Ma rengeteg mindent az evolúcióval magyaráznak. A hüvelykujjunk befelé fordult, hogy fogni tudjunk, szájunk rengeteget finomodott, hogy változatos hangképzésre legyünk képesek, a kislábujjaink pár tízezer év múlva eltűnnek (ha megéri az emberiség), mert nem sok hasznuk van. És a hajhullás oka is az evolúció – legalábbis erre vezetik vissza a tudósok.

Miért fontos a hajunk egyáltalán?

Manapság már nem annyira érezzük fontosságát, de az ősidőkben hajunk és szőrzetünk védelmi funkciót látott el.

Például:

  • véd a napsugárzástól
  • hőszigetel
  • higiéniai szereppel bír (Ezt egyesek vitatják ugyan, viszont a hónaljnál egyértelmű, hiszen az ottani szőr megelőzi, hogy a két bőrfelület összeérjen és dörzsölődjön. Ezzel fertőzések kialakulásának lenne kitéve, viszont a szőrzet elősegíti a hónalji bőrfelületek szellőzését. Ezt manapság nem érezzük olyan égetőnek, viszont ne felejtsük el, hogy csak az utóbbi pár évtizedben lett mindennapos a mindennapos tisztálkodás.)
  • és egészségi állapotunkat is közli

hajhullás oka oroszlánA védelmi funkció persze akkor működött, ha dús és erőteljes hajunk volt. Ez mára azért némileg változott. De korábban a karcolások, kisebb ütések ellen jó védelmet nyújtott a szőrzet. Az állatvilágban ma is fontos szerepe van: legszembetűnőbb a hím oroszlánok sörénye, aminek köszönhetően szinte lehetetlen a nagymacska legérzékenyebb pontjára (nyak) támadni.

A haj és testszőrzet tehát sok előnnyel jár számunkra. A hajhullás okát, miértjét is próbálták persze megmagyarázni. Ehhez azonban már jóval kevesebb előnyt tudtak társítani a szakértők. Ilyen például, hogy több D-vitaminhoz jutunk a csupasz bőrfelület által (a napsugárzásból jutunk hozzá – ezért is kapnak többek között a csecsemők 1 éves korukig még D-vitamint, hiszen ritkán tartózkodnak napon és akkor is nagyon be vannak bugyolálva), valamint állítólag a hatalmat és bölcsességet hivatott szimbolizálni a tar fejfedő, aminek fontos szerepe volt az ősember számára. Ez azért mondjuk vitatható, hiszen az állatvilágban is sok esetben éppen a domináns példány rendelkezik nagyobb és összetettebb szerkezetű fejjel.

Valamint az sem lehet véletlen, hogy az ősi civilizációk megjelenése óta az emberi a hatalmat és dominanciát mindig fejdísszel jelezték. Akár a királyok koronája, ősi törzsek varázslóinak fejdíszei, babérkoszorúk – de manapság a popsztárok és a feltűnést kereső emberek számára is a fejdíszek és hajformák dobogós helyet foglalnak el, ha felsőbbrendűségüket szeretnék demonstrálni.

Szóval a hajunk eltűnése ezek alapján nem feltétlenül tesz minket dominánssá, de legalábbis további vitára érdemes ez a kérdés.

Az evolúció szakszerűtlen megközelítése, de nem jár messze az igazságtól, hogy eltűnnek azok a jellemzők, amik nem segítik az életben maradást és erősödnek azok, amik segítik a fajfenntartást. A kopaszodásnak nem sok előnye van, de pont az teszi érdekessé a kérdést, hogy az embereknél a kopaszodás nemhogy nem tűnt el, hanem minden generációval nő a kopaszok száma. Sőt, az egyre fiatalabbakat is érinti.

A hajhullás oka persze valamennyire lehet, hogy generációs betegség, viszont teljes mértékben ezt nem lehet csak a rossz táplálkozással és az életvitellel magyarázni, mivel életminőségtől és életviteltől függetlenül egyenlő arányban hullik a férfiak haja.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Miért csak a férfiak haja hullik?

A hajhullást a tesztoszteron okozza. Egy enzim hatására a tesztoszteron dihidro-tesztoszteronná alakul (DHT) és ez hat a fejtetőn lévő hajhagymákra. Érdekes, hogy a fej oldalsó részén és hátulján lévő részek érintetlenek maradnak és a DHT-hormon csak a fenti hajhagymáktól vonja el a tápanyagot. Szerencsére többi hajhagymára a DHT hatástalan, ezért is megoldható a hajbeültetés. A hajbeültetés során a fejtetőre ültetett haj már nincs kockázatnak kitéve (hiszen arra az átültetés után is hatástalan a DHT), így az tartósan ott marad.

