A felnőtt férfiak énképét semmi nem változtatja úgy meg, mint a hajhullás. Szinte az összes férfit érinti ez a probléma.

Azonban a férfiak többsége még most sem tudja, hogyan reagáljon erre a kellemetlenségre. Pedig több ez, mint kellemetlenség: a kopaszodó férfiakkal szemben több a negatív előítélet, valamint a ritkuló hajú férfiak többsége nem is nagyon tudja feldolgozni a felnőtt korban történő testképváltozást.

A férfiak egészen különböző módon reagálják le ezt a szituációt.

Vannak, akik…

Nem fogadják el

Velük nem sok mindent lehet kezdeni. Rendszeresen járnak fodrászhoz és nem értik, hogy miért javasolnak nekik új frizurákat. A baráti társaságban elhangzó hajjal kapcsolatos vicceket inkább nem értik meg, és úgy tesznek, mintha még mindig a tinédzserkori hajukkal rendelkeznének.

Titkolják

Eleinte ők sem fogadják el, de aztán amikor önmaguknak nem tudnak hazudni, akkor stratégiát váltanak. Általában próbálják elfedni a hajuk hiányát. Erre több taktikát is alkalmaznak. Vannak, akik különböző sapkákkal és kalapokkal alakítanak ki szoros kapcsolatot, míg mások olyan frizurát választanak, ami ha nem is előnyös, de azt sugallja, hogy van még bőven haj. Azok, akik a homlokukon kezdenek el kopaszodni, egyszerűen csak meghagyják hosszabbra hajukat és ezzel leplezik ideig-óráig a kopást. Rosszabb helyzetben vannak azok, akiknek a fejtetőn kezdődik el a hajhullás. Ők is a hosszabb haj mellett foglalnak állást és igyekszenek ráfésülni az egyre terebélyesedő foltra. Ez ideig-óráig működhet, de egy idő múlva akkora lesz a kopasz folt, hogy lehetetlen eltakarni. Nem ez a legjobb frizura kopaszodóknak. Aki így tesz, az számíthat rá, hogy összesúgnak a háta mögött. Nekik talán jobb lenne, ha férfiasan szembenéznének a problémával és valódi megoldást keresnének, ahelyett, hogy titkolni próbálják.

Pánikolnak

Ők azok, akik észreveszik a hajhullást, és felveszik ellene a harcot. Nagyon. A drogériák polcain egymás után próbálják ki a különböző szereket és azok kombinációit. Naponta akár 2x is mosnak hajat. Sajnos a legtöbben semmiféle eredményt nem érnek el ezekkel. A férfiak hajhullásának 99%-át a DHT hormon okozza, ez ellen a samponok, olajok és kapszulák nem sokat érnek. Léteznek DHT hormont akadályozó szerek is, de ezek több veszélyt rejtenek magukban, mint amennyi előnnyel szolgálnának – a működésük pedig kétséges és hosszú távon általában nem működnek.

Alkalmazkodnak

Ők azok, akik felismerték a problémájukat és próbálnak alkalmazkodni. Ekkor új frizurákban gondolkodnak, vagy teljesen leborotválják hajukat. Sajnos a haj leborotválása nem mindenkinél működő megoldás, hiszen az emberek többségének olyan a fejformája, hogy egyenesen előnytelen számukra a kopaszság.

Ideális frizurák kopaszodóknak

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

Vannak olyan frizurák kopaszodóknak, amikkel viszont egy ideig előnyünkre is fordíthatjuk állapotunkat.
Először azt kell figyelembe vennünk, hogy milyen módon kopaszodunk. Sajnos akit fejtetőn ért a DHT hormon hatása, annak nincs sok választása. Nekik minél rövidebbre kell vágniuk hajukat.

Akinek viszont kétoldalt halántéknál kezdett el hullani a hajuk, azok már több opció közül választhatnak.

1. Választékkal oldalra fésülve (lehet kócos, vagy rendezett is)

Ez egy korrekt módja a kopaszodás elfogadásának. A kopasz folt ezáltal az egyik oldalon a választék részét képezi, tehát jó ideig fel sem tűnik, hogy valójában megindult a kopaszodás. A másik oldalt pedig a haj letakarja ezt a foltot.

Ez a frizura divatos, könnyen rendben tartható és kevésbé extrém. Nagyon sok férfi tart a hajának változtatásától, mert túl nőiesnek gondolja, ha frizurákkal kísérletezik. Pedig a frizura rendben tartása nem női jellemző és nem is büszkeségi kérdés, hanem az igényes megjelenés alapköve.

2. Tépett frufrus

Természetesen itt nem a női frufrura kell gondolni. Viszont egy megfelelően lazán, csibészesen kialakított frufru eltakarja a kezdődő kopaszságot. Ilyet akkor tudunk formálni, ha van még megfelelő hajmennyiségünk.

3. Homlokba fésült, hosszú haj

Ezzel már jó vigyázni. Egy profi fodrász egy jó minőségű hajzattal nagyon esztétikussá tudja ezt a frizurát tenni, de ha saját kezűleg próbálunk ilyet varázsolni, akkor gyakran csak valami erőltetett végeredményt kapunk. Ha nem sikerül precízen beállítani ezt a frizurát úgy, hogy mégis lazának tűnjön, akkor egyértelmű lesz, hogy csak meglévő kopaszságunkat akarjuk elrejteni.

