Mi az a hajprobléma?

A hajprobléma az, amikor a hajas fejbőrön valamilyen elváltozás keletkezik, nem egészséges és fényes a haj, nem segítenek a felületi kezelések sem. 

Ilyenkor érdemes lehet mélyebbre ásni ebben a témában, hogy kiderüljön, nem valamilyen szervezeti betegség áll-e a hajprobléma hátterében. 

Vegyük sorra a hajproblémákat!

A hajhullás, mint hajprobléma

Hajat szed ki a keféből a nő.

Nőknek is hajproblémát okoz a hajhullás

Furcsán hangzik, de ha naponta 60-80 hajszálat veszítünk el átlagosan a fejünkről, ez még normálisnak tekinthető. Ha ennél több hajszálunk hullik ki, az már nem természetes hajhullás, ilyenkor hajproblémáról beszélünk és tennünk kell valamit hajhullás ellen. Nőknél általában a 30-40. életév között kezdődnek a hajjal kapcsolatos problémák, mivel ekkor a hajszálak minősége megváltozik, egyre vékonyabbak és puhábbak lesznek a hajszálak, a haj pedig elkezdthet ritkulni. 

Hormonális/genetikai hajhullás is lehet komoly hajprobléma

A hormonális okok miatti hajhullás szintén hajprobléma, ebben az eseten a kopaszodás a férfiakra jellemző módon történik, azaz elsősorban a fejtetőn kezd el ritkulni a haj, a tarkónál viszont nem változik a haj sűrűsége. Ezt nevezik androgén típusú hajhullásnak, ilyenkor a hajválaszték egyre nagyobb lesz a fejtetőn. 

Androgén hajhullás eredménye

Ha a haj egyenletesen hullik az egész fejbőrről és nincsenek körülhatárolható, hajhiányos területek, akkor beszélünk diffúz hajhullásról. Ebben az esetben sokszor a hajvesztés mellett el is vékonyodnak a hajszálak. Diffúz hajhulláskor sokféle betegség és akár helytelen életmód is szerepet játszhat.

Ha androgén (férfias) típusú hajhullásról van szó, a tesztoszeron nevű hormon az 5 alfa-reduktáz enzim hatására átalakul 5 alfa-dihidrotesztoszteronná (DHT), ez pedig serkenti a faggyúmirigyek működését. Nem csak a faggyúmirigyek működése gyorsul fel, hanem a haj növekedési ciklusa is, emiatt lerövidül az aktív növekedési fázis és a hajtüszők kimerülnek. A hajhagymák tulajdonképpen egyre kisebbek lesznek a DHT hatására, ez okozza a rövidebb és vékonyabb hajszálakat.

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

A hajszalhijan.hu referenciaképei. Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget, hiszen az eredmények magukért beszélnek!

Mit tehetünk, ha a hajhullás már zavaró mértékű hajprobléma?

Dús hajú nő haja lebeg.

Azon túl, hogy megpróbáljuk megkeresni a hajhullás okait, tehetünk mást is, amivel kezelni tudjuk a hajhullást, ezek a következők:

  • Fejbőrmasszázs – ezt rendszeresen végezve serkentjük a fejbőr vérkeringését, ami mindenképp áldásos hatású.
  • Gyógysamponok – ma már rengeteg termék kapható, amitől sűrűbbnek látszik a hajunk, ezeket is kipróbálhatjuk
  • Vitaminok – az egészséges hajhoz legfontosabb vitaminok a vas, folsav és a cink
  • Olajok – kezelhetjük hajunkat levendulaolajjal, rozmaring olajjal, vagy kakukkfűolajjal

Parókákat is használhatunk erre a hajproblémára, de ha már mindezeket kipróbáltuk és végleges megoldást szeretnénk, létezik nők számára is  hajbeültetés, ami által sokkal szebb és dúsabb hajkoronánk lehet. 

Férfi hajhullás/kopaszodás okai

Talán meglepően hangzik, de a férfiak 50%-ának a legnagyobb hajproblémája a hajhullás/kopaszodás, nézzük, mi okozhatja.

Férfiak hajproblémája a genetikai hajhullás

Kopaszodó férfi nézi a haját.

A férfiak kopaszodásának legfőbb okaként a genetikát szokták okolni, ami örökletességet jelent, ilyenkor ugyanaz játszódik le, mint a nőknél az androgén típusú hajhullásnál, azaz a

hajhgymák, hajtüszők működését itt is a DHT hormon túlműködése okozza, megnő a  szervetben a DHT hormon szintje, ami végül hajhulláshoz vezethet. 

Hogyan lehet kezelni ezt a hajproblémát?

A hormonális hajhullás nem gyógyítható, ez már egy visszafordíthatatlan, bár természetes folyamat. Vanak természetes megoldások a hajhullás kezelésére, például az étkezéssel hathatunk bizonyos fokig a DHT hormonra, együnk olyan ételeket, melyek  sok cinket tartalmaznak. Ilyen ételek például a 

  • máj
  • brokkoli
  • rákfélék
  • vörös húsok
  • zabpehely
  • tojássárgája
  • kakaó

Léteznek kémiai hatóanyagok is, amik szintén a DHT hormon termelődésének csökkentéséhez járulnak hozzá, azonban hatásuk csak addig tart, amíg a megfelelő mennyiségben vannak a szervezetben.