Sajnos mindenkinek csak a saját haját lehet beültetni, pedig bizonyára sok dús hajjal rendelkező férfi és nő lemondana pár ezer hajszálról, hogy azt a kopaszoknak adja. Persze csak némi ellenszolgáltatás fejében.

hajhullás okaTermészetes úton csak a férfiak haja hullik. A női hajhullás nagyon gyakran egy betegség tünete. A férfiakban nyilván sokkal több a tesztoszteron, ami végső soron felelőssé tehető a hajhullásért.

Már a híres görög orvos és filozófus, Hippokratész is megállapította, hogy az eunuchoknak nem kell tartania a kopaszodástól. Adataink szerint ő volt az első, aki felismerte, hogy a hajhullás oka a herékben, valójában a tesztoszteronban keresendő.

Akkor jutott erre a megállapításra, amikor feltűnt neki, hogy az eunuchok nem kopaszodnak.

A háremek őrzése tehát biztos módszer lehet hajunk megőrzésére. Más kérdés, hogy a kasztrálás némileg nagy ár mindezért. Ajánlani tehát nem ajánljuk ezt a megoldást.

Nem Hippokratész tette az alábbi megállapítást, de szintén érdekes, hogy a kopaszoknál az érintett felületről eltűnnek a hajnövekedésért felelős elősejtek, de az őssejtek ugyanúgy megmaradnak. Az őssejtek legnagyobb előnye, hogy képes a többi sejt szerepét átvenni és ezzel pótolni, ellátni a hiányzó funkciót. Az, hogy ez pont itt nem sikerül, valószínűleg annak tudható be, hogy ehhez szükséges lenne még zsírsejtekre a hajhullással sújtott területen, viszont a kopasz embereknél jelentősen kevesebb a zsírsejtek száma a kopasz fejbőr alatt, mint a hajjal rendelkező embertársaik fejbőre alatt. Ha mindez nem lenne elég, akkor azt is kimutatták, hogy a kopaszok fejbőrében jóval több olyan természetes gátló vegyület van, amik az őssejt aktiválódását tenné lehetővé.

Mivel küzdöttek az ősök a kopaszság ellen?

A kasztráció során megmarad a hajunk, a hangunk is vékony marad és a viselkedésünk sem lesz túl maszkulin. A perzsák és sumérok éppen ezért más eszközökhöz is nyúltak.

Ők gyógynövényes főzeteket készítettek, amiknek a hatásosságát jól szemlélteti, hogy a akkoriban a férfiak rengeteg parókát hordtak. Egyiptomban, egy Kr.e. 1500 körüli írás szerint a hajhullás ellen vas-oxidból, ólomból, hagymából, alabástromból, mézből, krokodil-kígyó-oroszlán zsírjából kellett főzetet készíteni és Ré istenhez imádkozni. Reméljük, hogy ezt a löttyöt nem meginni kellett, hanem csak a fejükre kenni.

Mivel krokodil nem terem mindenhol, de a  férfiakat földrajzi egységtől függetlenül mindenhol zavarja a kopaszodás, ezért ennek megfelelően minden népnek megvan a maga receptje a kopaszodás ellen: aludjunk fejjel lefelé, dörzsöljük be a fejünket csilivel és zsályaolajjal, el kell hagyni a maszturbációt, gyakran vágni a hajat stb.

A hajhullás ellen két módszer vált eddig be – oroszlánok és csili sem kell hozzá. Az egyik egy olyan tabletta, mely csökkenti az enzim hatékonyságát, mely a tesztoszteront DHT-hormonnál alakítja. De ezzel jó óvatosan bánni, hiszen a DHT alapvetően nem egy “gonosz” hormon, szóval megvan a maga szerepe, amibe nem biztos, hogy szerencsés belenyúlni.

A másik megoldás pedig a hajbeültetés. Ez jóval hatékonyabb a hormonmódosításánál, valamint garantált a siker, ha hozzáértők végzik a beavatkozást. És mivel nem jár szervezeten belüli beavatkozással, ezért mellékhatást sem rejt magában.

Gyakran halljuk, hogy a kopaszodás anyai ágon öröklődik, azonban ez nem ilyen egyszerű. A mai ismeretek szerint a hajhullás mindkét szülő génjeitől örökölhető és a hajhullás nem egy, hanem több gén közös eredménye.

A hajunk szerepe a XXI. században

A hajhullás oka sokakat megmozgat, és sok írás is született a témában – de hogy tudjuk, hogy az esztétikumon kívül mit kockáztatunk még a kopaszodással, ahhoz ismernünk kell a hajunk azon szerepét, amit a mindennapjainkban betölt.

