Tudtad, hogy a szakáll meghatározza egy férfiról alkotott első benyomást? 

Nagyon sok nő tartja vonzónak, ha egy férfi szakállas, sokan össze is kötik a szakállt azzal, hogy egy fiúból férfi lett, hiszen már nem csak néhány pihe van az arcán.  

Honnan ered a Balbo szakáll? Mi az a Bandholz szakáll? Mi a legmenőbb szakáll divat 2021-ben? Alábbi cikkünkből mindezt megtudhatod!

Általánosságban el lehet mondani, hogy egy jól megválasztott szakáll öltöztet, de az örök érvényű marad, hogy a szakáll divat mindig az arcformához igazított, gondozott és ápolt szakáll!

Sok nő ismerősömnek tetszik az is, ha valaki borostás (egyébként ez is egy szakáll divat), a borosta egy kicsit keményfiús benyomást tud adni a férfiaknak, de ennél is menőbb, ha igazi, ápolt szakállt visel egy férfi!

Ráadásul egy ápolt szakáll nagyon sokat javíthat az összbenyomáson, sikeresebb lehetsz egy állásinterjún, üzleti megbeszélésen, de akár a randin is!

A szakállválasztás szabályai, mire figyelj, ha a szakáll divatot követed vagy szakállbeültetés után szeretnéd formázni a szakállad?

Ahhoz, hogy jól válassz szakállformát 3 fő szabályt kell betartanod.

 1. Olyan szakállformát válassz, ami illik az arcformádhoz, ehhez tudnod kell, milyen arcformád van (ez az, amit nem a szakáll divathoz kell igazítanod)
 2. Ismerd a saját stílusodat, ehhez igazítsd a szakállad és a hajad formáját is!
 3. Helyesen ápold és tartsd karban a szakállad!

Ahhoz, hogy tudjuk, milyen szakállforma is állna jól nekünk, azzal is tisztában kell lennünk, hogy többféle fejforma létezik, más-más fazon áll jól a különböző arcformákhoz. 

Milyen fejformák vannak?

 • ovális – neki szerencséje van, gyakorlatilag minden szakállforma jól áll az ovális arcformához, ezért követhet bármilyen szakáll divatot!
 • kerek – ennél az arcformánál érdemes olyan szakállat választanod, amely az áll felé hosszabb, ezzel optikailag kicsit nyújtani tudod az arcod. Jó választás lehet például a klasszikus kecskeszakáll.kecskeszakállas férfi
 • négyszögletes/hosszúkás – ennél az egyébként nagyon férfias arcformánál olyan szakálltípust érdemes választani, ami az állkapcson teltebb, ezáltal optikailag szélesíti azt, és elvonja a figyelmet a hosszúkás arcról. Lehet pofaszakáll vagy a szakáll divat egyik új formája, a Bandholz (erre kitérünk még a cikkben!)
 • háromszög – itt részesítsük előnyben a bajuszt, ne erőltessük a szakállat
 • gyémánt forma – ennél az arcformánál az a cél, hogy az állat hangsúlyozzuk, tehát jó lehet a Balbo forma (ezt is részletezzük lejjebb), ami felül egy klasszikus bajusz, alul pedig egy szélesedő szakállból áll, a mostani szakáll divat egyik fő típusa

Menjünk borbélyhoz, kövessük az aktuális szakáll divatot, vagy vágjunk otthon magunknak szakállat?

Ma már rengeteg otthon is használható villanyborotva, hajvágó, szakállvágó-gép kapható, amivel otthon magunknak is elkészíthetjük azt a formát, amit a legközelebb állónak érzünk magunkhoz, ez attól függ, milyen szakállra vágysz, vagy mennyire vagy a szakáll divat megszállotja?

Van, amikor csak lustaságból növeszt szakállt egy férfi, mert nincs kedve borotválkozni, aztán, ahogy múlik az idő, rájön, hogy tulajdonképpen nem is rossz, sőt többen is mondják, hogy jól áll neki. 

Persze nem erre gondolunk,

túl nagy szakállas férfi

hanem inkább erre:

férfi tetszetős szakállal

Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk szakállat hordani, csináljuk jól!