Ilyenkor érdemes lehet azon is elgondolkodni, hogy a végleges és tartós megoldást választjuk, a hajbeültetést.. Nagyon szép eredményeket lehet elérni ezzel a módszerrel, sok sztár és magánember is igénybe vette és folyamatos az érdeklődés utána. Nézd meg ezeket a képeket

A diffúz hajhullás is hajprobléma

Ahogy a női hajhullásnál már írtuk, diffúz hajhulláskor a haj egyenletesen hullik az egész fejbőrről és nincsenek körülhatárolható, hajhiányos területek.. Ebben az esetben sokszor a hajhullás mellett el is vékonyodnak a hajszálak. Diffúz hajhulláskor sokféle betegség és akár helytelen életmód is szerepet játszhat.

További okokként még felmerülhetnek az alábbiak is:

  • dohányzás
  • erős UV sugárzásnak sokáig kitett fejbőr
  • anyagcserezavarok
  • gyulladásos állapotok
  • vérszegénység

A korpás hajprobléma

Korpás fejbőr, illetve haj.

Ha egészséges a fejbőrünk, akkor tulajdonképpen észre sem vesszük, hogy leválnak három hetente a hámsejtek, mivel ezek láthatatlanul kicsik. 

Ha már észrevehető a hámrétegek leválása, akkor beszélünk korpáról. Ebben az esetben gyulladás alakul ki a hajas fejbőrön, ami miatt a hámrétegek leválása gyorsul, ezért lesz látható a levált szaruréteg, a korpa. 

Kétféle korpásodást különböztetünk meg:

Száraz korpa

Száraz korpa könnyen kifésülhető a hajból, és a vállra hullik. Ennek oka a faggyútermelés alulműködése, de okozhatja gomba is. Mivel legtöbbször viszket, meg is vakarjuk ami viszont gyulladáshoz vezethet és a hajunk is töredezetté válhat. Nagyon súlyos esetekben itt is kialakulhat hajhullás, kopaszodás.

Zsíros korpa

Ha zsíros korpás a hajunk, valószínű, hogy a fejbőrünk is zsíros. Ennél a korpásodásnál az ok a megnövekedett faggyútermelés. Jellemzője, hogy nem hullik a vállunkra, mint a száraz korpa, hanem – mivel át vannak itatva faggyúval – a fejbőrre ragad, illetve bevonja a hajszálakat.

Ha nem kezeljük a zsíros, korpás fejbőrt, egyre vastagabb réteget képez a korpa, ami elzárja a fejbőrt a levegőtől, megbetegedhetnek a hajhagymák is és elindul egy folyamat, ami hajhulláshoz, súlyosabb esetekben kopaszodáshoz is vezethet.

Szerencsére hajhullásra megoldást lehet találni, létezik nők számára is  hajbeültetés, ami által sokkal szebb és dúsabb hajkoronánk lehet. 

A száraz haj is hajprobléma!

Száraz hajprobléma.

A legtöbb nő ismeri az érzést, amikor meg szeretne valahol jelenni, de a haja száraz, töredezett. Ez a hajprobléma nem szép látvány, de szerencsére léteznek módszerek, amikkel sokat javíthatunk rajta. 

Hogyan lehet javítani ezen a fajta hajproblémán?

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Aktuális akció a hajszalhijan.hu jóvoltából! Ha eddig hezitált hajbeültetésével kapcsolatban, ragadja meg ezt a lehetőséget!

Javíthatunk hajunk állapotán akár otthoni kezelésekkel is, például olajokkal. A legjobb, ha ezeket az olajokat picit felmelegítjük, de törekedjünk rá, hogy ne legyen forró az olaj, mert azzal többet ártunk, mint használunk. 

Milyen olajokat tudunk hajápolásra használni?

  • ricinusolaj
  • kókuszolaj
  • jojoba olaj
  • mandula olaj

 Az olajokat kicsit felmelegítjük, majd belemasszírozzuk a hajunkba. Legalább 30-40 percig hagyjuk rajta, mielőtt kimossuk, ha tudjuk (például fóliába csavarva), akár egy egész éjszakán át is fennt hagyhatjuk őket. 

A zsíros haj, mint hajprobléma

Zsíros hajprobléma.

Zsíros hajnál a hajprobléma oka általában ugyanaz, mint a zsíros korpánál, vagyis a faggyúmirigyek túlzott működése. 

A zsíros haj, azon túl, hogy nem szép látvány, meg is keseríti a tulajdonos életét, hiszen a legjobban elkészített frizurát is el tudja rontani, amikor a haj a fejre lapul. 

Kevesen tudják, hogy nem csak a faggyúmirigyek állhatnak a zsíros haj hátterében, sokszor egyszerűen a nem megfelelően megválasztott sampon, vagy akár a túl gyakori hajmosás is zsírosítja a hajat. 

Hogyan javíthatunk a zsíros haj problémáján?

  • Azt hinnénk, hogy minél többször mossuk a zsíros hajat annál jobb a helyzet, de ez egy ördög kör, ezért próbáljuk ki, hogy a mindennapos hajmosás helyett, csak hetente 2x mosunk hajat! Ezzel tulajdonképpen “átverjük” a faggyúmirigyeket, mert megszokják a heti 2 alkalmat, tehát sikert érhetünk el!
  • Használjuk kevesebb balzsamot, és azt is inkább csak a hajvégekre tegyük!
  • Hajmosáskor figyeljünk rá, hogy a víz ne legyen forró, mert a túl forró víz is arra serkenti a faggyúmirigyeket, hogy még több faggyút termeljenek. 

Tisztítsuk gyakran a fésűt, vagy kefét, amit használunk, mert a benne maradt faggyú tovább zsírosíthatja a hajunkat.

Végleg le akar számolni a kopaszodással? Vagy csak kérdése van a hajbeültetéssel kapcsolatban? Találkozzunk az ingyenes konzultáción!

IGEN, VALÓDI MEGOLDÁST AKAROK!