A női és férfi haj szerepét külön kell választani, ahogy a két nem is más és más feladatot tölt be az evolúció szerint. Az egyik megtermékenyít, másik világra hoz, ehhez azonban kapcsolattartásra, kommunikációra is szükség van – hogy a részletekbe ne menjünk most bele.
A hajunk jó jelzőtáblát jelent a másik nem számára, amit gyakran nem is tudatosan használunk és értünk meg. A Mindennapi Pszichológia cikke több forrást dolgozott fel, melynek a fókuszában az emberi hajak és azok jelentése szerepelt.

Bereczkei 2003-ban megjelent anyaga alapján a női haj mesél viselője egészségi állapotáról és reprodukciós képességeiről is. Meskó 2007-ben azt fűzte hozzá, hogy a fiatal lányok hosszú, az idősebb nők rövid hajat részesítik előnyben. Ehhez hozzá kell társítani, hogy mivel a férfi számára nagyon fontos, hogy életképes utódot nemzzen, ezért az egészséges nőhöz vonzódik természetesen.  Az egészsételen embernek haján is kiütközik az állapota: fénytelen, töredezett, csapzott haja lesz. Míg az egészséges embernek dús, fényes, erős. Ez utóbbiból könnyebb hosszabbat növeszteni, míg az egészségtelen haj csak még feltűnőbben árulkodna gazdája állapotáról.

Alan és Barbara Pease több könyvében is körüljárta a témát a testbeszéd szempontjából. A nők nem csak egészségi állapotukat tudják közölni hajukkal, hanem vonzalmukat is. A flörtölés szempontjából már-már klisé, hogy a nő át-átdobja haját válla fölött, ezzel mutatva meg például nyakát a férfi számára. Ez a sebezhetőség és bizalom imponáló egy férfinak és felkelti érdeklődését a nő irányába.

A munkahelyen ugyanakkor nem szerencsés, ha a nő haját válla fölött dobálja, de még az sem, hogy kiengedve hordja: a munkahelyeken általában azok a sikeresebb nők, akik hajukat összekötve hordják.

A férfi is használhatja haját a vonzalom kifejezésére. Ha nem is olyan kifinomult módszer, mint a hajjal való játszadozás és váll felett átdobás, jó tudni, hogy a kisgyerekek csak a szimpatikus lányok copfját rángatják. Később rájönnek, hogy nem feltétlenül kell a lány hajába csimpaszkodni, ha még valaha szóba szeretnének vele állni, ezért a simogatás veszi át ezt a szerepet.

Egyes feltételezések szerint a hajtépés és az ebből finomodott simogatás valójában a ragaszkodás és nőbe való kapaszkodás, birtoklás ösztönét hivatott kielégíteni.

Meskó a különböző hajstílusokról is értekezett. A rövidebb hajú nők kevesebb, hosszabb hajúak nagyobb tetszést váltottak ki a férfiakban. Ugyanígy a rendezetlen, kontyos, rövid, ápolatlan hajak sem a férfiak kedvencei. Sőt, olyannyira működik ez, hogy egy kevésbé szimpatikus arc is nagyobb tetszésnek örvendett, ha ahhoz kibontott, hosszú haj társult.

Mindenki számára ismert, hogy azért is gondolunk valakit első látásra szimpatikusnak, vagy kevésbé szimpatikusnak, mert olyan illatanyagokat bocsátunk ki, melyek egyesekben tetszést, vagy nem-tetszést váltanak ki. A hosszabb haj sokkal jobb a feromon szállításában, ezért a hosszú és kibontott hajú nők némileg sikeresebbek a párválasztásban.

A Pease szerzőpáros kitért a hajszínekre is. A szőke hajú nők magasabb ösztrogénszintet képviselnek, mint a barnák és feketék, ezért a szőkeség a férfiak számára a termékenységet hivatott szimbolizálni. A szülés után azonban sötétebbé válik a nők haja, ezért az valószínűleg a többi férfi számára így küld jelet, hogy másnál kell kopogtatni.

hajhullás oka fej

Persze a magasabb ösztrogénszint a természetes szőkékre vonatkozik, a festett hajra nem. Viszont a férfiak figyelmét ugyanúgy felkelti a festett haj is. Egyelőre rejtély, hogy azok a férfiak, akik másik hajszínhez vonzódnak, mi alapján választanak. Elképzelhető, hogy náluk valamilyen gátlás, vagy tanult dolog áll a háttérben. Az is egy lehetséges magyarázat, hogy a férfiak tudat alatt leosztották a szerepeket, így ha az alfahímek is a szőke hajhoz vonzódnak, akkor a bétahímeknek valószínűleg nagyobb esélyük lehet a barnáknál, feketéknél.