Pár jó tanács, ha otthon borotválod a szakállad:

férfi ápolt szakállal

 • mielőtt elkezdenéd formázni a szakállad, mosd meg az arcod langyos vízzel úgy, hogy a szakálladat is érje a víz. Ez megpuhítja a szőrszálakat, amitől könnyebb lesz borotválni azokat a részeket, amiket szeretnél
 • mindenképp ellenőrizd, hogy a borotva, amit használsz éles legyen, máskülönben nem azt a formát kapod, amit szeretnél, és csúnya sebeket is ejthetsz magadon borotválkozás közben
 • határozott és finom mozdulatokkal csináld a borotválkozást, ne kapkodd el, mert a kapkodással csak azt éred el, hogy a végén a teljes szakálladat le kell borotválnod
 • sokszor mosd át folyó vízzel a borotvapengét, nehogy elduguljon borotválkozás közben, arra viszont figyelj, hogy ne legyen túl forró a víz, mert az tompíthatja a penge élét!
 • ne csak a szőrszálak növekedésének irányában, hanem az ellenkező irányba is húzd a pengét, ez ugyanis a tökéletes borotválkzás titka

Lássuk mi a legújabb szakáll divat, amiket imádnak a nők!

Az állszakállférfi állszakállal

Újra divatos az állszakáll! Nem, nem álszakáll, amit nők hordanak, hanem áll-szakáll! Ez a szakálltípus még a XVIII. századból való, most azonban reneszánszát éli.

Ennek a szakálltípusnak a kialakításához szükség lesz szakállvágó gépre és borotvára is. Először is meg kell növeszteni a kívánt hosszúságúra a szakállat, majd szakállvágóval levágni a megfelelő hosszúságra. Ha ez megvan, jöhet a formázás! Mivel ez a szakálltípus nagyon precíz vágást igényel, fontos a folyamatos karbantartása, hogy mindig jól nézzen ki!

A Balbo szakállBalbo szakállas RDJ

A Balbo szakáll nevét Italo Balbo-ról kapta, aki egy olasz politikus, repülőtiszt és Líbia kormányzója volt még a fasiszta Olaszország idején. Bár Balbo nem volt egy mindenki által kedvelt figura, azért a szakálla jól volt vágva, hiszen ezt a fazont hordja Robert Downey Junior is!

Ahhoz, hogy Balbo szakállunk legyen először is 4 hétig kell növeszteni a szakállunkat. Ezután kétoldalt le kell borotválni, a cél, hogy a szakáll az állkapocsvonal fölé érjen és szemből is látszódjon a keskeny határvonal, ami kiadja a fordított T betűt. Ennek a stílusnak is fontos, hogy ne nőjön tovább a kelleténél, folyamatosan vágni, igazítani kell, ezért borotválkozz rendszeresen!

Bandholz szakáll

Bandholz szakállas férfi

Eric Bandholz egy szakállas férfi, a Beardbrand cég alapítója (szakállápolási termékek forgalmazásával foglalkozik a cég). Bandholz küldetésének tartja, hogy megváltoztassa a társadalom véleményét a szakállas férfiakról, ezért meg is tesz minden tőle telhetőt. Rengeteg cikkel, tanáccsal és tippel látja el a férfiakat a Beardbrand oldalon. 

A Bandholz szakáll egy karakteres, hosszú szakáll, ami nagyon elegáns, ha rendszeresen ápolva van. Ehhez azonban kell az is, hogy a viselőjének jó legyen a genetikája, azaz rendelkezzen megfelelő mennyiségű szőrrel, ami meg is nő, ahhoz, hogy tényleg jól nézzen ki. A másik dolog, hogy itt már érdemes nem otthon nekivágni az ápolásnak, hanem sokkal jobb ötlet felkeresni egy borbélyt, aki profin karban tudja tartani.

Borosta, mint szakáll divat

A legtöbben azt gondolnák, hogy a borosta nem áll jól a férfiaknak, pedig ez nagy tévedés!

A borosta az összes arcformához jól áll, és nem utolsósorban nagyon könnyű kezelni. 3 naponta kell karbantartani (ezért is nevezik 3 napos borostának), csak le kell vágni egy szakállvágó géppel és kész!

borostás férfi

Ezeken a főbb szakálltípusokon kívül persze még nagyon sok lehetőségünk van, hogy olyan szakállunk legyen, ami nekünk tetszik. 

Egy dolog állhat ennek az útjában, ha nincs elegendő szőr az arcunkon ahhoz, hogy szép dús szakállunk lehessen, vagy követhessük a legújabb szakáll divatot. Ekkor sem kell azonban elkeserednünk, mert ma már létezik szakállbeültetés!

Ha elégedetlen vagy a szakállad vonalával, gyér a szakállad, vagy karakteres bajszot szeretnél, jelentkezz ingyenes orvosi konzultációnkra, ahol személyre szabottan, és kötelezettségmentesen kaphatsz választ kérdéseidre! Válaszd szakállbeültetés szolgáltatásunat!