Vizes hajjal mentünk ki télen? Rosszul fésültük, vagy tápanyaghiányból ered a hajhullás? Sok férfi felteszi magának a kérdést, hogy “mitől hullik a hajam?”, és a bűnöst legtöbbször a génjeinkben kell keresni. Ez nem sok vigaszt nyújthat, de legalább nem gyártunk több összeesküvés-elméletet a tükör előtt.

A hajhullás szinte az összes férfit érinti. Ez egy természetes, de sokakat zavaró jelenség. A hajhullás genetikailag kódolt, de évszázadok óta foglalkoztatja a férfiakat és próbálnak tenni ellene. Egyes források szerint maga Julius Caesar is azért ragaszkodott babérkoszorújához, mert így próbálta leplezni hiányos hajkoronáját.

mitől hullik

Mi a folyamata?

Ez, a genetikai típusú hajhullás nagyon jellegzetes formában jelentkezik. Elsőként a homlok két oldalán, majd a fejtetőn húzódik hátra a hajas terület. Később a fejtetőről tűnik el lassanként a haj. A folyamat végén egyfajta patkó alakban marad meg haj, mely a halántékokon át a tarkóhoz vezet. A patkó alak magyarázata, hogy az ezen a területen lévő hajhagymákra nincs befolyással az androgén hormon. Ennek köszönhető az is, hogy hajátültetés során az innen kivett hajhagymák már tartósak lesznek a fej bármely területén.

Hogy lehet tenni ellene?

mitől hullik

Számos tanács és népi hiedelem közül válogathatunk, ha a kopaszodás elkerüléséről, visszafordításáról van szó. Ricinusolaj, drága sampon, hajolajak, speciális masszázs, gyakori nyírás és még megannyi tipp. Ezek jó esetben is csak késleltetik a nagymértékű hajhullást. A méregdrága hajnövesztő szerek hatásai ideig-óráig talán működhetnek, de akinek genetikai okokból hullik a haja, annak hosszabb távon nem jelentenek megoldást.

Milyen gondokat okozhat a kopaszodás?

Főleg esztétikait. De ezt nem szabad lebecsülni. A jó közérzet kihat az ember szellemi és fizikai teljesítőképességére is. Továbbá komoly szorongást, frusztrációt okozhat egy férfinak, ha bizonyos látványos, személyes tulajdonsága akarata ellenére változik meg. A ritka haj, kopaszodás sokak önbecsülését veszélyezteti. A kevésbé szerencsések pedig ízléstelen tréfák célpontjai lehetnek.

Önt is zavarja, hogy hullik a haja? Szeretne tenni ellene?