeres mozgástól. Kevesen tudják, de hajunk nagyon érzékeny a lelki állapotunkra, így ha a kevés sport a pszichés állapotunkra vagy az alvás minőségére is kihat (levertség, alvászavar, rossz közérzet), azt a haj rögtön megérzi. A megfelelő mennyiségű testmozgással tehát két legyet üthet egy csapásra: fitt, egészséges és boldog lesz, valamint a hajhullástól sem kell félnie.

 

A gyenge, ritka hajat ezek a nyári tényezők még inkább veszélyeztetik. Ha zavarja, hogy haja nem elég erős vagy sűrű, tudjon meg többet arról, hogyan változtathat ezen!