4. Az Elvis-féle pompadour haj

Igen, a retró ismét hódít. Sajnos úton-útfélen ilyen hajjal futunk már szembe, hiszen a sztársportolók után lavinaszerűen indult meg ez a viselet a tinik között is. Csak akkor próbáljuk ki, ha elég természetesen és markánsan nézünk ki tőle, különben könnyen vicc tárgyává válhatunk.

5. Rövid, tépett haj

Ez a frizura nem rejti el a kezdődő kopaszságot, ellenben képes annyira feldobni külsőnket, hogy sokaknak fel sem tűnik ritkuló hajunk. Ez a frizura is igen divatos, de sokkal természetesebb viselet, mint az előzőleg tárgyalt “focista-haj”. Ezáltal kisebb veszélyt rejt, hogy hátunk mögött megmosolyognak minket. További előnye, hogy egy pillanat alatt elkészülünk vele reggel és nem igényel sok ápolást, tehát igen kényelmes viselet.

6. Lazán hátrafésült haj

A fodrászok mostanában mindenkinek rövidre vágják oldalt a haját, de itt történetesen pont hogy előnyös, ha hosszúra marad! A lazaság természetesen csak képletes, hiszen egy erre alkalmas szerrel ott is kell tartani. Erre több lehetőségünk van. Viszont mindenképpen kerüljük a vastag zselézést, hiszen azon túl, hogy így könnyen lelapul a hajunk és mexikói drogbáróra fogunk hasonlítani, az egyébként ritka hajunk könnyen összeállhat és így csak még jobban kihangsúlyozza hajritkulásunkat.

7. Rövid, tüskés haj

A tépett hajnál némileg rövidebb haj szükséges hozzá, így könnyebb lesz “belőni”. A tüsi haj szintén nem igényel sok törődést, bármilyen alkalomra megfelel, és egy univerzális megoldás, tehát egyaránt javasolható mindenkinek.

Ezek a frizurák kopaszodóknak (is) lettek kitalálva, de aki hajhullással küzd, az természetesen más módon is reagálhat erre a helyzetre. Vannak olyan kiegészítők, amelyekkel pótolhatjuk azt a stílust, ami a hajunkkal együtt elveszett. Például napszemüveg, sál, pár jó ing – de egyéb kiegészítővel is felfrissíthetjük megjelenésünket.

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

És vannak azok, akik megoldást találnak a hajhullásra…

Igen, a problémák nem azért vannak, hogy rejtegessük őket, vagy alkalmazkodjunk hozzájuk, hanem hogy megoldjuk őket.

A hajhullásra sokan kínálnak ilyen-olyan megoldást, de a legtöbb nem segít. A kopaszodás a DHT hormonra vezethető vissza, mely során a hajunk tápanyagellátása csökken, majd megszűnik. A tápanyagot eleinte lehet pótolgatni különböző szerekkel, de ezek többsége általában hajunk minőségén javít, nem hajunk mennyiségén. Attól, hogy csillogóbb és selymesebb a hajunk, nem fog visszanőni.

És a beültetett haj nem fog kihullani?

Nem. A dihidro-tesztoszteron (DHT) a fejünk tetejétől a homlokunkig tartó részen lévő hajra fejti ki hatását. A jellegzetes patkóformájú kopaszodás azzal magyarázható, hogy például a tarkón lévő hajhagymákra nincs hatással, ezért az a fejtetőre ültetve ott is marad.
A hajátültetés sikeressége azonban attól függ, hogy a beavatkozás utáni első egy-két hétben mennyire tartjuk be az orvos egyszerű utasításait. Itt olyanokra kell gondolni, hogy ne végezzünk olyan munkát, ami erőteljes verejtékezést okoz, ne viseljünk szoros sapkát, ne tartózkodjunk hosszú időn át a tűző napon.

A hajátültetésen átesettek tartottak tőle, hogy majd megmosolyogják őket, hogy hirtelen “kinőtt a hajuk”. Azonban ez a veszély természetesen nem áll fenn. Ugyanis az átültetés során nem kifejlett hajszálakat ültetnek át, hanem csupán a graftokat (ez tartalmazza a hajhagymát). Ennek köszönhetően ott természetes ütemben fog kinőni az új haj. A beültetett hajhagymák tehát eleinte nem is fognak látszani, csak pár hónappal később lesz szembetűnő a változás. Ráadásul az új haj nem kelt majd parókahatást, hiszen a saját hajunkról van szó, tehát a színe és állaga is tökéletesen természetes lesz.

Megéri a hajbeültetés?

Egy ilyen beavatkozás nem olcsó, habár már régen nem beszélhetünk milliós tételekről. Nem kell hozzá sem bankárnak lenni, sem filmcsillagnak. Azonban ez az összeg kamatosan megtérül, hiszen nem csak maradandó hajat szerzünk a kikopott területre, hanem:

  • visszaszerezzük önbecsülésünket
  • újra fiatalnak érezzük magunkat
  • nem szembesülünk többet a kopaszokat illető negatív előítéletekkel
  • a környezetünk bátornak fog minket tartani
  • meg fog nőni magabiztosságunk

És el fogunk felejteni minden problémát, amit a hajunk okozott: végre nem kell reggelente trükközni, lopva a tükörbe pillantani, és azon stresszelni, hogy meddig tudjuk még frizurákkal, sapkákkal takargatni az egyre terjedő kopaszodást.

Szeretne többet megtudni a hajbeültetésről? Kíváncsi, hogy Önnek pontosan milyen beavatkozásra lenne szüksége? Vegyen részt ingyenes és kötelezettségmentes konzultációnkon, ahol tapasztalt szakorvosaink minden kérdésére választ adnak!