Beszédes az a tény is, hogy a nők, ha krízisen mennek át (párkapcsolati, munkahelyi, stb.), akkor gyakran változtatják meg hajukat is – kvázi új szerepet vesznek fel. A férfiakra ez kevésbé jellemző, ráadásul nekik még a kopaszodástól is tartaniuk kell.

Az evolúciós kutatások szerint a férfiak hajhullása az érettséggel, szociális dominanciával és magasabb intelligenciával kapcsolható össze, de azok a férfiak, akik a drogériákban kétségbeesetten kutatják az új csodaszereket, vagy a hajhullás oka iránt érdeklődnek, valószínűleg nem vigasztalódnak ezzel.

Úgy pedig még inkább az elkeseredettségbe hajszolják magukat a férfiak, hogy ha annyira nem is evolúciósan, de rengeteg negatív sztereotípiát társítanak a kopaszok felé. Ilyen az agresszió, tanulatlanság, ingerlékenység, empátiára való képtelenség, túlzott versenyszellem, stb.

Ezt az is alátámasztja, hogy a korábban említett szerzők (Meskó és Bereczki) megállapították, hogy a kopaszodás csökkenti a férfiak fizikai vonzerejét.

Az vitathatatlan, hogy azon férfiak, akik kopaszodnak, magas tesztoszteronszinttel rendelkeznek. A magas tesztoszteron pedig hajlamosíthat az erősebb fizikai felépítésre és agresszívabb viselkedésre is. Ez azonban több dologban is megnyilvánulhat, nem feltétlenül csak a durvaságban.

Ez a tény sem hat nyugtatóan arra a férfira, aki szégyelli kopaszságát.  Ez egyébként nem is csoda, a filmekben nem nagyon tudunk olyan negatív karaktert említeni, aki ne lenne kopasz, valamint a kigyúrt kidobókhoz is szigorúan hozzátartozik a kopasz hajviselet. Nem is említve a radikális csoportokat, akik egyenruha híján a fejük leborotválásával jelzik identitásukat.

A Pease szerzőpáros azért próbálja nyugtatni a kopaszodó férfiakat és a nem szőke nőket is. Egy kutatás szerint a férfiak a barna hajú nőkhöz az intelligenciát társították, a rövidebb hajhoz pedig, ha a vonzalmat nem is, de az őszinteséget, gondoskodást és érzelmességet kapcsolták.

A férfiak hajának nőkre gyakorolt hatásáról ilyen átfogó vizsgálat nem is született ugyan, de valószínűleg a szőke, fekete, rövid és hosszú hajú férfiaknak is megvannak a kedvelői. Ilyen kutatások végzése sok időbe és pénzbe is kerül, viszont ha némileg pontatlan is, de beszédes az az adat, ami az internetes társkereső oldalakon szerepel. Itt a férfiak és nők feltüntethetik azt, hogy kiket preferálnak fizikai és kognitív tulajdonságaik szerint.

A férfiak jellemzően kevesebb feltételt adnak meg, viszont fontos számukra az általános ápoltság, tanultság, normális-sportos testalkat és az, hogy a nő alacsonyabb legyen, mint a férfi.

A nők ugyanekkor a magasabb, vékony-átlagos-sportos férfiakat részesíti előnyben. Az egzisztencia és tanulmányi előmenetel szintén fontos, de érdekes, hogy amíg a férfiak alig-alig szabnak meg ilyen feltételeket a nők jelentős része az ideális férfi haját is megszabja. A legnépszerűbb haj ezek szerint a rövid és normál hosszúságú. Ettől leszakadva a hosszú és félhosszú haj. Messze a sor végén pedig a kopasz “frizura” szerepel.

A kopaszodó férfiak tehát nincsenek könnyű helyzetben. A hajhullás oka ismert (DHT-hormon), értelme nem igazán, továbbá a társadalom számára is negatív üzenettel bír a tar fej.

Mit tegyünk akkor a kopaszság ellen?

Az előítéletekkel szemben sajnos semmit nem tudunk kezdeni. A samponok és egyéb mendemondák sajnos hatástalanok. Van azonban valóban működő megoldás. Szerencsére ma már nem csak a milliomos filmsztárok engedhetik meg maguknak, hogy leszámoljanak a ritkuló haj okozta megkülönböztetéssel.

A hajbeültetés során tartós és valódi megoldást kapunk. Ha tényleg le szeretne számolni a hajritkulással és beleunt a hatástalan hajnövesztési praktikákba, akkor ne várjon tovább! Minél később lép, annál nagyobb procedúrára lesz szükség, hogy visszanyerje fiatalkori önmagát!

Igen, valódi megoldást akarok!!